Ik las dit net in de Misset-nieuwsbrief. Wat vinden jullie hiervan?
"Voor bier is weinig tot geen ruimte in de topgastronomie in Nederland. Het kan hooguit dienen als smaakopwekker. Dat concluderen Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma en Paul van de Bunt in Misset Horeca Culi Talk.
De topkoks reageerden in de live talkshow van Misset Horeca op een vraag van een kijker. Die wilde weten waarom bier zo weinig wordt gebruikt in de keuken van toprestaurants.
‘De verzadigingskans met bier is enorm groot’, zegt Paul van de Bunt van tweesterrenrestaurant De Leuf in het Limburgse Ubachsberg. ‘ Een mooi glas bier bij een mooie schotel past prima. Maar niet bij een gastronomisch zes of zeven gangenmenu’.
Ook Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen ziet weinig kansen voor bier in de topgastronomie. ‘Ik geloof niet in een gastronomische bereiding. Wel kan het ingezet worden om smaak op te wekken. Bier heeft zeker een functie dat het door de gist iets oproept. Verder geloof ik er niet zo in. Bier drink je gezellig na afloop.’
Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle heeft jarenlang bier op de kaart gehad. ‘Ons eigen Librije-biertje met groene thee en yuzu. Een klein beetje bier bij een gerechtje kan wel, maar geen hele fles.’
Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL
Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL
Ik heb ook wel eens van die bier - spijs proeverijen gehad.
Wijn heeft meer "sfeer" voor mij, en wat betreft de smaak..tja..
D'r zullen best super combi's zijn, maar 1 bier per menu lijkt me zat.
Wijn heeft meer "sfeer" voor mij, en wat betreft de smaak..tja..
D'r zullen best super combi's zijn, maar 1 bier per menu lijkt me zat.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL
Norbert heeft er natuurlijk ook een mening over
http://norbertkoreman.blogspot.com
Kom maar bisque eten bij mij, wel met een glaasje Cognac!
Kom maar bisque eten bij mij, wel met een glaasje Cognac!
Practice what you preach
-
Amazingtruffle
- Berichten: 240
- Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
- Locatie: Haarlem
- Contacteer:
Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL
Kom anders eens langs in de Jopen kerk voor een lekker menu met bierproef!
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)
-
Xavier
Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL
een degelijke fles wijn 25 / 30 / 40 / 50euro en veel duurder
een heerlijk biertje 3/4/5 euro...
ik denk dat het schoentje voor de meeste hier knelt!
een heerlijk biertje 3/4/5 euro...
ik denk dat het schoentje voor de meeste hier knelt!
-
SidFrisjes
- Berichten: 14
- Lid geworden op: 28 okt 2010, 14:16
Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL
Om te beginnen serveer je dan ook geen fles aan tafel maar netjes een wijnglaasje bier... In België is het toch aan een opmars bezig hoor. In Hertog Jan (**) deze zomer bijvoorbeelde nog een lekkere bereiding met kreeft een kriek en kriekenbier gegeten. Een goede (bier)sommelier is natuurlijk een must die perfect aan food/beerpairing kan doen.
