Wat is Mojama en hoe is de bereidingswijze van deze in Nederland onbekende delicatesse.

Mojama is een Spaanse delicatesse die zijn oorsprong vind in de tijd van de phoenisische overheersing in Spanje. In hoofdzaak rond de huidige regio rond Cadiz. Hier was de eerste nederzetting van de Phoeniciërs in de westerse mediterranee. Zij waren het die geleerd hadden de tonijn te drogen en zo geschikt te maken voor de handel. Het is hierna in de vergetelheid geraakt totdat de Moren dit heerlijke product weer werd herontdekt. Zij waren het die de huidige naam eraan gaven. Musama was het woord dat droog betekent. Later is dit verbasterd tot het huidige Mojama.
Mojama wordt gemaakt door de beste delen van de rode en yellowfish tonijn onder zout te bedekken gedurende een dag of 2. Hierna wordt het zout verwijderd en de tonijn gewassen. Men gebruikt ook wel de makreel of de bonito om Mojama mee te maken echter de beste kwaliteit is toch die afkomstig van de eerste twee.


Vervolgens droogt men de tonijn in de openlucht in de volle zon gedurende een 15 tot 20 dagen... Hoe hoger de kwaliteit hoe langer de droging..
Hierna worden de stukken met de hand in kleinere blokken gesneden en nog eens mooi gereinigd van eventuele vervuiling tijdens het verblijf in de buitenlucht en zon.

Het meest typische recept in Spanje met Mojama is flinterdun gesneden Mojama met wat goede olijfolie en dat samen met een amandel..... Simpel maar heerlijk....
Ik ben dus op zoek naar recepten die jullie misschien kennen gemaakt met dit product.... Ben benieuwd.... het is namelijk in Spanje een delicatesse en hier in Nederland vrij onbekend, zelfs al eens on-Nederlands genoemd..... Ikzelf ben er wild op......
