Pagina 1 van 1
Asperges koken?!
Geplaatst: 21 apr 2009, 18:08
door Tim
Ik ben benieuwd naar hoe jullie asperges koken, hoe lang, laten afkoelen in het vocht, met/zonder doek, water of fond of misschien anders, boter/olijfolie?
Vind het altijd erg interessant om te horen/zien hoe anderen ze bereiden.
Wat voor een garnituren doen jullie erbij, wat vinden jullie het lekkerst en waarom?
Laat me het weten.
groeten Tim
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 21 apr 2009, 18:30
door Pluter
Hahaha...
Typisch zo'n produkt waarvan je in elk bedrijf weer op een nieuwe manier wordt verteld hoe het dan wel niet
"moet" 
.
Zelf ben ik ondertussen uitgekomen op:
water+zout, onder doek en laten afkoelen in het vocht. Vocht hergebruiken voor nieuwe lading, of om op te warmen/glaceren, of als basis voor veloute.
Soms wat extra smaakstoffen.
Nooit schillen erbij (en het liefst eerste kontje eraf)!!!!
Sous vide is uiteraard ook top, maar gezien de hoeveelheden die in het korte seizoen erdoorheen gaan vaak wat onpraktisch.
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 21 apr 2009, 18:49
door Tim
Koud water, kokend water? en de hoeveelheid minuten?
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 21 apr 2009, 18:57
door jeroenbr
2x schillen (bewaren voor velouté)
kontjes eraf (bewaren voor velouté)
Opzetten in koud water (70%), beetje suiker (10%), folie (2%), zout(4%), roomboter(10%) met doek erover, helemaal bedekt
Tot aan de kook brengen, exact 2 minuten laten koken (goed bijhouden)
Er af halen en in het kookvocht wegzetten todat ze koud zijn.
Asperges eruit, vocht bewaren voor een 2e lading of bewaren voor velouté
De asperges zet je koud op, anders kloppen de 2 minuten doorkoken niet meer.
Wij wegen altijd de hoeveelheid geschilde asperges af, vanuit daar bereken je het aantal grammen voor je ingredienten
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 21 apr 2009, 19:37
door Tim
wat voor een standaard per kilo hou je precies aan?
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 21 apr 2009, 20:41
door Pluter
Tim schreef:Koud water, kokend water? en de hoeveelheid minuten?
In kokend water ivm oplossen zout. Hoeveelheid zout (+evt smaaksoffen) en kooktijd afhankelijk van beoogd gebruik. Liefde, aandacht en vooral fingerspitsen gefühl zijn hier de sleutelwoorden.
Wat ik wel erg belangrijk vind: 2x (of 1,5x) schillen en de harde kontjes (ongeveer onderste 1,5cm) afsnijden
en deze weggooien!!!
De stukjes die je na het koken overhoudt bij het op lengte snijden gebruik ik wel.
Hoe doe je het zelf Tim?
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 21 apr 2009, 21:30
door Tim
Schillen soms 1,5 keer, hangt er een beetje vanaf, kontjes laten wij er wel aanzitten
Koken in kippenfond/water, boter en zout, afkoken zoals jij zegt op gevoel. asperges terug koelen gescheiden van het vocht, ook terug koelen.
Asperges op maat snijden en in het afgekoelde vocht leggen.
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 24 apr 2009, 08:20
door m.deleeuw
Sous vide.
Schillen, kontje eraf en in vacuum zakken doen aan de achter kant beetje boter dat in de fleur de sel is gedrukt. vacumeren en gedurende 17-18 minuten stomen op 97 graden Celsius.
(licht aan de dikte en begin of einde van het seizoen).
is echt super.
Gr Marcel
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 24 apr 2009, 14:56
door Leo
Er zijn dus nog weinig mensen die ze op 85 graden garen in olie?
heb wel een gehoord, dat de bittere smaak weg kan door een stukje witbrood mee te koken..
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 24 apr 2009, 22:38
door Tim
Leo,
Hoe doe je het zelf dan?
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 24 apr 2009, 22:41
door Leo
vacuum 85 stoom met zout.
groene aspege gewoon koken.

Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 24 apr 2009, 22:59
door Tim
geen fond, water of boter erbij en hoelang? Kook je ze nog verder in de pan voordat ze mee mogen?
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 25 apr 2009, 06:22
door Cees Timmerman
Vacuumeren met peper en zout, beetje suiker en een klont lekkere boter, stomen op 100 graden, 11 minuten (voor aa asperges)
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 25 apr 2009, 09:18
door Cees
Water en zout...liefst vacuum , maar vanwege hoeveelheid toch maar niet.
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 28 apr 2009, 10:01
door Leo
hoeveel doen je er dan?
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 28 apr 2009, 22:27
door Tim
Ik heb me zitten afvragen wat het voordeel is van vacuum bereiding van asperges.
Als je het traditioneel doet, in rvs bak, met theedoek open hou je namelijk ook de stoom in de pan/bak, toch?
het enige waar ik aan kan denken is dat je met deze traditionele manier smaak/vitamines kan verliezen door het water.
Maar is dat niet minimaal?
Dus, waarom?
p.s.: niemand foelie in het water?
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 28 apr 2009, 22:28
door jeroenbr
Omdat je dan 100% zeker weet dat je niks verliest
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 28 apr 2009, 22:31
door Cees
Leo schreef:hoeveel doen je er dan?
Verschilt een beetje, maar zijn zo 6-8 kistjes per dag
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 28 apr 2009, 22:36
door Tim
Flinke handel...tjonge jonge.
Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 28 apr 2009, 23:15
door jeroenbr
Wij gooien er ook zo'n 5 tot 8 kistjes door. Het top punt tot nu toe waren 14 kistjes op een zaterdag

Re: Asperges koken?!
Geplaatst: 28 apr 2009, 23:17
door Pluter
Tim schreef:het enige waar ik aan kan denken is dat je met deze traditionele manier smaak/vitamines kan verliezen door het water.
Maar is dat niet minimaal?
Dus, waarom?
p.s.: niemand foelie in het water?
Je geeft zelf het antwoord al. Proef je kookvocht 's, de smaak daarvan ben je "minimaal" kwijt (zeker als je ze ook daarin af laat koelen en bewaart).
Foelie kan.