Rijst koken
Rijst koken
Ik heb problemen grote hoeveelheden rijst te koken, bijvoorbeel 7 kg pandan. Een kleine hoeveelheid lukt wel maar boven de twee kilo lijkt het door het uitzetten kapot te gaan, ook terugkoelen is een probleem. Wie heeft er tips?
Het is slechts de mening van één die de ander iets doet veronderstellen.
Re: Rijst koken
en meerdere pannen?
Re: Rijst koken
heb je een combisteamer ter beschikking?
-
- Berichten: 28
- Lid geworden op: 04 dec 2007, 11:29
- Locatie: Zeijen
Re: Rijst koken
Hallo paulus..
het is belangrijk dat je bij het afkoken ruim water gebruikt.... zo kan de rijst goed uitzetten en blijft de korrel heel. Na het afgieten, de rijst zeer ruim in gastronorm bakken doen.. en bij de blower van je koelcel te zetten.. zo koelt die snel terug en word de korrel mooi droog. (af en toe door scheppen zodat ie niet plakt)
zo is mij het geleerd (van een surinamer .. kan dus niet missen hahahaha)
het is belangrijk dat je bij het afkoken ruim water gebruikt.... zo kan de rijst goed uitzetten en blijft de korrel heel. Na het afgieten, de rijst zeer ruim in gastronorm bakken doen.. en bij de blower van je koelcel te zetten.. zo koelt die snel terug en word de korrel mooi droog. (af en toe door scheppen zodat ie niet plakt)
zo is mij het geleerd (van een surinamer .. kan dus niet missen hahahaha)
Re: Rijst koken
hete rijst in de koelkast?????
bijna net zo erg als een pan hete bouillon de koelkast zetten.
Je koelkast is niet gemaakt om terug te koelen.
bijna net zo erg als een pan hete bouillon de koelkast zetten.
Je koelkast is niet gemaakt om terug te koelen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
- Berichten: 28
- Lid geworden op: 04 dec 2007, 11:29
- Locatie: Zeijen
Re: Rijst koken
Leo schreef:hete rijst in de koelkast?????
bijna net zo erg als een pan hete bouillon de koelkast zetten.
Je koelkast is niet gemaakt om terug te koelen.
wanneer je het in een aantal bakken doet wil het prima duurt een paar minuten ..is zo koud.. een pan bouillon is anders wat. die heeft ja veel langer nodig. Maar wel een in een koelcel .. geen koelkast.
Re: Rijst koken
het blijft gewoon dat het niet goed is voor je koelkast.
het vocht (damp) die uit de rijst komt is een aanslag voor je koelcel.
het vocht (damp) die uit de rijst komt is een aanslag voor je koelcel.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
- Berichten: 28
- Lid geworden op: 04 dec 2007, 11:29
- Locatie: Zeijen
Re: Rijst koken
je hebt gelijk.. maar geeft wel mooi resultaat aan je rijst hahahaLeo schreef:het blijft gewoon dat het niet goed is voor je koelkast.
het vocht (damp) die uit de rijst komt is een aanslag voor je koelcel.

Re: Rijst koken
je kan mss een grotere pot gebruiken en ik vermoed dat de rijst breekt door het veelvuldig roeren.
je kan mss 2 kleinere porties maken en om af te koelen in een zo groot mogelijke bak doen en een windmolen tegen plaatsen, heb dit geleerd van een vroegere collega die de sushi maakte.
je kan mss 2 kleinere porties maken en om af te koelen in een zo groot mogelijke bak doen en een windmolen tegen plaatsen, heb dit geleerd van een vroegere collega die de sushi maakte.
-
- Berichten: 37
- Lid geworden op: 28 apr 2008, 19:43
- Locatie: Zeeland
- Contacteer:
Re: Rijst koken
Wij koken de rijst in nog grotere hoeveelheden, tot wel 20kg aan toe.
Ik kook meestal ruim water met zout, voeg de rijst toe, af en toe roeren, en wanneer gaar giet ik af in perfobakken en spoel ik koud/lauw om doorgaren te voorkomen, uit laten lekker en klaar.
Wij hebben ook blastchillers, maar zo uit het kookvocht terugkoelen zorgt meestal voor een niet losse korrel.
Wij hebben wel ketels met 150lt inhoud.
Wat zeiden ze vroeger op school? 1kg rijst op 10lt water?
In de combisteamer kan het ook, maar dan moet je in kleine laagjes werken. Wij pakken dan meestal GN1/1 5cm diep en dan daar maximaal 1,5 kg rijst in met dubbel water en smaak (= in dit geval dus 3lt). Dat gaat dan eerst 15 minuten op stomen, effe omroeren en dan nog 5 minuten.
Kwestie van experimenteren.
Voordeel van de steamermethode is dat je de rijst niet spoelt en dat al het vocht opgenomen is.
Mzl. Hans
Ik kook meestal ruim water met zout, voeg de rijst toe, af en toe roeren, en wanneer gaar giet ik af in perfobakken en spoel ik koud/lauw om doorgaren te voorkomen, uit laten lekker en klaar.
Wij hebben ook blastchillers, maar zo uit het kookvocht terugkoelen zorgt meestal voor een niet losse korrel.
Wij hebben wel ketels met 150lt inhoud.
Wat zeiden ze vroeger op school? 1kg rijst op 10lt water?
In de combisteamer kan het ook, maar dan moet je in kleine laagjes werken. Wij pakken dan meestal GN1/1 5cm diep en dan daar maximaal 1,5 kg rijst in met dubbel water en smaak (= in dit geval dus 3lt). Dat gaat dan eerst 15 minuten op stomen, effe omroeren en dan nog 5 minuten.
Kwestie van experimenteren.
Voordeel van de steamermethode is dat je de rijst niet spoelt en dat al het vocht opgenomen is.
Mzl. Hans