tips voor thuiskoks
tips voor thuiskoks
Profs hebben natuurlijk veel fijnere kneepjes dan thuiskoks, maar wat zien jullie dat thuiskoks veel fout doen?
Als ik bij iemand ga eten zie ik regelmatig dat thuiskoks bij het bakken van (filet)vlees 2 dingen fout doen.
1. ze laten de pan zonder vetstof niet goed heet worden
2. er wordt teveel in de pan gedaan.
Gevolg: vaak overgaar en matig gebruind vlees.
Als ik bij iemand ga eten zie ik regelmatig dat thuiskoks bij het bakken van (filet)vlees 2 dingen fout doen.
1. ze laten de pan zonder vetstof niet goed heet worden
2. er wordt teveel in de pan gedaan.
Gevolg: vaak overgaar en matig gebruind vlees.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Re: tips voor thuiskoks
Te lang koken van groenten in combinatie met het opzetten van groenten in koud water.
Ook: teveel smaken door elkaar (als je ergens te gast bent). In een poging om wat moois neer te zetten..... Meerdere groenten en aardappelprodukten en ook nog saus en van alles wat nog even meegebakken wordt in de pan van het vlees (waardoor de biefstuk op het laatst nog even gestoofd wordt en dus doorslaat)
Ondanks dat vind ik het heerlijk om bij vrienden te eten en lekker te genieten en te relaxen. Ik bemoei me dan ook nooit met wat er gemaakt wordt en geef geen kritiek (ben al lang blij dat ik af en toe nog steeds mag komen op mijn vrije dag)
Ook: teveel smaken door elkaar (als je ergens te gast bent). In een poging om wat moois neer te zetten..... Meerdere groenten en aardappelprodukten en ook nog saus en van alles wat nog even meegebakken wordt in de pan van het vlees (waardoor de biefstuk op het laatst nog even gestoofd wordt en dus doorslaat)
Ondanks dat vind ik het heerlijk om bij vrienden te eten en lekker te genieten en te relaxen. Ik bemoei me dan ook nooit met wat er gemaakt wordt en geef geen kritiek (ben al lang blij dat ik af en toe nog steeds mag komen op mijn vrije dag)
De aanhouder wint
Re: tips voor thuiskoks
Gerechten niet op smaak maken, niet tussentijds proeven dus.
Re: tips voor thuiskoks
Te veel ingredienten in 1 gerecht gebruiken, less is more zou ik zeggen.
En inderdaad groenten te lang koken.
En inderdaad groenten te lang koken.
Re: tips voor thuiskoks
Wat ik wel opmerkelijk vind is dat profkoks groene groente lang koken bijna allemaal niks vinden, het moet altijd knapperig en groen zijn. Dat vind ik jammer, want dat zorgt in restaurant voor weinig afwisseling. Langszaam in boter gegaarde spruitjes kan bijvoorbeeld heerlijk zijn, en zelfs sperziebonen zacht gekookt kunnen lekker zijn.Eelco_87 schreef:Te veel ingredienten in 1 gerecht gebruiken, less is more zou ik zeggen.
En inderdaad groenten te lang koken.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Re: tips voor thuiskoks
Nee natuurlijk niet, maar je mag toch wel in je hoofd kritiek hebbenJom schreef: Ik bemoei me dan ook nooit met wat er gemaakt wordt en geef geen kritiek (ben al lang blij dat ik af en toe nog steeds mag komen op mijn vrije dag)
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: tips voor thuiskoks
Veel thuis/hobby koks gebruiken die truffeltapenade en truffelolie ---> nep rotzooi. NIET DOEN!!!
Ik heb zo'n hekel aan die ranzige troep...
Ik heb zo'n hekel aan die ranzige troep...
Practice what you preach
Re: tips voor thuiskoks
tja maar waar moet je als Nederlandse hobbykok een echte truffel vandaan halen?!
Bij de AH liggen ze niet
Bij de AH liggen ze niet
Re: tips voor thuiskoks
bij een delicatessen winkel?Pinxo schreef:tja maar waar moet je als Nederlandse hobbykok een echte truffel vandaan halen?!
Bij de AH liggen ze niet
wat mij opvalt bij thuiskoks, en dan heb ik het vooral over moeders. als ze een nieuw recept maken dat ze teveel aan het recept houden. als het dan vervolgens niet te eten is zeggen:'' ja zo stond het in het recept''
ook heel vreemd vind ik dat ze meestal met het vlees beginnen en dan groente en dan aardappelen. ik heb altijd geleerd dat je moet beginnen met wat het langst duurt
Re: tips voor thuiskoks
Ook voor proffi koks moet je geen truffel nep troep gebruiken
gatver zeg.
gatver zeg.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: tips voor thuiskoks
Leo schreef:Ook voor proffi koks moet je geen truffel nep troep gebruiken
gatver zeg.
Uiteraard
Practice what you preach
-
Jean Van der Stuyft
- Berichten: 65
- Lid geworden op: 20 okt 2006, 20:13
- Locatie: Oostende België
Re: tips voor thuiskoks
Ik ben al blij dat ik een uitnodiging krijg om ergens te eten, wat maakt mij dan minder uit dan met wie, het gezelschap primeert en is de maaltijd wat minder kan je het nog altijd met iets lekkers doorspoelen 
- Cees Timmerman
- Berichten: 933
- Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
- Locatie: Dordrecht
- Contacteer:
Re: tips voor thuiskoks
Helemaal mee eens Jean, en dat doorspoelen is toch wel erg belangrijk als je op een vrije avond ergens lekker zit. 
-
SummusCibum
- Berichten: 9
- Lid geworden op: 17 dec 2008, 15:45
Re: tips voor thuiskoks
Tip voor thuiskoks: 1. Blijf rustig, 2. Concentreer je op de bereiding van het voedsel, 3. Durf van het recept af te wijken als je denkt dat een andere combi beter is, 4. Presenteer het mooi!
Metname dat laatste hebben thuiskoks (hoewel ik er zelf ook één ben) nogal moeite mee.
Groet,
Cibum
Metname dat laatste hebben thuiskoks (hoewel ik er zelf ook één ben) nogal moeite mee.
Groet,
Cibum
