groentes in dessert

Wil je een stem hebben over iets, dat kan hier!
Plaats reactie

wat vinden jullie van groentes in dessert

Interesant
12
44%
Leuk
8
30%
Helemaal niets
7
26%
 
Totaal aantal stemmen: 27

semmie
Berichten: 20
Lid geworden op: 26 sep 2008, 14:59

groentes in dessert

Bericht door semmie » 23 nov 2009, 19:24

wat vinden jullie van groentes in dessert

interesant
leuk
helemaal niks

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door JeroenTrimbos » 23 nov 2009, 22:00

De Leuf heeft een fantastisch groenten dessert met verschillende bereidingen van selderij.
Echt super goed gemaakt!
Practice what you preach

marcin
Berichten: 234
Lid geworden op: 29 okt 2006, 15:22
Locatie: cadzand
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door marcin » 23 nov 2009, 22:09

ik gebruik regelmatig groentes in dessert, wortel, paprika, tomaat, ui, chillipeper, avocado

super
iedereen ziet wanneer ik dronken ben, maar niemand ziet wanneer ik dorst heb!

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door Leo » 23 nov 2009, 22:37

Ik vind het niet zo bijzonder.....

Geef mij maar gewoon een perfect dessert..
Room, Chocolade, Vanille...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door Cees » 23 nov 2009, 22:49

Leo schreef:Ik vind het niet zo bijzonder.....

Geef mij maar gewoon een perfect dessert..
Room, Chocolade, Vanille...

Een dame blanche ? :lol: :shh:

Groenten op je dessert, kan best leuk zijn en ook lekker. Doe het ook wel eens, maar vind het zeker niet ubergeil ofzo.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door cyrano » 23 nov 2009, 23:49

Ik heb nee gestemd. Maar selder, rabarber, engelwortel en van die dingen kunnen eigenlijk wel. Maar niet te vaak en niet te veel. Liever ook room, vanille, kaneel...

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door JeroenTrimbos » 24 nov 2009, 16:53

Cees schreef:
Leo schreef: Een dame blanche ? :lol: :shh:
Ehm... De Slagmolen in België heeft gisteren 2 sterren gekregen.
Als specialiteit in de michelingids hebben ze Dame Blanche staan :D
Practice what you preach

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: groentes in dessert

Bericht door berexstone » 24 nov 2009, 17:17

Groentes in dessert. Ja, uiteraard.
Over de 'Dame Blanche' bij "De Slagmolen". Ik heb op video wat van de TV serie 'Ons Sterrenkookboek' (Vitaya, Belgium). Bert Meeuwis maakt daar een 'Dame Blanche', het vanille ijs van hoevemelk is al behoorlijk aan het smelten en krijgt een complete melt-down als de chocolade saus erover wordt gegoten. En dat op de buis. Les (?) : de warme chocolade saus altijd apart serveren (?). In een zilveren saucière, bien attendu !

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: groentes in dessert

Bericht door jeroenbr » 25 nov 2009, 01:43

Pastinaak met chocolade en sinasappel :twisted:

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door Cees » 25 nov 2009, 07:00

JeroenTrimbos schreef:
Cees schreef:
Leo schreef: Een dame blanche ? :lol: :shh:
Ehm... De Slagmolen in België heeft gisteren 2 sterren gekregen.
Als specialiteit in de michelingids hebben ze Dame Blanche staan :D
Ja is dat nog de dame blanche die we kennen van vroeger? nee lol!
Wel top dat er nog steeds een dameblanche in geheel nieuwe eigenzinnige cq eigentijdse stijl word gemaakt, en dan wel een 2 sterren dame blanche.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Re: groentes in dessert

Bericht door Emiel » 25 nov 2009, 12:34

Ik weet het niet, ik stem voorlopig nog even niet. Zou je bijvoorbeeld een tarte tatin van rode paprika kunnen serveren zowel als voorgerecht als dessert? Met een bolletje sorbet of roomijs van paprika?

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door chef-dave » 25 nov 2009, 12:39

Ik maak zelf al jaren een bavarois van komkommer met chocoladesaus, is heerlijk en perfect dus volmondig ja!! en wat van de talrijke notentaarten, worteltaart, pompoentaart etc... zeer populair in de states en hier een beetje miskend.
Dus volmondig ja, maar je hebt groenten en groenten.... :roll:
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door JeroenTrimbos » 25 nov 2009, 12:41

Cees schreef: Ja is dat nog de dame blanche die we kennen van vroeger? nee lol!
Wel top dat er nog steeds een dameblanche in geheel nieuwe eigenzinnige cq eigentijdse stijl word gemaakt, en dan wel een 2 sterren dame blanche.
Ja dezelfde. Vanille ijs, room, chocoladesaus en tuilles in een mega portie.

Trouwens de échte dame blanche is amandelmelkijs met citroensorbet en gepocheerde witte perzik.
Practice what you preach

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door Cees » 26 nov 2009, 00:58

JeroenTrimbos schreef:
Trouwens de échte dame blanche is amandelmelkijs met citroensorbet en gepocheerde witte perzik.
Wist ik niet, weer wat geleerd :)
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: groentes in dessert

Bericht door Pinxo » 26 nov 2009, 09:33

Het is denk ik een kwestie van "out of the box" denken.
De meeste mensen (gasten) zijn nog steeds geneigd om alles in hokjes en vakjes te verdelen.

Maar rabarber is bijvoorbeeld een groente en vrijwel iedereen eet dit als dessert (huiselijke kring)
Tomaat is feitelijk fruit maar is dankzij Heinz geboekt in de categorie groenten, fruit na? lekker, tomaat na? huh?!

Een aardbei is strikt genomen geen vrucht (zaden zitten aan de buitenzijde)... Enfin, we hebben nu eenmaal een systeem waarin bepaalde zaken op een bepaalde plek horen en afwijken daarvan geeft onrust.

Gelukkig zijn er chefs die deze betreden paden durven te vermijden en die de boel op z'n kop zetten, dat pakt soms goed uit en soms ook helemaal niet.
Als iemand witte chocolade met kaviaar combineert is dat een revolutie en hebben we het over foodpairing waarom dan niet in dezelfde theorie van wat past bij wat, groenten gebruiken als dessert?

Ik vind het in elk geval een interessante ontwikkeling

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: groentes in dessert

Bericht door Maurits » 26 nov 2009, 12:16

Dat out-of-the-box denken is natuurlijk prima, maar het moet niet voor het shock-effect zijn (knoflookijs = BAH). Het moet bovenal lekker zijn, en je moet wel de groente proeven, anders is het gelul.

En trouwens is het wel zo nieuw? Volgens mij zijn er al erg veel groentedesserts, met name groente ijs (om kinderen in de VS aan de groenten te krijgen :D ). Ik noem er een paar: wortel, doperwt, ketchup, broccoli. mais, spinazie, pompoen, miso, knoflook...

Ennuh er zijn zelfs boeken over geschreven: "Vegetable Desserts: Beyond Carrot Cake and Pumpkin Pie" van Schafer & Miller, 1998; en, "Desserts With A Difference: Carrot Cake, Fennel Tart, and Other Surprising and Delicious Vegetable Desserts" van Stone, 1993.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: groentes in dessert

Bericht door berexstone » 23 dec 2009, 15:19

Zoals ik boven al zei : ja. Maar een stapje verder kan ook, wat te denken van een nagerecht bestaande uit fruit, groente en...VIS. In 2008 in Marrakech gegeten. Het was het dessert van een drie gangen menu. Voor-, Hoofd- en Nagerecht bij de recepten afdeling op het koksforum.

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: groentes in dessert

Bericht door Pinxo » 24 dec 2009, 10:45

ZeeTong Picasso als dessert, jammie!!

(durft iemand dat eigenlijk nog op de kaart te zetten tong picasso?)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: groentes in dessert

Bericht door Leo » 24 dec 2009, 11:15

tuurlijk....

Denk dat je het wel op een eigentijdse versie moet presenteren...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: groentes in dessert

Bericht door berexstone » 24 dec 2009, 12:56

Zeetong Piet Casso, is nog best lekker ook eigenlijk...is toch met gember in de saus ? (en banaan, druif, perzik, paprika en zo).
Aan het meer van Annecy hadden ze in 1984 nog een restaurantje waar ze 'truite Picasso' hadden.

Gebruikersavatar
yarrah
Berichten: 28
Lid geworden op: 12 okt 2009, 10:17

Re: groentes in dessert

Bericht door yarrah » 25 dec 2009, 13:43

Wat dacht van Asuki ijs (Rode bonen ijs) heerlijk!!!

V12
Berichten: 4
Lid geworden op: 24 feb 2010, 12:01

Re: groentes in dessert

Bericht door V12 » 27 feb 2010, 12:08

Ik vind het wel interessant maar ik ben toch een beetje van de goede vanille ijs, met goede tofee saus en verse banaan.
Lekker simpel, mag nog wel wat meer aangekleed worden maar heerlijk...
Zit niet in het vak, maar het is wel een grote hobby.
Denk erover om in het vak te stappen dmv leer/werk traject (klik!) als huidige opleiding niet slaagt.

yrtsap
Berichten: 195
Lid geworden op: 21 jun 2007, 12:50
Locatie: windowsd'nc fedder

Re: groentes in dessert

Bericht door yrtsap » 28 feb 2010, 19:34

Vorige week bij Arzak nog een super dessert op waarbij de de helder vanille dessert met knoflook gecombineerd.

Fisc
Berichten: 26
Lid geworden op: 02 dec 2009, 20:46

Re: groentes in dessert

Bericht door Fisc » 01 mar 2010, 09:01

ik was laatst bij Ivy daar hebben ze een ongelovelijk lekker dessert. met macadamia noten eendelever en vanille ijs echt super!

Nico22
Berichten: 8
Lid geworden op: 01 mar 2010, 22:42

Re: groentes in dessert

Bericht door Nico22 » 01 mar 2010, 23:50

Gekarameliseerd witlof met aardbeien, vanilleroomijs en sabayon van elexir d'anvers.

Super!

Plaats reactie