Slachterij Porkland in Melderslo en de eigen veehouderij in St. Philipsland (Zeeland) worden ervan verdacht slachtafval te hebben verwerkt tot levensmiddelen.
De Algemene Inspectiedienst deed woensdagochtend een inval bij de slachterij en bij de veehouder. Daarbij werd de AID bijgestaan door het ministerie van LNV, de politie en de VWA. Dat meldt www.meatandmeal.nl.
Onderzoek
De actie volgde na een strafrechtelijk onderzoek naar het onttrekken van slachtafval aan de destructie. Bij de actie is directeur Wim van Alphen aangehouden. Uit verder onderzoek moet blijken of de producten in de voedselketen terecht zijn gekomen en of dit een risico voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.
In voedselketen?
De actie volgde na een strafrechtelijk onderzoek naar het onttrekken van slachtafval aan de destructie. Bij de actie is de hoofdverdachte aangehouden.
Uit verder onderzoek moet blijken of de producten in de voedselketen terecht zijn gekomen en of dit een risico voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.
Erkenning
Naast het strafrechtelijk onderzoek treft de VWA de nodige maatregelen. De VWA heeft inmiddels de erkenning van de bewuste slachterij geschorst.
De AID wilde niet zeggen om welke slachterij het ging. Onderzoek van Meatandmeal.nl wees uit dat het om Porkland ging.
http://www.minlnv.nl/portal/page?_pagei ... ema=PORTAL
http://www.aid.nl/
Bron: EVMI
Inval: Slachtafval mogelijk in voeding
Inval: Slachtafval mogelijk in voeding
Kokforum.nl : de website voor koks
Ook bedrijfsleider Porkland opgepakt
De AID heeft een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar fraude met slachtvlees bij Porkland . Het gaat om de bedrijfsleider.
Eerder werd al de eigenaar van Porkland opgepakt. Het bedrijf heeft volgens de VWA slachtafval in levensmiddelen verwerkt. De VWA heeft inmiddels de erkenning van het bedrijf geschorst.
AID en VWA tillen zwaar aan de vermeende fraude. 'De voedselveiligheid is door een erkend bedrijf in gevaar gebracht', zei een woordvoerder van de AID vrijdag. De AID onderzoekt nog hoeveel afval in levensmiddelen terecht is gekomen.
Porkland heeft een slachterij in Melderslo en een varkensfokkerij en -mesterij in het Zeeuwse Sint Philipsland. In de slachterij werden wekelijks vierhonderd varkens, zeugen en biggen geslacht. Het bedrijf stuntte met de naar eigen zeggen laagste prijzen.
Volgens de AID is Porkland een relatief klein bedrijf met een regionale afzetmarkt. Particulieren hebben er de mogelijkheid om een half varken te kopen. Onduidelijk is of en hoeveel slachtafval aan winkels is verkocht.
De VWA ontkent het bericht in de Telegraaf dat het vlees al zou zijn opgegeten. Het onderzoek naar het vlees loopt namelijk nog, aldus een woordvoerder.
http://www.aid.nl/
http://www.vwa.nl/
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6612 ... geten.html
Bron: EVMI
Eerder werd al de eigenaar van Porkland opgepakt. Het bedrijf heeft volgens de VWA slachtafval in levensmiddelen verwerkt. De VWA heeft inmiddels de erkenning van het bedrijf geschorst.
AID en VWA tillen zwaar aan de vermeende fraude. 'De voedselveiligheid is door een erkend bedrijf in gevaar gebracht', zei een woordvoerder van de AID vrijdag. De AID onderzoekt nog hoeveel afval in levensmiddelen terecht is gekomen.
Porkland heeft een slachterij in Melderslo en een varkensfokkerij en -mesterij in het Zeeuwse Sint Philipsland. In de slachterij werden wekelijks vierhonderd varkens, zeugen en biggen geslacht. Het bedrijf stuntte met de naar eigen zeggen laagste prijzen.
Volgens de AID is Porkland een relatief klein bedrijf met een regionale afzetmarkt. Particulieren hebben er de mogelijkheid om een half varken te kopen. Onduidelijk is of en hoeveel slachtafval aan winkels is verkocht.
De VWA ontkent het bericht in de Telegraaf dat het vlees al zou zijn opgegeten. Het onderzoek naar het vlees loopt namelijk nog, aldus een woordvoerder.
http://www.aid.nl/
http://www.vwa.nl/
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6612 ... geten.html
Bron: EVMI
Kokforum.nl : de website voor koks
Porklandmanagers langer in voorarrest
De directeur en de bedrijfsleider van varkensslachterij Porkland in het Limburgse Melderslo blijven voorlopig vastzitten.
De voorlopige hechtenis van de directeur is afgelopen vrijdag verlengd met 90 dagen. De bedrijfsleider mag nog 30 dagen in voorarrest worden gehouden. Dat meldt het Limburgs Dagblad.
De twee worden ervan verdacht bij Porkland slachtafval te hebben verwerkt dat vervolgens mogelijk in de voedselketen is beland.
Bron: http://www.ld.nl/nieuws/gerard/article2120983.ece
De voorlopige hechtenis van de directeur is afgelopen vrijdag verlengd met 90 dagen. De bedrijfsleider mag nog 30 dagen in voorarrest worden gehouden. Dat meldt het Limburgs Dagblad.
De twee worden ervan verdacht bij Porkland slachtafval te hebben verwerkt dat vervolgens mogelijk in de voedselketen is beland.
Bron: http://www.ld.nl/nieuws/gerard/article2120983.ece
Kokforum.nl : de website voor koks