http://rauwevoeding.blogspot.com/
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/t ... 061130.asf

Voordeel van rauw
De belangrijkste reden is simpelweg dat rauwe voeding nog alle enzymen, vitaminen en mineralen bevat , terwijl gekookte voeding vrij veel verliest in het kookproces. Alle enzymen gaan verloren als voedsel verhit wordt boven 118º F.
Enzymen zijn cruciale sleutelelementen die werkzaam zijn bij heel veel belangrijke lichaamsprocessen, de spijsvertering in het bijzonder.
Als we vers voedsel eten, krijgen we de enzymen erbij om het voedsel te verteren. (dat is ook de bedoeling van de natuur; als we een appel eten, zorgt de appel dat we het kunnen verteren.) Als we gekookt voedsel eten, waar geen enzymen inzitten, dan doen we een aanslag op onze eigen enzymenvoorraad. Die voorraad raakt op naarmate we ouder worden, waardoor onze spijsvertering slechter gaat functioneren. Onze pancreas (die enzymen produceert) moet overwerken en vergroot in omvang. Enzymen gaan daarheen waar ze nodig zijn. Dat verklaart ook waarom onze trek in voedsel verdwijnt als we ziek zijn. De enzymen zijn dan hard nodig voor het genezingsproces. Rauw voedsel wordt snel door het lichaam verteert en geeft het lichaam snel ondersteuning en energie. Uitgaande natuurlijk van een optimaal darmstelsel, wat we meestal niet hebben door jarenlang eten van vezel en enzymarm voedsel.
Wat doet gekookt voedsel in het lichaam ? In 1930 toonde een Zwitserse natuurkundige, genaamd Kouchakoff, aan dat gekookt voedsel leucocytose veroorzaakt in het lichaam (= een toename van de witte bloedlichaampjes). Als er junk food gegeten wordt, ontstaat er zelfs een patroon van bloedcellen exact hetzelfde als wat er ontstaat bij voedselvergiftiging door besmet vlees. Het lichaam herkent gekookt voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons.
Hoe komt het dat we dan nog steeds leven ? Het lichaam is een uitgekiend instrument, dat zich aanpast aan allerlei omstandigheden. Een van de dingen die het lichaam doet om zich te beschermen tegen de gifstoffen in gekookt voedsel is het produceren van mucus, of slijm, die als een soort film het hele spijsverteringskanaal van boven (de tong) tot aan onder (de anus) bedekt om te voorkomen dat de gifstoffen in het bloed worden opgenomen. De mucus wordt gemaakt van gekookt voedsel zelf en zorgt er niet alleen voor dat gifstoffen niet worden opgenomen maar ook de goede voedingsstoffen worden minder goed opgenomen.
Als we dus echt willen slagen op een rauw dieet, zullen we ook de mucuslaag (die bij de meeste van ons behoorlijk dik is) moeten verwijderen voordat we levende voeding optimaal kunnen assimileren. Des te schoner het lichaam wordt des te effectiever het gaat werken en des te minder voedsel we uiteindelijk nodig hebben. Logisch hè ?
Als we het lichaam blijven voeden met gekookt voedsel zal het altijd blijven hunkeren naar meer, omdat het nooit alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.
bron: uitgekookt.net
