bindmiddel voor schuim??

is het de Moleculaire Gastronomie, of is het iets anders? praat hier over de trends; Koken met Roner, thermomix of Pacojet
Plaats reactie
Dhr. van de kaart
Berichten: 3
Lid geworden op: 05 feb 2006, 15:42
Locatie: Raamsdonksveer
Contacteer:

bindmiddel voor schuim??

Bericht door Dhr. van de kaart »

Gisteren hadden we op school over een middel(poeder denk ik) dat er voor zorgt dat je een vocht dat je opschuimt met bijv een staafmixer enorm lang blijft staan als schuim. fat duck schijnt het te gebruiken maar niemand weet er iets van af op school. misschien iemand hier?? gr bram
sorry
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

ik denk dat je pectine bedoeld kijk eens op www.nielsvdberg.nl daar kun je vast wel wat meer vinden
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Bericht door Niels »

Ik denk dat het over (soja)lecithinen gaat, een emulgator.
(Een emulgator is een stofje dat vocht met vet/olie kan laten binden)
Charl
Berichten: 73
Lid geworden op: 22 aug 2004, 14:19
Locatie: Vlaardingen
Contacteer:

Bericht door Charl »

Dit middel is in de handel verkrijgbaar (o.a. de Sligro verkoopt het) onder de naam "cortina" van de firma Unifine-döhler, is een veel gebruikt middel in de horeca- en ijsbranche
Uiteindelijk bedoeld voor een mooier eindresultaat bij de ijsbewerking, maar uit ervaring weet ik dat de mogelijkheden onbegrenst zijn en kun je er zelfs water luchtig mee opslaan!
Let wel; voor consumptie mondjesmate gebruiken omdat bij grote hoeveelheden een soort vetfilm in de mond achterblijft, uiteraard niet smakelijk, en omdat er sorbitol in is verwerkt werkt t ook laxerend!

Ik gebruik het dan ook niet zo heel veel, je doet erg lang van zo'n emmer, maar heel handig als je iets luchtig wilt krijgen wat ej anders te nimmer luchtig zou krijgen!

Charl
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

ok top .. had ik nog nooit van gehoord
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

van Cortina heb ik 'n 5 kg emmer staan...
van Basis 2000 'n zak
en van dat lechitene poeder hebben we ook 'n bus op het werk..

Dus..dhr. van de Kaart...
haal je ogen eens uit je broekzak!!!!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

kun je met basis 2000 ook goed opschuimen ?
marnix
Berichten: 66
Lid geworden op: 29 aug 2004, 03:38
Locatie: Hardinxveld

Bericht door marnix »

Lecithine granulaat te koop in een pot van 500 gr bij "De Tuinen" dat is zo'n reform winkelketen kost iets van 13 euro
Je gebruik er maar kleine hoeveelheden van
Is smaakloos alleen heldere vloeistoffen worden er troebel van
zie je bij je schuim toch niet of het helder of troebel is
Is bedoelt voor het verlagen van cholesterol altijd mooi meegenomen
99% pure soja lecithine
marnix
Berichten: 66
Lid geworden op: 29 aug 2004, 03:38
Locatie: Hardinxveld

Bericht door marnix »

ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

heftig net zeepsop.
Wiljan
Berichten: 181
Lid geworden op: 02 mar 2006, 15:23
Contacteer:

recept!

Bericht door Wiljan »

70% vloeistof
20 % olie ( liefst olijf)
7 % smaakstoffen
3 % Lecitine

Verwrmen naar 55 graden
en bellenblazen met de staafmixer

groeten
Wiljan
Je bent een rund als je met Carpaccio stunt
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

zou zo'n thermomixer hier niet iets voor zijn?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Wiljan
Berichten: 181
Lid geworden op: 02 mar 2006, 15:23
Contacteer:

Bericht door Wiljan »

Thermoblender zou alles kapot slaan.
Je kan een milkshake beker proberen maar het beste is gewoon een grote pan of bak
wiljan
Je bent een rund als je met Carpaccio stunt
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

Leo schreef:zou zo'n thermomixer hier niet iets voor zijn?
dat is toch alleen om produten mooi op temperatuur te mixen bv kaas ergens in oplossen. volgens mij kan je daar geen schuim in berijden ?
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

ja..ik zeg ook maar wat...

55 graden zou toch wel kunnen..met die mixer..
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Stijn
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 mar 2006, 16:51

Bericht door Stijn »

Het is lectine, verkrijgbaar onder het merk Texturas "Albert y Ferran Adria"

een link naar de texturas:
www.texturaselbulli.com

PS heb het geprobeerd in thermomix en pacojet. Krijg je niet zo mooi luchtig.
Best is met de bamix gastro 200

Greetz Stijn
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

ja..wij hebben die texturas al paar weken in huis...
ben er nog niet echt kapot van.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie »

Is er een verschil tussen Lecithine van bv. Zonnatura en de El Bulli Lecithe?

Ik vroef me dit af omdat de prijzen nogal verschillen.
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

El Bullie

Bericht door Leo »

volgens mij is het het zelfde verschil als El bullie agar en agar agar uit de toko
niets.

Iemand andere ideeen?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

cnudde heeft makkelijke oplossingen die ook beter te doseren zijn
Plaats reactie