Asperges koken?!

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Asperges koken?!

Bericht door Tim »

Ik ben benieuwd naar hoe jullie asperges koken, hoe lang, laten afkoelen in het vocht, met/zonder doek, water of fond of misschien anders, boter/olijfolie?
Vind het altijd erg interessant om te horen/zien hoe anderen ze bereiden.
Wat voor een garnituren doen jullie erbij, wat vinden jullie het lekkerst en waarom?

Laat me het weten.


groeten Tim
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 515
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Asperges koken?!

Bericht door Pluter »

Hahaha...

Typisch zo'n produkt waarvan je in elk bedrijf weer op een nieuwe manier wordt verteld hoe het dan wel niet "moet" :lol: .

Zelf ben ik ondertussen uitgekomen op:

water+zout, onder doek en laten afkoelen in het vocht. Vocht hergebruiken voor nieuwe lading, of om op te warmen/glaceren, of als basis voor veloute.

Soms wat extra smaakstoffen. Nooit schillen erbij (en het liefst eerste kontje eraf)!!!!

Sous vide is uiteraard ook top, maar gezien de hoeveelheden die in het korte seizoen erdoorheen gaan vaak wat onpraktisch.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Asperges koken?!

Bericht door Tim »

Koud water, kokend water? en de hoeveelheid minuten?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 734
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Asperges koken?!

Bericht door jeroenbr »

2x schillen (bewaren voor velouté)
kontjes eraf (bewaren voor velouté)
Opzetten in koud water (70%), beetje suiker (10%), folie (2%), zout(4%), roomboter(10%) met doek erover, helemaal bedekt
Tot aan de kook brengen, exact 2 minuten laten koken (goed bijhouden)
Er af halen en in het kookvocht wegzetten todat ze koud zijn.
Asperges eruit, vocht bewaren voor een 2e lading of bewaren voor velouté

De asperges zet je koud op, anders kloppen de 2 minuten doorkoken niet meer.
Wij wegen altijd de hoeveelheid geschilde asperges af, vanuit daar bereken je het aantal grammen voor je ingredienten
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Asperges koken?!

Bericht door Tim »

wat voor een standaard per kilo hou je precies aan?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 515
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Asperges koken?!

Bericht door Pluter »

Tim schreef:Koud water, kokend water? en de hoeveelheid minuten?
In kokend water ivm oplossen zout. Hoeveelheid zout (+evt smaaksoffen) en kooktijd afhankelijk van beoogd gebruik. Liefde, aandacht en vooral fingerspitsen gefühl zijn hier de sleutelwoorden.

Wat ik wel erg belangrijk vind: 2x (of 1,5x) schillen en de harde kontjes (ongeveer onderste 1,5cm) afsnijden en deze weggooien!!!
De stukjes die je na het koken overhoudt bij het op lengte snijden gebruik ik wel.

Hoe doe je het zelf Tim?
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Asperges koken?!

Bericht door Tim »

Schillen soms 1,5 keer, hangt er een beetje vanaf, kontjes laten wij er wel aanzitten
Koken in kippenfond/water, boter en zout, afkoken zoals jij zegt op gevoel. asperges terug koelen gescheiden van het vocht, ook terug koelen.
Asperges op maat snijden en in het afgekoelde vocht leggen.
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
m.deleeuw
Berichten: 9
Lid geworden op: 01 jun 2008, 16:51

Re: Asperges koken?!

Bericht door m.deleeuw »

Sous vide.

Schillen, kontje eraf en in vacuum zakken doen aan de achter kant beetje boter dat in de fleur de sel is gedrukt. vacumeren en gedurende 17-18 minuten stomen op 97 graden Celsius.
(licht aan de dikte en begin of einde van het seizoen).


is echt super.

Gr Marcel
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Asperges koken?!

Bericht door Leo »

Er zijn dus nog weinig mensen die ze op 85 graden garen in olie?

heb wel een gehoord, dat de bittere smaak weg kan door een stukje witbrood mee te koken..
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Asperges koken?!

Bericht door Tim »

Leo,
Hoe doe je het zelf dan?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Asperges koken?!

Bericht door Leo »

vacuum 85 stoom met zout.
groene aspege gewoon koken.
Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Asperges koken?!

Bericht door Tim »

geen fond, water of boter erbij en hoelang? Kook je ze nog verder in de pan voordat ze mee mogen?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Asperges koken?!

Bericht door Cees Timmerman »

Vacuumeren met peper en zout, beetje suiker en een klont lekkere boter, stomen op 100 graden, 11 minuten (voor aa asperges)
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Asperges koken?!

Bericht door Cees »

Water en zout...liefst vacuum , maar vanwege hoeveelheid toch maar niet.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Leo
Forum Chef
Berichten: 4314
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Asperges koken?!

Bericht door Leo »

hoeveel doen je er dan?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Asperges koken?!

Bericht door Tim »

Ik heb me zitten afvragen wat het voordeel is van vacuum bereiding van asperges.
Als je het traditioneel doet, in rvs bak, met theedoek open hou je namelijk ook de stoom in de pan/bak, toch?
het enige waar ik aan kan denken is dat je met deze traditionele manier smaak/vitamines kan verliezen door het water.
Maar is dat niet minimaal?
Dus, waarom?

p.s.: niemand foelie in het water?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 734
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Asperges koken?!

Bericht door jeroenbr »

Omdat je dan 100% zeker weet dat je niks verliest
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Asperges koken?!

Bericht door Cees »

Leo schreef:hoeveel doen je er dan?
Verschilt een beetje, maar zijn zo 6-8 kistjes per dag
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Asperges koken?!

Bericht door Tim »

Flinke handel...tjonge jonge.
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 734
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Asperges koken?!

Bericht door jeroenbr »

Wij gooien er ook zo'n 5 tot 8 kistjes door. Het top punt tot nu toe waren 14 kistjes op een zaterdag 8)
Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 515
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Asperges koken?!

Bericht door Pluter »

Tim schreef:het enige waar ik aan kan denken is dat je met deze traditionele manier smaak/vitamines kan verliezen door het water.
Maar is dat niet minimaal?
Dus, waarom?

p.s.: niemand foelie in het water?
Je geeft zelf het antwoord al. Proef je kookvocht 's, de smaak daarvan ben je "minimaal" kwijt (zeker als je ze ook daarin af laat koelen en bewaart).

Foelie kan.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Plaats reactie