Roosproef

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Roosproef

Bericht door Tim »

Beste allen.

Een vraag vanuit mijn hoek, wanneer men een ijsmix of vanillesaus, bijvoorbeeld "anglaise" gaart, dan kun je de controleren of de eierdooiers het juiste punt van garing bereikt hebben door een lijntje te trekken over achterkant van een lepel, trekt de massa dan niet naar elkaar toe dan zijn je dooiers juist gegaard en heeft je saus/mix potentie tot een succes.

dit heet de roosproef, weinig mensen weten hiervan, wat mij intrigeert is waar dit vandaan komt.
dus weet iemand waar het (vrijwel onbekende) begrip "de roosproef" vandaan komt?

ik hoor t graag, op google kan ik niets vinden, en begin toch echt te twijfelen aan dit begrip.

dank,
Bereidingswijze :

Melk met de vanille verwarmen, suiker en de dooiers vermengen tot de suiker is opgelost. dan het warme mengsel op de dooier/suiker mengsel dit goed vermengen dan terug in de pan tot men de roosproef kan doen.
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Roosproef

Bericht door Leo »

ik ken het van uit het Duits

Bis roza abziehen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Roosproef

Bericht door Maurits »

Volgens mij heet dat lijntje trekken niet roosproef.

De roosproef is als je blaast op een laagje gare creme anglaise op een lepel, en er een 'roos' onstaan van rimpels (de 'blaadjes') vanuit het punt waar je blaast (zoals gebeurt als je een steen in het water gooit). Het heeft dezelfde functie als dat lijntje trekken.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Roosproef

Bericht door Leo »

Kan ook.. in elk geval is het zelfde...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 515
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Roosproef

Bericht door Pluter »

Ik kan het allebei niet en gebruik een thermometer.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Roosproef

Bericht door Tim »

Maurits schreef:Volgens mij heet dat lijntje trekken niet roosproef.

De roosproef is als je blaast op een laagje gare creme anglaise op een lepel, en er een 'roos' onstaan van rimpels (de 'blaadjes') vanuit het punt waar je blaast (zoals gebeurt als je een steen in het water gooit). Het heeft dezelfde functie als dat lijntje trekken.
super, bedankt Maurits! weer wat wijzer :)
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Roosproef

Bericht door Leo »

Pluter schreef:Ik kan het allebei niet en gebruik een thermometer.
alles hier een vacuum zak. beetje stoom er over...
klaar is de kok
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Roosproef

Bericht door Tim »

Leo schreef:
Pluter schreef:Ik kan het allebei niet en gebruik een thermometer.
alles hier een vacuum zak. beetje stoom er over...
klaar is de kok

Hier al mijn ijsmixen in de roner garen...
Ben nog steeds van mening dat het erg belangrijk is om je klassiekers te kennen, daar ging het me om.
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Plaats reactie