BRUGGE – In chocoladekorst gegaarde zeebaars met couscous en platte Zeeuwse oesters. Fijnproevers op zoek naar een bijzonder menu kunnen in een aantal Brugse restaurants terecht voor een chocolademenu.
De eethuizen serveren hun menu vanaf 20 januari. De actie Chocol@brugge is het voorproefje van het tweede chocoladefestival Choco-Laté, dat van 6 tot 10 april wordt gehouden.
Brugge telt momenteel zo’n vijftig chocoladewinkels. Geen enkele stad ter wereld kent zo’n dichte concentratie.
Tijdens het winterevenement Chocol@brugge ligt de klemtoon vooral op wellness, chocoladewandelingen, gastronomie en proeverijen. En dat alles gekoppeld aan commerciële aanbiedingen vanuit de horecasector. Het is een vervolg op de opening van Choco-Story, een museum dat ruim twee jaar geleden in Brugge zijn deuren opende en de geschiedenis van chocolade vertelt.
In de poging om Brugge op de wereldkaart te zetten als chocoladestad ontwikkelden de chocolatiers, aangesloten bij het stadsgilde een stadspraline, het ‘Brugsche Swaentje’.
De zwaantjes mogen alleen op Brugs grondgebied worden verkocht. Het wordt gezien als het ideale souvenir voor de duizenden toeristen die de stad jaarlijks over de vloer krijgt.
Bij het gilde van chocolatiers ontsnapt geen enkel ingrediënt aan de experimenteerzucht. Zo werden pralines ontwikkeld met tomaten, chilipepers en olijven. Niet het soort waarmee je moet komen aanzetten als je grootmoeder jarig is. Levering van de koffiepraline vindt plaats aan de meest exquise sterrenrestaurants. Elke week worden nieuwe creaties ontwikkeld op basis van 65 procent cacao. Na drie weken gaat immers de smaak met sprongen achteruit. Er wordt enkele suiker en melk toegevoegd. Op die manier wordt teruggekeerd naar de originele smaak van de chocolade.
Toeristen kunnen sinds kort ook de culinaire ontdekkingsreis ‘Brugge die Soete’ maken met een stadsgids. Een tocht langs zaken die origineel zijn en iets extra’s bieden. Een van die zaken bevindt zich op het Simon Stevinplein waar Dominique Persoone de scepter zwaait. Hier wordt het proces van proeven uitgelegd.
„Je mag er maar één keer op bijten en daarna moet je hem laten smelten tussen je tong en je gehemelte.“
Wie de originele chocolade proeft, schrikt in het begin wel wat. In tegenstelling tot andere chocolade, zit er namelijk geen licitine in. Dat is een stof die ervoor zorgt dat de smaak van cacao langzaam wordt afgescheiden. Bij de originele chocolade krijg je vanaf de eerste beet een echt ‘cacaoshot’. Elke chocolade heeft zijn eigen typische smaak. Die uit Madagascar is heel zuur. Uit Peru is dan weer fruitig en heeft een hoge zuurtegraad. En ‘echte’ chocolade uit Papoea Nieuw-Guinea heeft een tabakaroma en proeft wat naar champignons.
Hier kun je het proeven vergelijken met het proefproces van wijn: het aroma wordt bepaald door de grond, de vochtigheidsgraad en het aantal uren zon.
De tocht gaat vanzelfsprekend langs het chocolademuseum op het Jansplein en eindigt in een café waar de toeristen nog een hartverwarmende chocoladejenever krijgen aangeboden.
Choco-Laté, het Brugse chocoladefestival met het thema ‘Een hart voor chocolade’ tijdens het Paasweekend is toe aan zijn tweede editie. Het festival krijgt een forse uitbreiding en vindt ditmaal plaats in de Beurshal.
Het feest van de zoete zonde organiseert een wedstrijd voor chocolatiers, kunstenaars, bakkers en amateurs. Zij worden uitgenodigd al hun creativiteit te leggen in hun interpretatie van het paasei.
De creaties zijn in de eerste plaats bedoeld voor bedachtzame consumptie en niet voor ordinaire vreetbuien.
Het chocoladeverhaal heeft volgens burgemeester Patrick Moenaert tal van Brugse ondernemers en horecamensen begeesterd en verenigd rond het zoete kwaliteitsproduct. „Met deze initiatieven wil Brugge de chocoladestad bij uitstek worden. We gaan voor kwaliteit over de hele lijn in onze streekeigen producten of de verwerking ervan“, zegt de burgemeester.
Bron: http://www.bndestem.nl
Voorproefje Brugs chocoladefestijn
Voorproefje Brugs chocoladefestijn
Kokforum.nl : de website voor koks
