

Om van de melk "caramel" te maken is heel eenvoudig.
Zet de steamer op 100 graden stoom. Zet het blikje erin en lekker laten stomen. Aflaten koelen dan pas openmaken.
Ik zou niet adviseren om dit warm te openen. Weet niet wat er dan kan gebeuren. Je kan het ook koken in een pan met water en deksel erop.
Zelf maak doe ik dit door het ijs. Heerlijk!
info:
Gecondenseerde melk is koemelk waarbij onder toevoeging van suiker een deel van het water aan de melk is onttrokken. De suiker werkt als conserveermiddel, daarom is steriliseren niet nodig. Het product is zeer lang houdbaar.
Gecondenseerde melk wordt vermeld in het oer-recept van muesli.
De uitvinding van gecondenseerde melk wordt toegeschreven aan de Amerikaan Gail Borden die er in 1856 patent op verwierf.
Gecondenseerde melk wordt verkregen door het indampen van melk. Dit gebeurt in een 7-trapsindamper. De melk stroomt in de eerste indamper aan de bovenkant naar binnen en wordt via meerdere pijpjes naar beneden geleid door zwaartekracht. De binnenkant van deze pijpjes worden verwarmd door stoom, zodat een gedeelte van het water uit de melk verdampt. Als de melk de onderkant van de indamper heeft bereikt, wordt deze naar de bovenkant van de volgende indamper gepompt. Dit proces wordt herhaald tot de 7 indampers zijn doorlopen, waarna een dik, stroperig product is ontstaan. Hier wordt een flinke portie suiker aan toegevoegd voor de smaak en de lange houdbaarheid. Doordat het resterende deel water in de melk aan suiker gebonden is, krijgen bacteriën er geen vat op en hebben geen basis om te groeien.
Gecondenseerde melk is vooral populair in het Midden-Oosten. Doordat het merendeel van het water eruit is gehaald, is het transport relatief goedkoop. Vaak wordt er op de plaats van bestemming weer water aan toegevoegd zodat een kant en klare koffietoevoeging ontstaat. Hier wordt het in de koffie gebruikt, maar ook als tussendoortje. Er zijn producten waar de gecondenseerde melk in kleine reepjes zijn verpakt, die als snack worden geconsumeerd.
bron:wiki