peer verkleurt zwart

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

peer verkleurt zwart

Bericht door Jom »

Middag,

ik maar perentaartjes (tarte tatin, maar dan van peer), maar de peer wordt deels zwart na bereiding in de oven.

ik doe het volgende:

gieser wildeman geschild en gesneden in beboterd vormpje
afdekken met zanddeeg
20 min afbakken op 180 graden

bij meegeven 7 minuten in de oven en afmaken met vijfkruidenstroop.

iemand enig idee?
De aanhouder wint
Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Pinxo »

Peertjes heel even in warm water met citroensap (of vitamine C bruistablet)
Vitamine C (citroensap) gaat het oxideren tegen.
Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Jom »

ga het meteen ff proberen. tnx.
De aanhouder wint
Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Bchef1 »

wat voor vormpjes heb je?
die ouderwetse metalen vormpjes zonder anti-aanbak coating of beschermende laag geven vaker zwarte verkleuringen door oxidatie van het metaal en de zuurgraad van het produkt. Toevoegen van citroensap maakt in dit geval de boel erger.
I love defenseless animals, especially in a good gravy
Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Jom »

daar kan het niet aan liggen; zijn nieuw, met antiaanbak coating die nog niet is beschadigt.
De aanhouder wint
Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Emiel »

Dus als ik het goed versta, bak je ze in 2 keer? Eerste keer in mise en place en tweede keer voor het doorgeven? Kijk voor de leut eens na de eerste keer eens of je peren gaar zijn. Demouleer er een en prik er met een fijn mesje in. Als ze niet gaar zijn is dat de boosdoener.

Normaal zou 20 min. genoeg moeten zijn om je peertjes te garen. Maar als ze natuurlijk niet rijp zijn...kan het wel wat langer duren.
Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Jom »

Emiel,

daar had ik ook aan gedacht, maar na die 20 minuten zijn ze in principe goed. De 7 minuten zijn idd alleen om ze weer van +3 naar +60 graden te krijgen en het korstje weer krokant etc.

ga eerst even proberen in warm water met citroen. (kwam er vanmiddag toch niet aan toe.)
De aanhouder wint
Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 734
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door jeroenbr »

We bakken onze tartetin in 2x. Je maakt een boter caramel en stort het in je bakjes. Een appel/peer erin, zilverfolie erover en 20 minuten 180 graden.
Dan een passend bladerdeeg deksel erop en nog eens 180 graden 15 min.
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Cees »

Hier laten ze zien hoe je een tartetatin maakt.
http://www.chefsonline.tv/chefs/detail/Tarte%20Tatin" onclick="window.open(this.href);return false;

Ik zeg niet dat het zo moet, maar zo zou je het kunnen doen.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door chef-dave »

Pinxo schreef:Peertjes heel even in warm water met citroensap (of vitamine C bruistablet)
Vitamine C (citroensap) gaat het oxideren tegen.
Dit is de enige manier. vitamine c is eigenlijk ascorbinezuur een conserveermiddel dat ook in de grootindustrie veel word gebruikt.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: peer verkleurt zwart

Bericht door Jom »

opgelost. net geprobeerd en resultaat is goed.
warm water met paar druppels citroensap en kleur blijft helemaal top.
tnx voor het meedenken.
De aanhouder wint
Plaats reactie