VAASSEN - Dag en nacht is restaurant De Leest in Vaassen met kwaliteit en de finesses bezig. Behalve gisteren, na het behalen van de tweede Michelinster en er prompt een gekkenhuis uitbrak in het restaurant bij de kerk in het centrum van het dorp.
We gaan uit eten om te vieren. En het kan me niets schelen als het bord scheef staat!’, kondigt sous-chef Ewout Eleveld aan. Als de boel tot bedaren komt, dromen de bewierookte eigenaren Jacob Jan Boerma (33) en Kim Veldman ( 28 ) even weg. ‘En nu nog een mooi hotel in Vaassen.’
In Barcelona en Parijs gingen ze mijlen ver van huis na bezoeken aan toprestaurants als ‘Lasarte’ en ‘Piere Gaignaire’ vol indrukken en fantaserend terug naar hun hotel. Nu de tweede Michelinster is toegekend aan De Leest kunnen de eenvoudige Hollandse jongens Jacob Jan Boerma en sous-chef Ewout Eleveld (27) nog steeds niet geloven dat ze zelf in het rijtje van internationale toprestaurants thuis horen.
De eigenaren en partners hebben na de toekenning van de tweede ster direct al het personeel opgetrommeld om het te vieren, hoewel De Leest normaal op maandag altijd is gesloten.
‘Jongens, dit is niet alleen voor ons twee. Dit is voor het hele team van twaalf mensen’, roept Boerma die letterlijk een gat in de lucht springt. Het lijkt Jamie Oliver wel, maar Boerma stopt zijn uitbundigheid alleen in De Leest, het toprestaurant dat hij met partner Kim en zijn even zo begeesterde team heeft opgestuwd in de vaart der volkeren.
Geen rust
Kim Veldman probeert iets ingetogener te bevatten wat er is gebeurd in Vaassen. ‘We zijn dag en nacht met kwaliteit bezig. In alles. Maar het gaat niet alleen om kwaliteit. Het gaat ook om continuïteit.’ Dat betekent dat Veldman zich nooit een slechte dag gunt. ‘Nee, echt niet. Het moet altijd perfect zijn.’
Eleveld licht bescheiden een tipje van de sluier op. ‘Je moet heel goed kijken bij de inkoop. Daar begint het al mee. Hoewel die andere spruitjes of asperges dikker zijn, neem ik altijd de dunne met een zo dik mogelijke kop. Hoe jonger hoe frisser.’ Maar het blijkt ook heel simpel. ‘Vraag je altijd af welke tijd van het jaar het is. Wil je kersen voor het nagerecht maar raak je betoverd door passiefruit? Doen! ’
De durf wordt bekroond. Kim Veldman en Jacob Jan Boerma zijn pas in 2002 eigenaar geworden van De Leest, maar maken toch wel een droomachtige carrière door.
‘We kregen onze eerste ster in 2004. Wat je nu ziet is dat veel jongere ondernemers door Michelin worden gewaardeerd’, zegt Boerma. Op nationaal niveau is De Leest al meerdere malen geprezen door de redactie van culinaire gids ‘Lekker’. Vorige week is bekend gemaakt dat ze in de lijst van Nederlandse toprestaurants op de vierde plaats blijven staan maar zo barsten van talent dat de opmars niet te stuiten is. Toch telt de tweede Michelinster zwaarder. Het betekent dat internationale fijnproevers Vaassen in het vizier krijgen.
Boerma: ‘Wat zou het mooi zijn hier een hotel te bouwen.’ Dat men uit Frankrijk en Spanje hier naar toe komt.’ Veldman: ‘We willen blijven groeien.’ Boerma: ‘Twee sterren smaken naar meer!’
Bron:
http://www.destentor.nl