Zelf vind ik mijn eigen paddenstoelen lekkerder dan in de winkel. In de winkel zijn ze altijd minimaal 24 uur oid, aan de condens op de bakjes kan je vaak al zien dat ze te veel vocht kwijt zijn. De smaak van paddenstoelen die een minuut geleden geplukt is is bij juiste bereiding erg lekker. Maar goed ik ben echt een liefhebber, een leek zal er weinig van proeven. Misschien de meeste koks ook niet. Ik doe het alleen voor de lol, en simpelweg omdat het kan

Ik wil het je best uitleggen maar ik denk dat je beter een keer een korte cursus bij spore.nl kan nemen. Maargoed even een korte uitleg.
De makkelijkste soorten thuis zijn oesterzwammen en shi-take.
Overal in de lucht bevinden zich sporen, bacterien en schimmels. Wat je in principe doet is de zuivere schimmel van de oesterzwam kweken, en deze laten fruiten.
Hiervoor heb je een snelkookpan nodig en een groeimedium. Over het algemeen worden hier granen voor genomen. Ik gebruik rogge. Kwekers nemen potten, vullen deze af met een bepaalde verhouding rogge en water. Deze gaan in de snelkookpan voor 1,5 uur, en komen er volkomen steriel uit. Als ze koud zijn ga je ze besmetten met de oesterzwammen schimmel. Deze moet je kopen of zelf kweken. Na een week op een warme donkere plaats is de pot helemaal wit van de schimmel.
Die schimmel heeft weer een groeimedium nodig waar hij uiteindelijk zijn vruchten op kwijt kan. Hiervoor neem je stro. Dit moet je eerst in een kussensloop in een grote pan pasteuriseren. Vervolgens lek je alles uit, doet het samen met de witte schimmel in een doorzichtige zak en die bind je dicht. Die zak wordt ook weer helemaal wit, en zal na een paar weken kleine oesterzwammen produceren. Op die plek maak je een gat in het plastic, waar de trossen uit kunnen hangen. Zo gaat het bij professionele kwekerijen ook ongeveer.
shi-take is weer een heel ander verhaal.