sulfiet in knoflookpulp
-
Airborne101
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52
sulfiet in knoflookpulp
hey mensen,
op het werk gebruiken we knoflookpulp kant en klaar in een bakje.
nou heb ik laatst zelf knoflook saus gemaakt, en drukte de knoflook door de pers en dit kwam er anders uit te zien dat je in dat bakje zag.
ik keek op het etiket en zag dat daar het conserveermiddel sulfiet werd gebruikt.
conserveermiddel houd het langer houdbaar, gezocht op internet:
Sulfiet wordt aan levensmiddelen toegevoegd om de groei van micro-organismen in levensmiddelen en
oxidatieve verkleuring van levensmiddelen tegen te gaan. Het kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
de inhoud van het bakje was zachter een geel-ig.
dus mijn vraag: maakt het conserveermiddel sulfiet de pulp zachter en geliger?
bvd, gr dion
op het werk gebruiken we knoflookpulp kant en klaar in een bakje.
nou heb ik laatst zelf knoflook saus gemaakt, en drukte de knoflook door de pers en dit kwam er anders uit te zien dat je in dat bakje zag.
ik keek op het etiket en zag dat daar het conserveermiddel sulfiet werd gebruikt.
conserveermiddel houd het langer houdbaar, gezocht op internet:
Sulfiet wordt aan levensmiddelen toegevoegd om de groei van micro-organismen in levensmiddelen en
oxidatieve verkleuring van levensmiddelen tegen te gaan. Het kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
de inhoud van het bakje was zachter een geel-ig.
dus mijn vraag: maakt het conserveermiddel sulfiet de pulp zachter en geliger?
bvd, gr dion
Re: sulfiet in knoflookpulp
weet het niet. Maar, ik denk dat zacht en kleur verandering kan komen door de bereiding.
gare knoflook is zachter van structuur en kan daardoon ook verkleuren.
Maar, wat was lekkerder?
gare knoflook is zachter van structuur en kan daardoon ook verkleuren.
Maar, wat was lekkerder?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: sulfiet in knoflookpulp
Knoflook uit potjes is dacht ik gepoft ... ik kan iedereen aanraden op knoflook te poffen. Zo heerlijk vergeleken met rauwe knoflook
Re: sulfiet in knoflookpulp
volgens mij gebruiken ze het ook bij voor geschilden aardappels sulfiet
Re: sulfiet in knoflookpulp
sulfiet zit in zo'n beetje alle wijn, iig witte wijn.
Dion, kijk eens in op het etiket van het potje. Waarschijnlijk zit er gewoon kleurstof in.
Dion, kijk eens in op het etiket van het potje. Waarschijnlijk zit er gewoon kleurstof in.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
-
Airborne101
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52
Re: sulfiet in knoflookpulp
tja, ik had op dat moment niet zo'n zin om knoflookpulp te proeven, maar thuis gebruikte ik zwarte knoflook, op het werk is het gewone.Leo schreef:weet het niet. Maar, ik denk dat zacht en kleur verandering kan komen door de bereiding.
gare knoflook is zachter van structuur en kan daardoon ook verkleuren.
Maar, wat was lekkerder?
gepoft?? hoe werkt dat? in aluminium folie in de magnetron? same as popcorn?jeroenbr schreef:Knoflook uit potjes is dacht ik gepoft ... ik kan iedereen aanraden op knoflook te poffen. Zo heerlijk vergeleken met rauwe knoflook
zal vandaag ff kijken,Maurits schreef:sulfiet zit in zo'n beetje alle wijn, iig witte wijn.
Dion, kijk eens in op het etiket van het potje. Waarschijnlijk zit er gewoon kleurstof in.
i keep you posted,
thx voor de posts! gr dion
Re: sulfiet in knoflookpulp
magnetron? Nee hoor, daar heb je ovens voor.
Re: sulfiet in knoflookpulp
en best alufolie vermijden in de microwave
...
Re: sulfiet in knoflookpulp
Die horeca pings kunnen er wel tegen (met handgreep die je naar beneden trekt)KNL schreef:en best alufolie vermijden in de microwave...
Laatst gewijzigd door jeroenbr op 08 jun 2009, 22:03, 1 keer totaal gewijzigd.
-
Airborne101
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52
Re: sulfiet in knoflookpulp
owja alu in die magnetron is niet zo goed idee ja,, ik weet weer
enuh,, ben vergeten te kijken
gr dion
enuh,, ben vergeten te kijken
gr dion
Re: sulfiet in knoflookpulp
Sulfiet:
bron: SligroWijn bevat van nature al sulfiet, de stof komt vrij bij het gisten van druivensap. Sommige wijnmakers voegen echter etxtra sulfiet aan hun wijnen toe. De stof beschermt de wijn tegen oxidatie, waardoor deze langer houdbaar is, en voorkomt het onstaan van schadelijke bacterien en schimmels. Deze micro-organsimen groeien op de in de wijn aanwezige druivensuikers. Hoe meer suiker de wijn bevat, hoe meer sulfiet er moet worden toegevoegd. Overigens zijn hier wel strikte richtlijnen aan verbonden: Rode Wijn mag maximaal 160 miligram sulfiet per liter bevatten en witte wijn en rose maxaimaal 210 gram per liter. Voor enkele zoete wijnen zijn hogere hoeveelheden toegestaan.
-
Airborne101
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52
Re: sulfiet in knoflookpulp
thx,
ik heb nog ff op dat potje gekeken, en er stond alleen zo'n een of andere E (nogwat) aroma bij
denk zelf dat dit geen effect heeft op het kleurtje en massa.
correct me if i'm wrong.
gr dion
ik heb nog ff op dat potje gekeken, en er stond alleen zo'n een of andere E (nogwat) aroma bij
denk zelf dat dit geen effect heeft op het kleurtje en massa.
correct me if i'm wrong.
gr dion
Re: sulfiet in knoflookpulp
kijk het maar na. heb hier dat boekje liggen van al die stoffen..
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: sulfiet in knoflookpulp
Het zou ook gewoon oxidatie kunnen zijn...
- Cees Timmerman
- Berichten: 933
- Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
- Locatie: Dordrecht
- Contacteer:
Re: sulfiet in knoflookpulp
Probleem is makkelijk te verhelpen: zelf pulp maken van gepofte knoflook. Bovenste kapje van de bol afsnijden en lekker een half uur ofzo laten roosteren in een oven van 150C. Als de bollen lauwwarm zijn ze uitknijpen, de pulp spuit er dan zo uit. Jammie.
-
Airborne101
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52
Re: sulfiet in knoflookpulp
ooh, zou waarschijnelijk op die manier gemaakt kunnen zijn.
net een puistje dus
uitknijpen en er komt gelig pulp uit
zal thuis ff proberen!
thx gr dion
net een puistje dus
zal thuis ff proberen!
thx gr dion
Re: sulfiet in knoflookpulp
Oh my godAirborne101 schreef:ooh, zou waarschijnelijk op die manier gemaakt kunnen zijn.
net een puistje dusuitknijpen en er komt gelig pulp uit
![]()
zal thuis ff proberen!
thx gr dion
Re: sulfiet in knoflookpulp
Belangrijkste reden om sulfiet in de wijn te doen (tijdens het maken) is om de gisting te stoppen.
Juiste alcohol/suiker verhouding wordt zo kunstmatig bepaald.
Juiste alcohol/suiker verhouding wordt zo kunstmatig bepaald.
Re: sulfiet in knoflookpulp
Klopt het dat de alcohol productie van nature bij een bepaalde hoogte stopt, en dat je meerdere gisting nodig hebt om bijvoorbeeld aan een likeur van 30% of meer te komen?Pinxo schreef:Belangrijkste reden om sulfiet in de wijn te doen (tijdens het maken) is om de gisting te stoppen.
Juiste alcohol/suiker verhouding wordt zo kunstmatig bepaald.
Re: sulfiet in knoflookpulp
Gisting (alcohol productie) stopt bij een bepaalde temperatuur, bij een bepaald alcoholpercentage en/of als de suikers op zijn. Ik ken de waarden niet zo uit mijn hoofd.
likeuren worden gemaakt met gedestileerd alcohol uit vergiste fruitpulp, aardappelschillen, rabarber, etc.
Dat is een ander proces, gedestilleerd is dus veel geconcentreerder.
likeuren worden gemaakt met gedestileerd alcohol uit vergiste fruitpulp, aardappelschillen, rabarber, etc.
Dat is een ander proces, gedestilleerd is dus veel geconcentreerder.
-
thebaldchef
- Berichten: 25
- Lid geworden op: 15 jun 2009, 00:14
Re: sulfiet in knoflookpulp
heb vroeger wel eens die pulp gehad in een plastic emmertje, dat gaat gewoon naar ruiken en smaken, als je dan toch pulp koopt kant en klaar, neem dan een glazen pot.. die van de hanos is goed..
nu maken we het gewoon, zelf zakje knoflook teentjes in de magimix beetje olie er op en draaien, simple en lekker.
* was het een plastic emmertje met die rare kleur en smaak? *
nu maken we het gewoon, zelf zakje knoflook teentjes in de magimix beetje olie er op en draaien, simple en lekker.
* was het een plastic emmertje met die rare kleur en smaak? *
-
Airborne101
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52
Re: sulfiet in knoflookpulp
het was een plastic emmertje, met dat rare kleurtje, en tja de smaak, zo die pulp opeten lijkt me ook niet zo lekker.
en daarbij heb ik toch niet zoveel ervaring met al die smaken.
maar ik denk dat het wel dat gene is wat jij bedoelt.
zo'n doorzichtig emmertje met zo'n groen etiket?
gr dion
en daarbij heb ik toch niet zoveel ervaring met al die smaken.
maar ik denk dat het wel dat gene is wat jij bedoelt.
zo'n doorzichtig emmertje met zo'n groen etiket?
gr dion
-
thebaldchef
- Berichten: 25
- Lid geworden op: 15 jun 2009, 00:14
Re: sulfiet in knoflookpulp
ja dat is hem, ik denk zelf dat het aan het plastic ligt..
je hoeft het niet te proeven, ruik maar eens.. je ruikt gewoon plastic een nare geur ipv knoflook.. en zelfs tijdens de bereiding kan je het proeven ruiken in gerechten of in de pan..
pel dan nog liever zelf mn knoflook
je hoeft het niet te proeven, ruik maar eens.. je ruikt gewoon plastic een nare geur ipv knoflook.. en zelfs tijdens de bereiding kan je het proeven ruiken in gerechten of in de pan..
pel dan nog liever zelf mn knoflook
Re: sulfiet in knoflookpulp
Opzich is het wel knap dat je alles in 1x op smaak kan brengen, en daarna pas proeft. Want tja, dan is het pas lekker.Airborne101 schreef:... zo die pulp opeten lijkt me ook niet zo lekker ...
Proeven betekent niet een eetlepel vol nemen, maar de smaak waarnemen. Een klein mes puntje volstaat. Hoe vies het ook is, je neemt de smaak waar.
Re: sulfiet in knoflookpulp
Maar wel gevaarlijk als je het te lang bewaart...thebaldchef schreef: nu maken we het gewoon, zelf zakje knoflook teentjes in de magimix beetje olie er op en draaien, simple en lekker.
-
thebaldchef
- Berichten: 25
- Lid geworden op: 15 jun 2009, 00:14
Re: sulfiet in knoflookpulp
oei, das niet best,
< wist ik niet trouwens..
Re: sulfiet in knoflookpulp
Weet je wat raar is met knoflook? Het doodt ziektebacterieën als stafylokokken, salmonella, e.coli, listeria, campylobacter, maar helaas geen botulisme...Pinxo schreef:Maar wel gevaarlijk als je het te lang bewaart...thebaldchef schreef: nu maken we het gewoon, zelf zakje knoflook teentjes in de magimix beetje olie er op en draaien, simple en lekker.
Je olie minimaal 5 minuten koken schijnt ook te helpen, maar ik heb geen idee wat er dan gebeurt met je knoflooksmaak...misschien wordt je olie bitter. Vinaigrette met knoflook is wel weer langer houdbaar, onder de pH 4.6 is botulisme uitgeschakeld.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
-
Zoute droom
- Berichten: 41
- Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
- Locatie: Krommenie
Re: sulfiet in knoflookpulp
Tja, gewoon niet te veel in 1 keer maken.
De teentjes opkoken met melk, afspoelen opnieuw opkoken, keer of, net onder de melk.
Smaak verandert wel iets, word wat zachter, vind ik persoonlijk lekkerder.
Die potjes heb ik vroeger veel verkocht langs de weg
Voortaan zelfmaken. Zo`n potje is goed bij grote producties, als je twee weken tot een maand met een kant en klaar potje doet moet je zelf gaan maken.
Maar dan niet de hele dag op de werkbank laten staan met een lepeltje erin he.!!
De teentjes opkoken met melk, afspoelen opnieuw opkoken, keer of, net onder de melk.
Smaak verandert wel iets, word wat zachter, vind ik persoonlijk lekkerder.
Die potjes heb ik vroeger veel verkocht langs de weg
Maar dan niet de hele dag op de werkbank laten staan met een lepeltje erin he.!!
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
