Gastronomische happenings zijn er nooit genoeg. In Maastricht hebben ze weer een spliksplinternieuwe: Puur. Deze consumentenbeurs voor fijnproevers wordt van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari voor het eerst gehouden het congrescentrum MECC Maastricht. Nu ja, helemaal nieuw is de beurs echter niet. Het is in feite een verlenging voor ‘de gewone man’ van de al jarenlang bestaande vakbeurs European Fine Food Fair (EFFF voor intimi). Op deze zeg maar exclusieve variant van de Horecava worden alleen professionals toegelaten, en dan nog slechts op uitnodiging.
Een woordvoerder van MECC vertelt desgevraagd dat het idee voor Puur is ontstaan omdat veel exposanten van de EFFF ook interessant zijn voor consumenten. Bovendien is het een trend dat ook hobbykoks willen weten wat er speelt en steeds meer geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van eten. Wel is er een kleine wisseling van de wacht: na woensdag vertrekt er een aantal professionele exposanten om plaats te maken voor specifiek op de consument gerichte bedrijven die gespecialiseerd zijn in onder andere kookboeken, Belgisch brood, streekproducten en chocola.
Naar verluidt ‘dé gelegenheid voor fijnproevers, foodies en hobbygastronomen die een culinaire ontdekkingstocht willen maken langs de nieuwste en hipste producten voor op tafel en in de keuken’. Veel aandacht voor vers, natuurlijk en ambachtelijk plus kookdemonstraties, (wijn)proeverijen en proef- en smaaklessen, ook voor kids.
Puur, MECC Maastricht, 26-28 januari 2007, toegang €25,00, of €17,50 wanneer je boekt via de site
http://www.puurmaastricht.nl/
Boeking:
http://www.puurmaastricht.nl/IManager/C ... 1165840440
Puur Maastricht
Puur Maastricht
Kokforum.nl : de website voor koks
Aansluitend aan de EFFF (European Fine Food Fair)
Puur genieten van topkwaliteit op het gebied van eten en drinken. Dat belooft de eerste editie van het nieuwe gastronomische event ‘Puur’ te worden. Aansluitend aan de EFFF (European Fine Food Fair) vindt in MECC Maastricht van vrijdag 26 januari t/m zondag 28 januari 2007 voor de eerste keer ‘Puur’ plaats. Het is dé gelegenheid voor puristen in de food & non food-sector om zich te presenteren aan een groot publiek. ‘Puur’ richt zich op de nog immer groeiende groep gastronomische fijnproevers, foodies en hobbygastronomen, al dan niet verenigd in kookclubs, met een passie voor koken, verse en natuurlijke producten, wijn en alles wat samenhangt met eten en drinken.
De belangstelling van de consument voor culinaire activiteiten is de laatste jaren flink gestegen. Wie graag uit eten gaat, bereidt ook zelf graag in zijn keuken. En fervente hobbykoks zijn frequente restaurantbezoekers. Daarom organiseert MECC Maastricht een nieuwe culinaire consumentenbeurs voor fijnproevers aansluitend aan de European Fine Food Fair.
MECC-directeur René Hanssen: "We gaan in Puur de EFFF, de beurs voor professionals, vertalen naar de amateurgastronoom, in dezelfde beursambiance vol professionele apparatuur en trendy ingrediënten. Het wordt een echte beurs voor hobbykoks en fijnproevers. Topkoks demonstreren en specialisten onthullen wetenswaardigheden die inherent zijn aan hun vak. Deze anekdotes en bijzonderheden maken de bereiding van wat exclusievere gerechten voor de hobbykok extra boeiend." Kookclubs hebben, aldus Hanssen, voortdurend behoefte aan goede recepturen, bijzondere gastkoks en de juiste wijn-spijscombinaties.
"Op al deze vragen geeft Puur antwoord." Er zijn demonstraties en proeverijen, er worden nieuwe producten gepresenteerd en nieuwe kookboeken. Wie een kookcursus wil volgen vindt er alle informatie, maar ook wie wijn, delicatessen, mosterd en azijn, keukens en keukenapparatuur en vooral fijne vleeswaren wil kopen treft er alles van zijn gading aan. Hanssen: "Workshops, seminars, demonstraties, alles is er. Puur is in feite een evenement, met boeiende stands en een groot kooktheater. Daarin komen dagelijks diverse thema's aan bod in de vorm van culinaire demonstraties. Bezoekers kunnen er adressen vergaren van leveranciers, maar er ook meteen kopen. Het betreft dan natuurlijk producten die je niet op elke straathoek vindt: Livarvarkensvlees, tarbot, speciale paddenstoelen, bijzondere oliën, specerijen, gevogelte, truffels, enzovoort.
"Tijdens Puur ervaren kookenthousiastelingen waar ze op moeten letten bij de aankoop van producten en hoe ze deze moeten behandelen. Ze worden op de hoogte gebracht van verfijnde kooktechnieken, die voor chef-koks vanzelfsprekend zijn in de keuken. Maar ook waarom die worden toegepast en wat de effecten zijn. Bezoekers kunnen ook vragen stellen aan topkoks en deskundigen. Hanssen: "Goed koken is de perfect harmonie van het procédé, de techniek en de grondstoffen. Samen zorgen ze voor de juiste smaak. De naam Puur zegt het al: we gaan voor eerlijke, natuurlijke producten van topkwaliteit. Het is de ultieme beurs voor de kok die zijn hobby bijna professioneel wil beleven."
De belangstelling van de consument voor culinaire activiteiten is de laatste jaren flink gestegen. Wie graag uit eten gaat, bereidt ook zelf graag in zijn keuken. En fervente hobbykoks zijn frequente restaurantbezoekers. Daarom organiseert MECC Maastricht een nieuwe culinaire consumentenbeurs voor fijnproevers aansluitend aan de European Fine Food Fair.
MECC-directeur René Hanssen: "We gaan in Puur de EFFF, de beurs voor professionals, vertalen naar de amateurgastronoom, in dezelfde beursambiance vol professionele apparatuur en trendy ingrediënten. Het wordt een echte beurs voor hobbykoks en fijnproevers. Topkoks demonstreren en specialisten onthullen wetenswaardigheden die inherent zijn aan hun vak. Deze anekdotes en bijzonderheden maken de bereiding van wat exclusievere gerechten voor de hobbykok extra boeiend." Kookclubs hebben, aldus Hanssen, voortdurend behoefte aan goede recepturen, bijzondere gastkoks en de juiste wijn-spijscombinaties.
"Op al deze vragen geeft Puur antwoord." Er zijn demonstraties en proeverijen, er worden nieuwe producten gepresenteerd en nieuwe kookboeken. Wie een kookcursus wil volgen vindt er alle informatie, maar ook wie wijn, delicatessen, mosterd en azijn, keukens en keukenapparatuur en vooral fijne vleeswaren wil kopen treft er alles van zijn gading aan. Hanssen: "Workshops, seminars, demonstraties, alles is er. Puur is in feite een evenement, met boeiende stands en een groot kooktheater. Daarin komen dagelijks diverse thema's aan bod in de vorm van culinaire demonstraties. Bezoekers kunnen er adressen vergaren van leveranciers, maar er ook meteen kopen. Het betreft dan natuurlijk producten die je niet op elke straathoek vindt: Livarvarkensvlees, tarbot, speciale paddenstoelen, bijzondere oliën, specerijen, gevogelte, truffels, enzovoort.
"Tijdens Puur ervaren kookenthousiastelingen waar ze op moeten letten bij de aankoop van producten en hoe ze deze moeten behandelen. Ze worden op de hoogte gebracht van verfijnde kooktechnieken, die voor chef-koks vanzelfsprekend zijn in de keuken. Maar ook waarom die worden toegepast en wat de effecten zijn. Bezoekers kunnen ook vragen stellen aan topkoks en deskundigen. Hanssen: "Goed koken is de perfect harmonie van het procédé, de techniek en de grondstoffen. Samen zorgen ze voor de juiste smaak. De naam Puur zegt het al: we gaan voor eerlijke, natuurlijke producten van topkwaliteit. Het is de ultieme beurs voor de kok die zijn hobby bijna professioneel wil beleven."
Kokforum.nl : de website voor koks
ik ga hier zeker niet heen...
kan niet 2x in de week naar limburg...
kan niet 2x in de week naar limburg...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl