Horecawerknemers gediscrimineerd
Horecawerknemers gediscrimineerd
’Ook wij hebben recht op een rookvrije werkplek’
Stephan van de Kerkhof werkt 20 jaar in de horeca en is per jaar minstens een week zijn stem kwijt. Niet omdat hij verkouden is of hard heeft geschreeuwd, maar omdat zijn klanten verslaafd zijn aan sigaretten. „Als mijn weerstand iets slechter is, slaat volgens mijn arts de rook direct op mijn stem”, meent Van de Kerkhof. „Alle Nederlanders hebben recht op een rookvrije werkplek, behalve mensen die in de horeca werken. Dat is eigenlijk discriminatie.”
Bijna twee jaar is het algemene rookverbod op de werkplek nu van kracht. De horeca kreeg echter uitstel omdat de maatregel in die sector op grote bezwaren stuitte. „Omzetderving en banenverlies zijn het belangrijkste argument om het rookverbod uit te stellen. Nu is bijvoorbeeld in Italië en Engeland gebleken dat dat slechts van tijdelijke aard was: rokers blijven echt niet de rest van hun leven binnenshuis omdat ze in de horeca niet mogen roken”, zegt Van de Kerkhof.
Btw-tarief
Hij heeft zelfs al een idee hoe die omzetderving gecompenseerd kan worden: „Verlaag voor een jaartje het btwtarief voor de horeca van 19% naar 6%. Als de regering echt wil dat werknemers in een gezonde omgeving werken, hebben ze dat er wel voor over. Bovendien, Nederland loopt altijd voorop als het gaat om arbeidsomstandigheden, waarom dan niet op dit vlak?”
Van de Kerkhof werkt zelf als bedrijfsleider in Thermen Kastelenplein in Eindhoven. In de rustruimtes en horecagedeelten mogen gasten roken. „Meer dan de helft van onze klanten rookt. We hebben nu één rookvrije rustruimte, maar als we onze zaak rookvrij maken, gaan onze gasten naar de concurrentie toe. Mijn collega’s en ik bedienen dus, ondanks dat we een goede luchtinstallatie hebben, altijd in de rooklucht. Ik hoop daarom maar dat de overheid haast maakt met de invoering van het rookverbod in de horeca, zodat iedereen in deze sector een gezondere werkplek heeft.”
„Ik werk met veel plezier in de horeca en heb echt geen hekel aan rokers, maar ik heb er schoon genoeg van dat ik, en alle mensen die in de horeca werken met mij, moeten lijden onder de verslaving van anderen”, stelt de 39-jarige Eindhovenaar. „Ik ga zelfs zover dat ik best mee zou willen doen in een rechtszaak tegen de staat. Als er nog een advocaat is die het rookverbod nu wil afdwingen, dan hou ik me aanbevolen!”
© De Telegraaf 2005
vraag: indien de gehele horeca rookvrij wordt, hoeveel klantverlies levert dit dan al / of niet op ?
Stephan van de Kerkhof werkt 20 jaar in de horeca en is per jaar minstens een week zijn stem kwijt. Niet omdat hij verkouden is of hard heeft geschreeuwd, maar omdat zijn klanten verslaafd zijn aan sigaretten. „Als mijn weerstand iets slechter is, slaat volgens mijn arts de rook direct op mijn stem”, meent Van de Kerkhof. „Alle Nederlanders hebben recht op een rookvrije werkplek, behalve mensen die in de horeca werken. Dat is eigenlijk discriminatie.”
Bijna twee jaar is het algemene rookverbod op de werkplek nu van kracht. De horeca kreeg echter uitstel omdat de maatregel in die sector op grote bezwaren stuitte. „Omzetderving en banenverlies zijn het belangrijkste argument om het rookverbod uit te stellen. Nu is bijvoorbeeld in Italië en Engeland gebleken dat dat slechts van tijdelijke aard was: rokers blijven echt niet de rest van hun leven binnenshuis omdat ze in de horeca niet mogen roken”, zegt Van de Kerkhof.
Btw-tarief
Hij heeft zelfs al een idee hoe die omzetderving gecompenseerd kan worden: „Verlaag voor een jaartje het btwtarief voor de horeca van 19% naar 6%. Als de regering echt wil dat werknemers in een gezonde omgeving werken, hebben ze dat er wel voor over. Bovendien, Nederland loopt altijd voorop als het gaat om arbeidsomstandigheden, waarom dan niet op dit vlak?”
Van de Kerkhof werkt zelf als bedrijfsleider in Thermen Kastelenplein in Eindhoven. In de rustruimtes en horecagedeelten mogen gasten roken. „Meer dan de helft van onze klanten rookt. We hebben nu één rookvrije rustruimte, maar als we onze zaak rookvrij maken, gaan onze gasten naar de concurrentie toe. Mijn collega’s en ik bedienen dus, ondanks dat we een goede luchtinstallatie hebben, altijd in de rooklucht. Ik hoop daarom maar dat de overheid haast maakt met de invoering van het rookverbod in de horeca, zodat iedereen in deze sector een gezondere werkplek heeft.”
„Ik werk met veel plezier in de horeca en heb echt geen hekel aan rokers, maar ik heb er schoon genoeg van dat ik, en alle mensen die in de horeca werken met mij, moeten lijden onder de verslaving van anderen”, stelt de 39-jarige Eindhovenaar. „Ik ga zelfs zover dat ik best mee zou willen doen in een rechtszaak tegen de staat. Als er nog een advocaat is die het rookverbod nu wil afdwingen, dan hou ik me aanbevolen!”
© De Telegraaf 2005
vraag: indien de gehele horeca rookvrij wordt, hoeveel klantverlies levert dit dan al / of niet op ?
goeie vraag..
weet het echt niet. maar ik denk idd dat de rokers echt niet voor eeuwig thuis blijven.
weet het echt niet. maar ik denk idd dat de rokers echt niet voor eeuwig thuis blijven.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
zou dat echt zo zijn???
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
sigaartje bedoel je....


"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Zelf ben ik een verstokt roker; mocht ik echter met niet-rokers tafelen, dan zal ik zelf ook niet opsteken.
In Amsterdam had iemand ooit de moed om een rookvrij café op te zetten; helaas was de behoefte hieraan zo "groot", dat hij al na een half jaar weer ter ziele was; je zou toch denken dat die hele anti-rook-lobby daar zou zijn gaan borrelen.
In Amsterdam had iemand ooit de moed om een rookvrij café op te zetten; helaas was de behoefte hieraan zo "groot", dat hij al na een half jaar weer ter ziele was; je zou toch denken dat die hele anti-rook-lobby daar zou zijn gaan borrelen.
eh ja...raar...
maar ja..als het wettelijk verplicht wordt..zal je wel moeten...
maar ja..als het wettelijk verplicht wordt..zal je wel moeten...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Roken
Eindelijk eens een klacht van iemand uit de horeca zelf (Tel. 4/ 11) over rokende klanten, die ervoor zorgen dat hij tijdens zijn werk constant in de sigarettenrook moet vertoeven. Dan kunt u nagaan hoe een astmapatiënt zich voelt, die niet normaal uit kan gaan omdat hij overal wordt geconfronteerd met walmende sigarettenrook. Die mag dus gewoon worden beperkt in zijn sociale leven en kan geen enkele horecagelegenheid binnengaan. Hetzelfde geldt voor de niet-rokers, die het gewoon niet prettig vinden in de sigarettenwalm van een ander te zitten. Hoog tijd dus om een rookverbod in de horeca in te stellen. Dan gaat het vast ook snel een stuk beter met de horeca.
Amsterdam, H. Pronk
© De Telegraaf 2005
Amsterdam, H. Pronk
© De Telegraaf 2005
Roken 2
Zo’n hetze tegen ons rokers is toch helemaal niet nodig. In een democratisch land laat je gewoon de markt de regels bepalen. Volgens de statistieken rookt zo’n zeventig procent van de mensen niet. Qua verhouding zou je dus ook op hetzelfde percentage nietrokende restaurateurs en café-eigenaren uitkomen. Als je die zelf laat bepalen of er wel of niet in hun zaken gerookt mag worden, krijg je vanzelf de juiste verhoudingen. En dan is het aan een medewerker om zelf te beslissen waar hij wil werken. Maar dan nog, werk je eindelijk in een ’schone’ omgeving, moet je toch ook een keer naar huis, lekker door die schone lucht vol uitlaatgassen
Torremolinos, Dinie Westerman (een mede door het antirookbeleid naar Spanje gevluchte ex-landgenote)
© De Telegraaf 2005
Torremolinos, Dinie Westerman (een mede door het antirookbeleid naar Spanje gevluchte ex-landgenote)
© De Telegraaf 2005
ja...gezond zal dat zeker niet zijn....
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl