eendenbout vullen
-
leerlingkok
- Berichten: 1
- Lid geworden op: 20 apr 2010, 19:52
eendenbout vullen
ik heb een vraag ik met een eendenbout uitbenen (dat is geen probleem) maar dan moet ik het vullen en oprollen in alleminiumfolie oprollen en garen in de oven maar ik weet niet hoe dit gerecht/ proces heet maar ik moet daarvan een warm voorgerecht van maken heeft iemand iedenen hoe dit gerecht heet en mischien een recept heeft en/ of weet hoe ik er een warmvoorgerecht van kan maken
alvast bedankt voor jullie reactie
alvast bedankt voor jullie reactie
-
Xavier
Re: eendenbout vullen
een paupiette
en de kooktechniek die je bedoeld heet braiseren
ik zou de aluminiumfolie ruilen voor crepinette of goed opbinden met keukengaren
de dij van de eend bvb vullen met een farce met eendenlever...
en de kooktechniek die je bedoeld heet braiseren
ik zou de aluminiumfolie ruilen voor crepinette of goed opbinden met keukengaren
de dij van de eend bvb vullen met een farce met eendenlever...
Re: eendenbout vullen
een farce van eendenlever?
Dan bedoel je zijn eigen lever en niet een gemeste lever, of?
Dan bedoel je zijn eigen lever en niet een gemeste lever, of?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: eendenbout vullen
een ballotine bedoel je ...
Re: eendenbout vullen
@Leo: Eendenlevers zijn niet het probleem als het om actiegroepen en dierenbeschermers gaat (hoewel de meesten dat zelf nog niet eens begrijpen)
Zij vechten tegen de met trechters gevoederde ganzen(levers)
Eendenlevers zijn er in Frankrijk zo veel dat ze die aan de straatstenen niet kwijtraken. De grootste productie draait om de filets, de poten gaan voor een deel naar de confits maar het overschot raken ze maar moeilijk kwijt. In Frankrijk koop je die dus al voor 3,50 de kilo (kip is in Nederland duurder)
de levers gaan mee in de mousse, creme of terrine de foi de vollaie. Of worden geperst in blikjes die rond kerst gretig verkocht worden.
Wat overblijft verkopen ze los, meestal ingevroren in zakken van 1kg, bij de Franse groothandels (Metro bijvoorbeeld)
Het is eigenlijk gewoon een bijproduct van de productie van eendenborst
[Aldus de medewerker slagerij van de Metro in Charleville Mezieres, noord Frankrijk]
Zij vechten tegen de met trechters gevoederde ganzen(levers)
Eendenlevers zijn er in Frankrijk zo veel dat ze die aan de straatstenen niet kwijtraken. De grootste productie draait om de filets, de poten gaan voor een deel naar de confits maar het overschot raken ze maar moeilijk kwijt. In Frankrijk koop je die dus al voor 3,50 de kilo (kip is in Nederland duurder)
de levers gaan mee in de mousse, creme of terrine de foi de vollaie. Of worden geperst in blikjes die rond kerst gretig verkocht worden.
Wat overblijft verkopen ze los, meestal ingevroren in zakken van 1kg, bij de Franse groothandels (Metro bijvoorbeeld)
Het is eigenlijk gewoon een bijproduct van de productie van eendenborst
[Aldus de medewerker slagerij van de Metro in Charleville Mezieres, noord Frankrijk]
Re: eendenbout vullen
nee..ging het mij niet op...
maar., om het vet uit de lever...loopt er niet veel weg?
maar., om het vet uit de lever...loopt er niet veel weg?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
Xavier
Re: eendenbout vullen
een van de twee of beter nog, beidenLeo schreef:een farce van eendenlever?
Dan bedoel je zijn eigen lever en niet een gemeste lever, of?
-
Xavier
Re: eendenbout vullen
een paupiette bedoel ikjeroenbr schreef:een ballotine bedoel je ...
-
Xavier
Re: eendenbout vullen
nee niets,Leo schreef:nee..ging het mij niet op...
maar., om het vet uit de lever...loopt er niet veel weg?
vb:
250gr eendenvlees
150gr kippenvlees
100gr vers spek
2 eieren
150gr eendenlever
peper, zout
75gr mie de pain
vlees door de molen draaien mengen met de eieren, kruiden en paneermeel, tamiseren,
eventueel afwerken met truffel, gehakte groen kruiden, cognac...
Re: eendenbout vullen
Maar mijn vraag is dan: gaat die vulling niet helemaal uitdrogen aangezien zo'n boutje nogal wat tijd nodig heeft om te garen?
(ik begrijp nu dat Leo ook op zoiets doelde..)
(ik begrijp nu dat Leo ook op zoiets doelde..)
-
Xavier
Re: eendenbout vullen
nee hoezo?
traag garen en je cuisson onder controle houden,
ofwel ga je braiseren:
mooi aankleuren in geklaarde boter,
matignon of vette mirepoix toevoegen samen met kruidentuiltje,
blussen met een beetje rode wijn, reduceren,
bodempje bruine fond toevoegen,
traaggaar braiseren, regelmatig arroseren...
of iets moeilijker: poeleren
op zacht vuur starten in geklaarde boter,
regelmatig je paupiette draaien en vaak arroseren
traag garen en je cuisson onder controle houden,
ofwel ga je braiseren:
mooi aankleuren in geklaarde boter,
matignon of vette mirepoix toevoegen samen met kruidentuiltje,
blussen met een beetje rode wijn, reduceren,
bodempje bruine fond toevoegen,
traaggaar braiseren, regelmatig arroseren...
of iets moeilijker: poeleren
op zacht vuur starten in geklaarde boter,
regelmatig je paupiette draaien en vaak arroseren
Re: eendenbout vullen
is dat niet een beetje dubbelop? of eigenlijk gewoon overbodig?
Re: eendenbout vullen
lijkt me ook idd een beetje raar om je "papillote"te arroseren. je perkamenten pakketje bedruipen met vet lijkt me weinig doen voor de inhoud.Pinxo schreef:Arroseren bij en papillote bereiding?!
is dat niet een beetje dubbelop? of eigenlijk gewoon overbodig?
edit: bij een paupiette heeft wel zin natuurlijk...
I love defenseless animals, especially in a good gravy
Re: eendenbout vullen
oeps ja
Ik ging even uit van de informatie van de vraagsteller, op zich niet zo gek toch...
Ik ging even uit van de informatie van de vraagsteller, op zich niet zo gek toch...


