Pagina 1 van 1

Scheermes

Geplaatst: 28 dec 2008, 12:04
door Leo
Scheermes
Afbeelding

ledereen kent ze, want je vindt de opvallende schelpen van het scheermes vaak aan het strand. De
scheermessen staan onder water rechtop in het zand, de schelp iets open om water naar binnen te
zuigen en te filteren. Zo krijgt het beestje voedsel binnen.
Scheermessen verplaatsen zich met behulp van een spier die als een slurf naar buiten komt. Die spier
vormt het eetbare gedeelte. Het vlees wordt meestal aan plakjes gesneden, maar vooral in zuidelijke
landen ook vaak in zijn geheel op de barbecue gebruikt. Controleer de versheid scheermessen net als
bij coquilles door het vlees aan te raken; kijk of het diertje op deze prikkel reageert.
De schelpdieren komen vooral uit Zeeland. Ook uit Schotland; deze zijn wat groter en worden
getransporteerd in zeewater.
Bereiding: kort koken, want het vlees is in een mum van tijd gaar. Of, gewoon in gesloten toestand,
heel kort bakken met wat olie, kruiden en knoflook.
tekstbron: l-escargot.nl

Re: Scheermes

Geplaatst: 28 dec 2008, 22:49
door Maurits
Wederom Leo, Holland's trots! Zouden we meer moeten nassen, k'heb het eerst op in Spanje.....maar het kwam uit Nederland. Als koter "scheerde" ik me er mee,

Re: Scheermes

Geplaatst: 28 jan 2009, 22:07
door BreeZe
we gebruiken ze hier erg veel.. vooral in de fruit de mer en regelmatig in een tussengerecht ofzo..

voor al die grote.. even op de grill Heerlijk!

Re: Scheermes

Geplaatst: 29 jan 2009, 10:55
door Pinxo
Heerlijk!! als ze niet te zanderig zijn
Op de bakplaat met knoflook, Vooral niet te lang! peper en pure olijfolie er over.... :D :D

Re: Scheermes

Geplaatst: 09 mei 2009, 11:40
door Guido
een mooi product om mee te werken, ze zijn helemaal top als je ze 20 minuten op 48 graden in de roner gaart met wat rettich erbij daar worden ze nog zachter van, en daarna lekker op de grill of opwarmen in een kokos-limoen soep