Op maandag 2 april wordt op Landgoed Wolfslaar te Breda het om de twee jaar terugkerende Nederlandse kampioenschap voor sommeliers met als inzet de Trophée Ruinar. Deze sommelierswedstrijd wordt georganiseerd door het Nederlandse Gilde van Sommeliers, in samenwerking met Wijnkooperij de Lange bv (importeur van champagne Ruinart) en het Landgoed Wolfslaar in Breda.
Er hebben zich 22 sommeliers uit de top van de Nederlandse gastronomie aangemeld voor de Trophée Ruinart. De winnaar wordt afgevaardigd naar de Europese finale welke in 2008 in Frankrijk wordt gehouden. De Trophée Ruinart is hét evenement waar de beste sommeliers van Nederland hun vakmanschap tonen. Als eerste beginnen we in de ochtend met een praktijkgedeelte, vervolgens moeten de 3 winnaars van de ochtendsessie een theoretische test afleggen. Technieken waarop de deelnemers onder meer worden beoordeeld zijn: het serveren van een magnum champagne, het maken van de juiste wijn/spijscombinaties, het corrigeren van een wijnkaart en uiteraard een organoleptische test, waarbij de sommeliers enkele wijnen en distillaten blind moeten proeven en benoemen. De wedstrijden om de Trophée Ruinart, die sinds de jaren '80 van de vorige eeuw wordt georganiseerd door het champagnehuis Ruinart, heeft tegenwoordig finales in circa 35 landen in Europa. De winnaar van de Europese editie van de Trophée Ruinart mag zich gedurende 2 jaar de beste sommelier van Europa noemen. De winnaar van de Trophée Ruinart in Nederland is gedurende twee jaar de beste sommelier van Nederland. Deelnemers Nederlandse finale: GrandHotel Karel V (Utrecht): Johan Kragtwijk; Grand Hotel Karel V (Arnhem): Jeroen van Hunnik; Restaurant Cordial (Oss): Martijn Verkerk en Roy Pelgrim ; Restaurant De Bokkedoorns (Overveen): Jaco van Hensbergen; Restaurant De Burgemeester (Linschoten): Larissa Vendrig; Restaurant De Hoop op de Swarte Walvis (Zaandam): Marcel Hompe; Restaurant De Kastanjehof (Lage Vuursche): Lucas Geluk; Restaurant De Leest (Vaassen): Dave Gerardu; Restaurant De Librije (Zwolle) Ronnie Brouwer; Restaurant de Lindenhof (Giethoorn): Cindy Borger; Restaurant De Vrienden van Jacob (Santpoort): Dennis Smith en Jasper van den Hoogen; Restaurant de Zwethheul (Schipluiden): Sigurd Snoeys ; Restaurant Excelsior (Amsterdam): Dennis Apeldoorn; Restaurant Het Jachthuis (Hoog Soeren): Erik van Kampen; Restaurant Idylle (Zweeloo): Robert Warmolts; Restaurant Le Défi (Tilburg): Michael Daals; Restaurant Merlet (Heemskerk): Sietse van Zanten; Restaurant Ron Blaauw (Ouderkerk ad Amstel): Timo Honig; Restaurant Savelberg (Voorburg): Jean-Luc Etienne en Restaurant Wolfslaar (Breda): Tim Timmermans
Bron: http://www.slijtersvakblad.nl
Nederlands kampioenschap voor sommeliers in Breda
Nederlands kampioenschap voor sommeliers in Breda
Kokforum.nl : de website voor koks