schuim maken

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
Willem-chef
Berichten: 150
Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08

schuim maken

Bericht door Willem-chef »

Kan iemand mij vertellen hoe ik het beste een simpel schuim kan maken dat wel eventjes blijft staan.
Het zou gaan in dit geval om een warm venkelschuim dat ik graag in een kidde zou bereiden.

Iemand een goed recept voor zo iets? Ideale verhoudingen?

bij voorbaat dank en groeten, Willem
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Bericht door Cees »

Mischien een hollandaise maken voor in de siphon en dan vante voren ff venkel trekken in je castric of witte wijn.
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

wil je schuim als lucht of meer als mousse ?
Willem-chef
Berichten: 150
Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08

Bericht door Willem-chef »

meer als lucht denk ik, dus met grote bellen er in als het kan.

heb inmiddels wel wat geprobeerd, en ben redelijk tevreden, maar liever zou ik echt grote luchtbellen er in hebben, zo als bv op een cappuccino
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

je zou een "air" kunnen maken maken met lectine.


400 gram rauwe venkel
20 gram pernod
50 gram melk
40 gram room
0,8 gram lectine

venkel in magimix cutteren, vocht in een doek laten uithangen. 160 gram vocht mengen met andere ingrediente en licht verwarmen op smaak brengen en opschuimen met staaf mixer. dan het schuim eraf scheppen.

is redelijk stabiel
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

hoezo doe je het niet met de sap centrifuge?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

Leo schreef:hoezo doe je het niet met de sap centrifuge?
ja liefste met de greenstar alleen niet idereen heeft ereen staan.
Timonus
Berichten: 6
Lid geworden op: 29 sep 2006, 02:45

Bericht door Timonus »

Ik ben hier ook mee aan het prutsen geweest met chocola en ammaretto, maar krijg hem ook niet echt stevig zo als ik dat wil..
zo heb ik hem al geprobeerd
60 cl slagroom
50 cl ammaretto
100 g couverture, Donker

redelijk mooi maar niet precies hoe ik wet wil.. hoe krijg ik hem mooi stevig?
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

ik kan me voorstellen dat het te weinig inhoud is, voor 'n kidde.

en misschien wat meer water erbij.?
hoeveel procen cacao zit er in je recept.
Wiljan kan je vast wel helpen hiermee.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Wiljan
Berichten: 181
Lid geworden op: 02 mar 2006, 15:23
Contacteer:

Bericht door Wiljan »

Gelatine toevoegen

200 gr chocolade
3 dl room
1 dl melk
3 grote blaadjes gelatine
120 gr suiker

Gelatine oplossen in de melk - Chocolade oplossen in room en suiker.
In de kidde doen en laten rusten voor 6 uur in de koelling.
Klaar


Succes en ik hoor het graag
Je bent een rund als je met Carpaccio stunt
Wiljan
Berichten: 181
Lid geworden op: 02 mar 2006, 15:23
Contacteer:

Bericht door Wiljan »

Uit een kidde zal het nooit zo stevig worden als een normale choco mousse natuurlijk.
Bij een kidde draait alles om lucht ( goed voor de baas)
Het bovenstaande recept wordt dus niet zo stevig dat je er quenelles van kan maken.
Je bent een rund als je met Carpaccio stunt
Timonus
Berichten: 6
Lid geworden op: 29 sep 2006, 02:45

Bericht door Timonus »

Ik ga het woensdag direct proberen.. vele dank :D
LWK
Berichten: 113
Lid geworden op: 22 aug 2006, 11:01
Locatie: Amsterdam

Bericht door LWK »

maakt het aan% nog uit voor de stevigheid?
en bijvoorbeeld cacaoboter?
jiri benda
Berichten: 20
Lid geworden op: 10 okt 2006, 13:11
Locatie: renkum

venkel schuipmje

Bericht door jiri benda »

Ik lees dat je hem in de kidde wil maken, maar ik zelf vind dat vaak te dicht shuim, als ik jou was zou ik je venkel laten trekken in halfvolle melk met de rest van je smaakstoffen en er dan een eetlepel lecite doorheengooien. dat spul kan je zo bij de groothandel halen.

groeten Jiri
lekker koken
jiri benda
Berichten: 20
Lid geworden op: 10 okt 2006, 13:11
Locatie: renkum

staafmixen

Bericht door jiri benda »

wel even opschuimen met de staafmixer dan he!
lekker koken
Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie »

Ik probeer van honing schuim te maken (zonder room e.d., gewoon zo puur mogelijk).

De eerste pogingen zijn niet gelukt:
Eerst opwarmen (geeft veel, maar onstabiel schuim).
Dan met lecithine, geen effect
Daarna met gelatine en opkloppen, geeft hardnekkige prut
Met gelatine in de kidde, geeft ook niets.

Volgende poging is met een waterige vloeistof flink verdunnen en dan schuimen, eventueel met lecithine.

Hebben jullie nog ideeen?

De bedoeling is dit schuim te gebruiken met gecarameliseerde groente (pastinaak e.d.), geroosterd brood (of iets dergelijks), ijs van geitenkaas, wat pistache-noten en wat siroop van balsemico.

gr
Tom
marcin
Berichten: 234
Lid geworden op: 29 okt 2006, 15:22
Locatie: cadzand
Contacteer:

Bericht door marcin »

hier receptje voor honingespuma, wel met room maar niet al te zwaar
door citroensap

HONINGESPUMA

Ingredienten:
100 gram ww
80 gram honing
40 gram room
sap van 1 citroen
40 gram eiwit

Werkwijze:

Meng alle ingredienten samen en vul af in een slagroomspuit
2 gaspatronen, goed koelen en schudden voor gebruik
iedereen ziet wanneer ik dronken ben, maar niemand ziet wanneer ik dorst heb!
Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie »

Dank voor recept. Ik heb uiteindelijk ongeveer 3 delen honing en ongeveer 1 deel water met wat lecithine opgeschuimd. Blijft goed en lang staan en is hoog op smaak (kan zelfs met minder water)
epicurius
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 dec 2006, 11:16
Locatie: eindhoven

Bericht door epicurius »

lecitine en een bruissteen :lol:
Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie »

Bruissteen, gaan we nu niet off-topic of heb je een aquarium in je keuken?

:lol:
Don Vito Corleone
Berichten: 18
Lid geworden op: 08 nov 2006, 00:23
Locatie: Alkmaar

Bericht door Don Vito Corleone »

Wie heeft er een mooi recept voor parmezaan schuim uit de kidde.
Ik heb geen thermo mix dus grrag geen recepten daar mee!
Alvast bedankt
You can't untscramble scrambelt eggs
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

parmesan schuim

Bericht door Webmaster »

Ik vond het recept parmesan foam op het werk zie hieronder

1 ltr. homogisned milk (do not boil)
500 gr. parmesan (grated)
100 gr. creme fraiche
50 gr. unsalted butter
5 gr. zout
white pepper

- Place the parmesan in de milk and heat it up (DO NOT BOIL)
- Remove from teh stove and close it with cling film for 1 hour.
- Add the creme fraiche and butter adjust the seasoning and blend it up with a hand blender.
- Place into the pan and leave on the side of the stove
- When it's called away blitz it up with the hand blender too make the foam

deze stond ook bij: http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopi ... 5&start=15
Kokforum.nl : de website voor koks
Paulus
Berichten: 35
Lid geworden op: 29 jan 2007, 20:15
Locatie: Haarlem

Bericht door Paulus »

Venkel zaad, licht roosteren en dan tot poeder draaien heeft een heel fijne smaak, goedkoper en strerker lijkt mij
Het is slechts de mening van één die de ander iets doet veronderstellen.
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

Tompie schreef:Bruissteen, gaan we nu niet off-topic of heb je een aquarium in je keuken?

:lol:
werkt wel goed :wink:
jerno
Berichten: 55
Lid geworden op: 21 mar 2007, 22:13
Locatie: Tienen

Bericht door jerno »

als je schuimpjes wil maken moet je lectine en warm water toevoegen en dan schuimen met de staafmixer !!

Ik heb een scuimpje gemaakt van koffie en tabak

Gewoon koffie (warm) met roltabak (ni te veel) laten koud worden

Zeven (dat de tabak) weg is en dan lectine ,warm water toevoegen en dan mixen ....
Koeno
Berichten: 72
Lid geworden op: 30 mei 2007, 00:13
Locatie: Venray

Bericht door Koeno »

Kun je Lectine gewoon in de winkel of horecagroothandel kopen?
Veni, vedi, ik werd chef
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

groothandel
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

lechitine kan je in de bio winkel kopen
lecite, koop je bij de groot handel

is wel allebei het zelfde.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
jerno
Berichten: 55
Lid geworden op: 21 mar 2007, 22:13
Locatie: Tienen

Bericht door jerno »

idd

voor parmezanschuim zou ik water ipv melk gebruiken...

1L water op 1 kg parmezan... op vuur en laten trekken... dat serum met lecitine en wat water schuimen met de staafmixer...
jacq en mack
Berichten: 14
Lid geworden op: 14 sep 2007, 16:06
Locatie: Baarn

Bericht door jacq en mack »

Zet een groenten boullion op met steranijs en venkel laat dit enkele uren trekken,passeer de soep en zet opnieuw op nu alleen met venkel
Laat reduceren tot ongeveer de helft,opnieuw passeren en afsmaken evt iets aniesette toevoegen
Meet 5 dl af en los hier 2,5 gram sucro in op laat alles een uurtje rusten en schuim op met de staafmixer of als je grotere bellen wilt hebben met een vijverpompje (werkt goed als je het in een hoge bak of weckpot doet)
succes er mee 8) 8)
On we go .....
Plaats reactie