Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door Niels » 23 mar 2009, 11:44

De Bonito is een vis uit de familie van makrelen, waar ook de tonijn toebehoord.
Afbeelding
De vis kan een lengte bereiken van 91 cm. De hoogst geregistreerde leeftijd is 5 jaar.

Afbeelding
Vis kalender

Dit soort wordt over het algemeen in grote scholen aangetroffen.
Afbeelding
De vis heeft een zeer geavanceerd bloedsysteem en kan daarom grote temperatuurverschillen doorstaan. 19°C tot 30°C.
Afbeelding
Ook vanwege zijn op snelheid aangepaste lichaam kan hij snelheden halen van 40 Km/ uur.
Afbeelding
De vis geeft de voorkeur aan een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan, bovendien komt de bonito voor in de Middellandse Zee.
De diepteverspreiding is 80 tot 200 m onder het wateroppervlak, diep Dus!
Afbeelding
De bonito is voor de visserij van groot commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd.
De bonito heeft een heldere rode filet, tonijnachtig.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door Leo » 23 mar 2009, 15:44

Vond het een lekkere vis! Beetje makreel achtig smaakje.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door Maurits » 23 mar 2009, 16:17

Ja idd, makreelachtig (maar ja dat is natuurlijk ook een tonijnsoort). Ik heb het ook wel veel in zuid-spanje gezien. 1x pech mee gehad, toen was het tranig.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door Cees » 23 mar 2009, 16:44

Mooi visje en erg lekker...ook welleens gevangen .
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door Pinxo » 24 mar 2009, 10:46

In Baskenland wordt de "Bonito del Norte" gezien als een ware delicatesse.
Hij wordt daar in de Atlantische kustwateren van de golf van Biskaje op traditionele wijze met hengels gevangen.
Die houdt het midden tussen bonito en tonijn, iets groter dan de bonito op de foto's hierboven en kleiner dan een tonijn

In zuid-Spanje, Andalusië drogen ze de mediterane bonito, opengesneden over de lengte, ontdaan van graat, gezouten en in de zeelucht gedroogd. Bekend onder de naam mojama,traditioneel geserveerd in dunne plakjes met pure olijfolie en amandelen, heerlijk!!

Over de Bonito del Norte vangst techniek; hier een leuk filmpje van Klootwijk aan zee.[/url] Staan meer filmpjes bij o.a. over Rungis, "vis op reis" ook best leuk :D

Gebruikersavatar
rogercc.nl
Berichten: 6
Lid geworden op: 15 jun 2009, 20:47
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door rogercc.nl » 21 jun 2009, 15:29

in de japanse keuken hebje ook bonito flakes - gedroogde en heel dun geschaafde bonito, zij gebruiken het om dashi (bouilon) mee te maken en als smaakmaker op bijv. tofu. te koop in de chinese toko's (goedkoopste)

Gebruikersavatar
andalucia
Berichten: 23
Lid geworden op: 14 mar 2009, 20:55
Contacteer:

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door andalucia » 04 aug 2009, 23:06

Pinxo schreef: In zuid-Spanje, Andalusië drogen ze de mediterane bonito, opengesneden over de lengte, ontdaan van graat, gezouten en in de zeelucht gedroogd. Bekend onder de naam mojama,traditioneel geserveerd in dunne plakjes met pure olijfolie en amandelen, heerlijk!!
Hieronder een paar foto's van dat drogen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Djramc
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 mar 2016, 11:33

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Bericht door Djramc » 02 mar 2016, 11:38

Heerlijk vis :D heb geproeft in spanje

Plaats reactie