Een restaurant als laboratorium en de gasten als proefkonijn. Wageningen Universiteit en Researchcentrum (UR) opent volgende week donderdag Futurum, het Restaurant van de Toekomst.
In het restaurant wordt met toestemming van de klanten onderzoek gedaan naar consumptie- en eetgedrag.
Met camera’s worden de gasten tijdens de maaltijd gevolgd en er wordt geëxperimenteerd met muziek, geuren en presentatie van producten.
Op die manier hopen onderzoekers erachter te komen wat er gegeten wordt, waarom en wat daarbij de invloed van de omgeving is.
'Natuurlijke omgeving'
‘Onze gasten tekenen van tevoren een verklaring en weten precies wat we wel en niet met de beelden mogen doen,’ verzekert Nico Heukels, directeur van Stichting Restaurant van de Toekomst, elsevier.nl.
Wetenschappelijk onderzoek in een ‘natuurlijke omgeving’, dat is de bedoeling van het project dat volgens manager René Koster uniek is in de wereld en drie miljoen euro heeft gekost.
De werknemers en studenten van de Wageningen UR kunnen gebruik maken van Futurum. De meesten zullen dat dagelijks doen, verwacht hoogleraar eetgedrag Kees de Graaf. 'Dat is een groot voordeel, want nu kan een grote, redelijk vaste groep mensen lange tijd worden gevolgd.'
Concurrentie
Heukels benadrukt dat het ‘geen vrijheid, blijheid’ is. Het Restaurant van de Toekomst moet gewoon concurreren met de andere eetgelegenheden op de campus in Wageningen. ‘De enige manier om ons hoofd boven water te houden is door goed te zijn,’ aldus de manager.
Volgende week donderdag is de officiële opening. Naast verschillende sprekers zal er een demonstratie zijn van de techniek achter het project.
De catering is inmiddels vier weken bezig, het onderzoek komt nu op gang. Dat begint met kleine onderzoeken: deze week streekproducten en volgende week krijgen gasten diervriendelijk eten voorgeschoteld.
Overdaad aan bloemen
‘De grote onderzoeksprojecten verwacht ik in november of december,’ zegt Heukels. ‘Bij het eerste project gaan we het restaurant aankleden met een overdaad aan bloemen en kijken wat voor effect dat heeft op de voedingskeuze van onze gasten.'
http://www.restaurantvandetoekomst.nl/
http://www.wur.nl/NL/
Bron: Elsevier
Wetenschap tijdens de lunch in Futurum
Wetenschap tijdens de lunch in Futurum
Kokforum.nl : de website voor koks