Ik heb een vraag over het bewaren van basilicum.
Ik bewaar dit in een afgesloten bakje buiten de koeling, maar na een dag was het helemaal lelijk en gekrompen..
Kan iemand mij wat tips geven?
Zou zonde zijn als ik het na 2 dagen weg kan gooien.. word mijn baas ook niet vrolijk van
Mij is altijd geleerd om de kruiden ingepakt in keukpapier in een afgesloten bak te bewaren in de koelkast. Basilicum moet sowieso in de koelkast, tenzij het nog een plantje is..
Mij is verteld dat basilicum snel verkleurt en rot in de koeling, doe dit normaal wel met kruiden als kervel en bieslook in een afgesloten bakje met een nat doekje ofzo.. blijft altijd lang goed:)
Maar kan ik dan het beste een nat doekje op de basilicum leggen, afdekken en op een donker kelderachtige ruimte bewaren? (het magazijn voldoet genoeg, is donker.. wat koud en kelderachtig:P)
Even de stengeltjes aansnijden en inpakken in een prop natte poetsrol.
Niet op de bladen leggen die prop want dan gaat de smaak achteruit!
een goeie plek is op de deksels van de koelbakken in je werkbank (als je die tenminste hebt in jullie bedrijf)
Is het niet gewoon logisch zo'n produkt binnen die 2 dagen te verwerken?
Gouwe tip van mijn chef: kruiden zolang mogelijk in de originele verpaking laten (in geval van celofaan met beetje lucht erbij). Anders in een plastic zakje doen en met lucht erbij dichtknopen.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Mij is altijd geleerd dat basilicum een van de weinige alledaagse kruiden is die je JUIST NIET in de koeling moet bewaren. Maar op een plek op huiskamer temperatuur (tussen de 18 en 21 graden). Ook namens dit had ik een tijd terug een discussie erover met een leerling. Dus toen 4 bosjes basilicum bestelt, alle zakjes open gescheurd. En op vier plekken gelegt, het magazijn (18/21 graden), de koelcel (4 graden), in de keuken vlak bij de kachel (oplopend tot 35 graden), en in de vriezer. Uiteindelijk na 4 dagen was de basilicum in het magazijn nog het mooiste, maar niet meer verkoopbaar.
Maar een tip, ik zou je basilicum echt wel binnen 2 dagen verwerken.
Laatst gewijzigd door jeroenbr op 19 feb 2009, 12:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Pinxo schreef:Even de stengeltjes aansnijden en inpakken in een prop natte poetsrol.
Niet op de bladen leggen die prop want dan gaat de smaak achteruit!
een goeie plek is op de deksels van de koelbakken in je werkbank (als je die tenminste hebt in jullie bedrijf)
werkt prima=)
Het is inderdaad beter om het binnen 2 dagen te verwerken.
Ik werk in een klein a la carte restaurant ( max 16 cv ), dus als ik een bosje basilicum binnen krijg kan ik die niet altijd in 2 dagen verwerken
denk dat ik de wat lelijkere bladen en takjes in een bakje met olie doe basilicum olie!
ik maak meestal een pesto van on-presentabele basilicum, altijd lekker en kan bij amuse, in een botertje, personeelsmaaltijd o.i.d.
Ben erg van het: opgebruiken wat er nog is!!
Als ik het gebruik zet ik het op de werkbank in een bakje ijswater. Als ik veel over heb dan gooi ik het ijswater eruit en dek ik de blaadjes af met een nat stukje torkrol. volgende dag is het nog steeds mooi om mee te werken