Magnetron
Magnetron
Wat doen jullie allemaal in de magnetron?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Probeer eens knofteentjes te pellen met de magnetron...!
werkt super!
werkt super!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Bij ons hebben ze een beetje een hekel aan dat ding, en wordt dus niet zo veel gebruikt. Ik gebruik het eerlijk gezegt alleen om even iets heel snel zacht te maken of te smelten. Stukje boter oid. Snel een stukje saus ontdooien. Of als ik echt in de zijk zit een stuk tonijn zodat ik hem a la minute zo uit de vriezer kan snijden. Maar liever niet als het niet nodig is.
Vind overigens dat hij voor sommige technieken prima te gebruiken is.
Typisch weer zo'n keukenautomaat met een slechte reputatie
Vind overigens dat hij voor sommige technieken prima te gebruiken is.
Typisch weer zo'n keukenautomaat met een slechte reputatie
zelf denk ik dat dit ook een slechte reputatie heeft...terwijl het bij goed gebruik toch wel degelijk zeer functioneel kan zijn..
wat denk je van Popcorn?
volgens wikipedia
------------
Geschiedenis
Het idee om microgolven te gebruiken om voedsel te verwarmen is ontdekt door Percy Spencer die in dienst was bij Raytheon en magnetrons bouwde voor radar. Op een dag merkte hij dat een chocoladereep die hij in zijn zak had zitten was gesmolten. Percy had al vele uitvindingen gedaan en had 120 octrooien op zijn naam staan. Hij begreep onmiddellijk wat er gebeurde.
Het eerste voedsel dat vervolgens met behulp van microgolven bereid werd was popcorn. Het tweede was een ei, dat echter in het gezicht van een van de proefnemers explodeerde.
In 1946 vroeg Raytheon patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwden zij de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1.8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 Watt leveren, ongeveer 3× zoveel als de tegenwoordige magnetrons leveren.
[bewerk]
Werking van de magnetron
Een magnetron werkt door microgolfstraling, meestal bij een frequentie van 2,45 GHz door het voedsel heen te leiden. Water dat in het voedsel aanwezig is absorbeert de straling, zodat het omgezet wordt in warmte. Elk watermolecuul is een elektrische dipool, dat wil zeggen dat het ene uiteinde een positieve lading bezit en het andere uiteinde een negatieve lading. Door de elektromagnetische straling wordt het molecuul heen en weer gedraaid, waarbij het zich gelijk richt aan het wisselende elektrisch veld. Deze beweging veroorzaakt de warmte. Sommigen menen dat er resonantie van de watermoleculen optreedt, maar deze resonantie treedt bij veel hogere frequenties op.
Naast water zijn ook de vetmoleculen in het voedsel effectief voor het omzetten van de stralingsenergie in warmte.
De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt moet een kooi van Faraday zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster om de afscherming door de deur te realiseren. De microgolfstraling, met een golflengte van ongeveer 12 cm kan niet door dat rooster passeren, maar licht, ook een vorm van elektromagnetische straling maar met veel kortere golflengtes, kan dat wel.
[bewerk]
Gebruik van de magnetron
Voor het smakelijk bereiden van voedsel is de magnetron volgens velen niet zo geschikt. Doordat de warmte gelijkmatig in de buitenste 2 cm van het gerecht ontstaat, is er geen korstvorming en ook geen lokale grote verhitting die voor een krokant laagje kan zorgen. Dit is voor veel voedingsmiddelen een nadeel, maar in veel andere gevallen een voordeel:
Appelmoes, rabarbermoes en andere gestoofde vruchten kunnen eenvoudig in de magnetron worden bereid zonder dat je daar continu bij moet blijven en moet roeren.
Een witte saus van melk, boter en bloem kan in de magnetron worden bereid zonder klonteren en aanbranden. Het nadeel is dat niet eerst een roux gemaakt wordt, wat de smaak niet ten goede komt.
Veel groenten behouden hun smaak en kunnen zonder zout worden bereid. Prinsesseboontjes krijgen bij magnetronbereiding echter een onprettig piepende schil.
Een stuk zalm kan in een lepel witte wijn zeer goed in de magnetron in enkele minuten worden gegaard.
In combinatie met een conventioneel verwarmingselement zoals in een oven kunnen in een magnetron voedingsmiddelen gebraden worden, wat een smakelijker resultaat oplevert.
De magnetron kan wel heel nuttig worden gebruikt bij het ontdooien van diepgevroren voedsel, voordat het bereid wordt in de oven of op het fornuis. Verder komen er steeds meer kant-en-klaarmaaltijden op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor de magnetron.
[bewerk]
Risico's van magnetron
De risico's bij gebruik van een magnetron zijn niet groot, maar door het te kort en te ongelijkmatig verhitten van eerder bereide kliekjes bestaat de kans dat niet alle bacteriën gedood worden, met een kans op voedselvergiftiging.
Metalen onderdelen horen niet in de magnetron thuis. Omdat deze de straling weerkaatsen bereikt minder straling het voedsel. Bovendien kan het stralingselement oververhit raken als het te veel gereflecteerde straling terug ontvangt. Ook kunnen rond het metalen voorwerp vonken optreden, en metaaldampen ontstaan die op het eten neerslaan. Er zijn speciale metalen verpakkingen die wél geschikt zijn voor in de magnetron, deze hebben geen scherpe uiteinden.
In geen geval mag men een magnetron manipuleren. De microgolven die zouden ontsnappen als de kooi van Faraday onverhoopt lek zou raken zouden zeer gevaarlijk kunnen zijn.
Er wordt ook gezegd dat mensen met een pacemaker niet bij een magnetron in de buurt moeten komen omdat het apparaatje van slag zou kunnen raken.
Er bestaat een kans op 'oververhit water'. Dat is water van 100°C of meer, wat echter nog steeds een vloeistof is. Normaal gesproken gaat water borrelen als het kookt, omdat de waterdamp zo kan ontsnappen. De aanzet daarvoor wordt vaak gedaan door kalk en mineralen in het water, of door oneffenheden van het voorwerp waar het water in zit, bijvoorbeeld een beker (of een glas, etc.). Bij gedestilleerd water, of water met weinig mineralen komt dat proces soms niet op gang. Pas als er een voorwerp, zoals wat suiker of een theelepeltje in aanraking komt met het water, zal het opeens gaan borrelen en zelfs uit de beker spatten.
[bewerk]
Trivia
Er is een verband tussen de magnetron en draadloos internet. Doordat de magnetron de frequentie van 2,45 GHz gebruikt, is internationaal afgesproken dat het weinig zin heeft om zendlicenties daarvoor af te geven, omdat het te onbetrouwbaar is vanwege alle stoorsignalen van de magnetrons. Het gevolg is dat die frequentie vrij gebruikt kan worden zonder licentie. Zo werkt draadloos internet (Wi-Fi) met 2,4 GHz en 100mW en heeft daarmee een bereik tot zo'n 100 meter. Dat is dus mogelijk geworden door de magnetron.
[bewerk]
Kortsluitend
Natuurlijk moet men ook niet zijn hondje in de magnetron laten drogen. Ook het leeg aanzetten van de magnetron kan catastrofale gevolgen hebben, men dient er dus te allen tijde voor te zorgen (indien er kinderen of andere mensen zonder magnetron-ervaring aanwezig zijn), dat er een kopje water in de magnetron staat
wat denk je van Popcorn?
volgens wikipedia
------------
Geschiedenis
Het idee om microgolven te gebruiken om voedsel te verwarmen is ontdekt door Percy Spencer die in dienst was bij Raytheon en magnetrons bouwde voor radar. Op een dag merkte hij dat een chocoladereep die hij in zijn zak had zitten was gesmolten. Percy had al vele uitvindingen gedaan en had 120 octrooien op zijn naam staan. Hij begreep onmiddellijk wat er gebeurde.
Het eerste voedsel dat vervolgens met behulp van microgolven bereid werd was popcorn. Het tweede was een ei, dat echter in het gezicht van een van de proefnemers explodeerde.
In 1946 vroeg Raytheon patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwden zij de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1.8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 Watt leveren, ongeveer 3× zoveel als de tegenwoordige magnetrons leveren.
[bewerk]
Werking van de magnetron
Een magnetron werkt door microgolfstraling, meestal bij een frequentie van 2,45 GHz door het voedsel heen te leiden. Water dat in het voedsel aanwezig is absorbeert de straling, zodat het omgezet wordt in warmte. Elk watermolecuul is een elektrische dipool, dat wil zeggen dat het ene uiteinde een positieve lading bezit en het andere uiteinde een negatieve lading. Door de elektromagnetische straling wordt het molecuul heen en weer gedraaid, waarbij het zich gelijk richt aan het wisselende elektrisch veld. Deze beweging veroorzaakt de warmte. Sommigen menen dat er resonantie van de watermoleculen optreedt, maar deze resonantie treedt bij veel hogere frequenties op.
Naast water zijn ook de vetmoleculen in het voedsel effectief voor het omzetten van de stralingsenergie in warmte.
De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt moet een kooi van Faraday zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster om de afscherming door de deur te realiseren. De microgolfstraling, met een golflengte van ongeveer 12 cm kan niet door dat rooster passeren, maar licht, ook een vorm van elektromagnetische straling maar met veel kortere golflengtes, kan dat wel.
[bewerk]
Gebruik van de magnetron
Voor het smakelijk bereiden van voedsel is de magnetron volgens velen niet zo geschikt. Doordat de warmte gelijkmatig in de buitenste 2 cm van het gerecht ontstaat, is er geen korstvorming en ook geen lokale grote verhitting die voor een krokant laagje kan zorgen. Dit is voor veel voedingsmiddelen een nadeel, maar in veel andere gevallen een voordeel:
Appelmoes, rabarbermoes en andere gestoofde vruchten kunnen eenvoudig in de magnetron worden bereid zonder dat je daar continu bij moet blijven en moet roeren.
Een witte saus van melk, boter en bloem kan in de magnetron worden bereid zonder klonteren en aanbranden. Het nadeel is dat niet eerst een roux gemaakt wordt, wat de smaak niet ten goede komt.
Veel groenten behouden hun smaak en kunnen zonder zout worden bereid. Prinsesseboontjes krijgen bij magnetronbereiding echter een onprettig piepende schil.
Een stuk zalm kan in een lepel witte wijn zeer goed in de magnetron in enkele minuten worden gegaard.
In combinatie met een conventioneel verwarmingselement zoals in een oven kunnen in een magnetron voedingsmiddelen gebraden worden, wat een smakelijker resultaat oplevert.
De magnetron kan wel heel nuttig worden gebruikt bij het ontdooien van diepgevroren voedsel, voordat het bereid wordt in de oven of op het fornuis. Verder komen er steeds meer kant-en-klaarmaaltijden op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor de magnetron.
[bewerk]
Risico's van magnetron
De risico's bij gebruik van een magnetron zijn niet groot, maar door het te kort en te ongelijkmatig verhitten van eerder bereide kliekjes bestaat de kans dat niet alle bacteriën gedood worden, met een kans op voedselvergiftiging.
Metalen onderdelen horen niet in de magnetron thuis. Omdat deze de straling weerkaatsen bereikt minder straling het voedsel. Bovendien kan het stralingselement oververhit raken als het te veel gereflecteerde straling terug ontvangt. Ook kunnen rond het metalen voorwerp vonken optreden, en metaaldampen ontstaan die op het eten neerslaan. Er zijn speciale metalen verpakkingen die wél geschikt zijn voor in de magnetron, deze hebben geen scherpe uiteinden.
In geen geval mag men een magnetron manipuleren. De microgolven die zouden ontsnappen als de kooi van Faraday onverhoopt lek zou raken zouden zeer gevaarlijk kunnen zijn.
Er wordt ook gezegd dat mensen met een pacemaker niet bij een magnetron in de buurt moeten komen omdat het apparaatje van slag zou kunnen raken.
Er bestaat een kans op 'oververhit water'. Dat is water van 100°C of meer, wat echter nog steeds een vloeistof is. Normaal gesproken gaat water borrelen als het kookt, omdat de waterdamp zo kan ontsnappen. De aanzet daarvoor wordt vaak gedaan door kalk en mineralen in het water, of door oneffenheden van het voorwerp waar het water in zit, bijvoorbeeld een beker (of een glas, etc.). Bij gedestilleerd water, of water met weinig mineralen komt dat proces soms niet op gang. Pas als er een voorwerp, zoals wat suiker of een theelepeltje in aanraking komt met het water, zal het opeens gaan borrelen en zelfs uit de beker spatten.
[bewerk]
Trivia
Er is een verband tussen de magnetron en draadloos internet. Doordat de magnetron de frequentie van 2,45 GHz gebruikt, is internationaal afgesproken dat het weinig zin heeft om zendlicenties daarvoor af te geven, omdat het te onbetrouwbaar is vanwege alle stoorsignalen van de magnetrons. Het gevolg is dat die frequentie vrij gebruikt kan worden zonder licentie. Zo werkt draadloos internet (Wi-Fi) met 2,4 GHz en 100mW en heeft daarmee een bereik tot zo'n 100 meter. Dat is dus mogelijk geworden door de magnetron.
[bewerk]
Kortsluitend
Natuurlijk moet men ook niet zijn hondje in de magnetron laten drogen. Ook het leeg aanzetten van de magnetron kan catastrofale gevolgen hebben, men dient er dus te allen tijde voor te zorgen (indien er kinderen of andere mensen zonder magnetron-ervaring aanwezig zijn), dat er een kopje water in de magnetron staat
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Sommige mensen denken ook dat ie maar 1 stand heeft, en dat is 3 minuten voluit. Dan lukt natuurlijk niks met dat ding.
Overigens, bij ons gaat er dus gewoon metaal in de magno, hele gastronormbakken als het moet. Geeft totaal geen vonk. Ook niet als het tegen de rand staat.
Man van de magno zei, geen probleem, maar niet tegen de rand dan maakt het contact en krijg je vonken.
Alleen saucieres met goude randje geven vonken, en zijn daarna meteen rijk om afgeschreven te worden.
Overigens, bij ons gaat er dus gewoon metaal in de magno, hele gastronormbakken als het moet. Geeft totaal geen vonk. Ook niet als het tegen de rand staat.
Man van de magno zei, geen probleem, maar niet tegen de rand dan maakt het contact en krijg je vonken.
Alleen saucieres met goude randje geven vonken, en zijn daarna meteen rijk om afgeschreven te worden.
is de smaak weg???waal schreef:als je de knoflook in de magnetron doet en daarna pelt en een half uur later gebruikt is wel echt alle smaak weg en is hij zacht geworden en dat is echt k*t!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
tja..stuctuur weet ik wel..
maar..smaak vind ik nog wel meevallen...
waar zou de smaak heen kunnen?
maar..smaak vind ik nog wel meevallen...
waar zou de smaak heen kunnen?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Vervliegt in de magno. Door de stralen wordt de teen van binnenuit verwarmd, het vocht, waar met name de smaak in zit loopt er uit na een tijdje. Dit gebeurt al bij warm worden. Men zegt altijd even de knoflook fruiten zodat de smaken los komen. Maar in werkelijkheid maak je de scherpje smaak van knoflook wat zachter. De smaken komen inderdaad wel vrij in de olie, en andere produkten die je aanzweet.
't voordeel van 'n microwave is dat het van binnenuit werkt.....
toch?
toch?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Ja, voor snel ontdooien gebruik ik dan ook even de magno. Zo gepiept, lekker lage stand gebruiken.
Komt het bij jullie wel eens voor dat je de magnetron gebruikt tijdens het servies ?
Omdat je iets vergeten bent ? Iets niet helemaal gaar ? Even voorverwarmen ?
Bij ons liever niet, maar soms moet je kiezen tussen de gast een kwartier laten wachten omdat de rest al klaar is, maar je bij 1 gerecht iets mist ( dus dan zou de hele tafel opnieuw moeten ) Dan wordt er wel eens gebruik van gemaakt door de entremetier. Maar blijf het toch minder vinden
Komt het bij jullie wel eens voor dat je de magnetron gebruikt tijdens het servies ?
Omdat je iets vergeten bent ? Iets niet helemaal gaar ? Even voorverwarmen ?
Bij ons liever niet, maar soms moet je kiezen tussen de gast een kwartier laten wachten omdat de rest al klaar is, maar je bij 1 gerecht iets mist ( dus dan zou de hele tafel opnieuw moeten ) Dan wordt er wel eens gebruik van gemaakt door de entremetier. Maar blijf het toch minder vinden
-
Willem-chef
- Berichten: 150
- Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08
ja..goed idee....
somige dingen hoeven niet moeilijk te zijn.
somige dingen hoeven niet moeilijk te zijn.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Heb foto's maar is niet gelukt zoals het hoort.
Merenge was oke, ging de magno in, soufleerde helemaal. Dus ik dacht oke ziet er oke uit, maar dan gaat de magno open en zakt het in, wordt dus niet hard. Nieuw stukje dr in, en langer wachten. Maar dan wordt het gewoon bruin en zakt het alsnog in. Op lager vermogen zelfde maar dan wat geleidelijker. Ik gok dat je dus een professionele magno moet hebben met veel vermogen, en dus niet een thuis dingetje
Merenge was oke, ging de magno in, soufleerde helemaal. Dus ik dacht oke ziet er oke uit, maar dan gaat de magno open en zakt het in, wordt dus niet hard. Nieuw stukje dr in, en langer wachten. Maar dan wordt het gewoon bruin en zakt het alsnog in. Op lager vermogen zelfde maar dan wat geleidelijker. Ik gok dat je dus een professionele magno moet hebben met veel vermogen, en dus niet een thuis dingetje
-
styliekokie
- Berichten: 131
- Lid geworden op: 31 mei 2005, 10:27
- Locatie: vlakbij gouda
laat die foto eens zien dan!..Pieter schreef:ik ga die merenge nu proberen, maak zo een foto
zag gister op discovery een filmpje dat ze een champagne fles in de magnetron deden....
wel een leuk effect...
BOOOOOMMMMMMMMMMMMM
blijft weinig van je magnetron over in elk
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Als je knoflook in de ping doet komt alle etherische olie er al uit en gaat er een hoop smaak verloren.
tijdens service gebruiken wij m ook veel aan de entremetier-kant. (risotto opwarmen en dan in een pannetje met wat room, aardappelpuree, aardappelgarnituurtjes), maar we gebruiken m alleen om op te warmen, en dan in een pannetje of onder de salamander af te maken, want b.v. een stukje gratin krijgt geen krokant korstje in de ping.
En natuurlijk de stukjes vlees die even snel 'helemaal dood' moeten (well done), die krijgen dan wat 'radar love'.
Ovenplaatjes, r.v.s. bakjes etc, geen probleem in de ping, alleen oppassen met alu-folie
tijdens service gebruiken wij m ook veel aan de entremetier-kant. (risotto opwarmen en dan in een pannetje met wat room, aardappelpuree, aardappelgarnituurtjes), maar we gebruiken m alleen om op te warmen, en dan in een pannetje of onder de salamander af te maken, want b.v. een stukje gratin krijgt geen krokant korstje in de ping.
En natuurlijk de stukjes vlees die even snel 'helemaal dood' moeten (well done), die krijgen dan wat 'radar love'.
Ovenplaatjes, r.v.s. bakjes etc, geen probleem in de ping, alleen oppassen met alu-folie
ben toen in de keuken wezen kijken bij G. B.
Was leuk om te zien. idd veel magnetrons.
Was leuk om te zien. idd veel magnetrons.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
