Creatief met Sinaasappel

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Creatief met Sinaasappel

Bericht door Leo »

Om dit topic nieuw leven in te blazen kunnen wie hier "creative" zaken beschrijven die je met sinaasappels kunt doen.

Dit kan natuurlijk dan met andere producten. Graag hier voor een ander creatief met .... topic beginnen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

creatief

Bericht door Leo »

Had van de week sinaasappel sap geclarifeerd.

Dus sap koken met suiker, vanille (had er ook kardemom in gedaan)
lekker laten prutelen. En daarna met eiwit 100 gram per liter) geclarifeerd. Gepasseerd door 'n doek.
Als resultaat houd je dan over een super heldere "bouillon" over.
Dit kan je natuurlijk verwerken tot andere dingen. Heb ik nog niet gedaan...

Maar..
gelei, agar etc..
Caramel en misschien wel andere dingen.....(texturas?).
iemand dit wel eens gedaan?

Zit ik net te denken, misschien kan ik wel eiwit mixen met jus d'orange en dan vacumeren en dan clariefen in de stoom oven, waterbad.
Voordeel zou kunnen zijn, dat het niet aanbrand.
soort van Clariferen voor Dummies :wink:
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie »

Hoe smaakte de bouillon? Anders dan gewone sap? En het eiwit?
Een "fluweelzachte soep" als amuse (ergens op internet gezien van elbulli)?

Laatst nog gemaakt: cake van hele sinasappel. Eerst hele sinasappel 1 uur gekookt in water+suiker, ontpit en vervolgens een cakebeslag gemaakt. Erg lekker met hele zoete opgeklopte room. Cake is bitterzoet sinasappel, beetje plakkerig van buiten, zacht van binnen. Misschien niet bijster creatief met technieken, wel apart.
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

de bouillon smaakte lekker, beetje manderijn achtig.
Het eiwit heb ik niet geproefd. Doe ik de volgende keer wel.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Harrie Gofair
Berichten: 3
Lid geworden op: 10 feb 2007, 20:01
Locatie: Hilversum

Bericht door Harrie Gofair »

Hoi Terry,

Zou je dit ook kunnen toepassen met andere vruchten zoals mango's?

Groetsels,
Eddy
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits »

Leo schreef:de bouillon smaakte lekker, beetje manderijn achtig.
Het eiwit heb ik niet geproefd. Doe ik de volgende keer wel.
Klinkt leuk. Misschien nog een ander idee. Ik las in een kookboek een recept waarin tomaatwater werd verkregen door een tomaat te bevriezen, kapot te snijden en uit te laten lekken ('s nachts) zonder uit te persen. Dan schijn je een vloeistof bijna zo helder als water te krijgen. Het idee erachter is dat je bij bevriezing de tomaatcelwanden kapot maakt en dat die cellen dan gaan lekken bij ontdooing. En nu waar ik heen wilde :) : misschien kan dat ook met sinaasappels! Ik heb het nog niet geprobeerd....

Dan het sinaaswater, met tinctuur van de schil, een scheutje oranjebloesemwater en wat siroop in een soda-spuit voor een eigen superfanta als aperitief.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Bericht door Emiel »

Neemt eiwit niet veel smaak weg bij het clarifieren?
cookie
Berichten: 92
Lid geworden op: 10 jul 2007, 00:47
Locatie: Belgium
Contacteer:

Bericht door cookie »

dan denk ik spontaan aan een geutje cointreau toevoegen als ik dit lees

Zelf al geprobeerd=
Verse jus d'orange laten inkoken met suiker,vanille en fruitpeper (banaan)

als t is ingekookt passeren,erg lekker met st jacobsvrucht 8)
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Clariferen

Bericht door Leo »

Neej, de smaak van het sapje is echt heel mooi.
Evt een rasp / zestes toevoegen tijden het clariferen.

Probeer het maar
1000 liter jus d'orange
100 gram eiwit

kan natuurlijk ook met 100 gram en 10 gram :D
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
cookie
Berichten: 92
Lid geworden op: 10 jul 2007, 00:47
Locatie: Belgium
Contacteer:

Bericht door cookie »

ik heb het geprobeerd :lol:
AANRADER!!!
Zeer knap Leo! petje af
Had het niet gelezen maar je had het al gepost dus zoals je groentjes in je clariffe doet had ik dus ook zestes in het eiwit gedaan
Smaak=superbe,morgen gebruiken en eens proberen wat het geeft met agar agar 8)
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

Ja, mogelijkheden zijn er zat :)
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
mark_s
Berichten: 121
Lid geworden op: 03 nov 2005, 12:02
Locatie: Enkhuizen

Re: Clariferen

Bericht door mark_s »

Leo schreef:Neej, de smaak van het sapje is echt heel mooi.
Evt een rasp / zestes toevoegen tijden het clariferen.

Probeer het maar
1000 liter jus d'orange
100 gram eiwit

kan natuurlijk ook met 100 gram en 10 gram :D


ik wil dan graag die pan lenen die je voor dit gebruikt. :wink: :D :lol:
gerard_big
Berichten: 9
Lid geworden op: 23 mar 2007, 16:40
Locatie: Rotterdam

Bericht door gerard_big »

je kan er bonbons, chippes, zestes, sterke drank, gelei enz van maken
Plaats reactie