kookboek van het jaar

Zijn er leuke evenementen of beurzen op komst? kijk / post ze hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

kookboek van het jaar

Bericht door Maurits »

Op zaterdag 3 november is de eerste NL-se 'kookboek van het jaar'-verkiezing in A'dam. Kijk eens op www.kookboekvanhetjaar.nl!
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

kookboek van het jaar 2007

Bericht door Webmaster »

Op zaterdag 3 november zal de verkiezing van het kookboek van het jaar 2007 gehouden worden. Het uitzoeken van de genomineerde kookboeken heeft afgelopen week plaatsgevonden op de vestiging van Kookschool Keizer Culinair in Amsterdam, een zeer toepasselijke en inspirerende omgeving om tot deze nominaties te komen.

De jury bestaande uit Jonah Freud (de Kookboekhandel), Peter Kooijman (fotograaf), Makkie Mulder (hoofdredactrice Delicious), Sandor Schiferli (culinist), Maartje Stuive (oprichter kookschool Keizer Culinair) en Janneke Vreugdenhil (schrijvende kok & kokende schrijver) hebben in twee categorieën vijf werken genomineerd: oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaalde boeken.

Afbeelding

Eten op aarde, Linda Roodenburg (Uitgeverij Pereboom)
Linda Roodenburg heeft op zeer knappe wijze het omvangrijke gebied van eten op aarde in een overzichtelijk boek bij elkaar gebracht. Prettig om te lezen, zeer informatief, pakkend en to the point. Het boek is daarbij mooi vormgegeven en voorzien van veel verschillende soorten illustraties.

De keuken van ons moeder, Filip Verheyden (Homarus Culinaire Uitgeverij)
We kunnen vaststellen dat alle boeken die uitgeverij Homarus op de markt brengt er uitspringen. Zowel uiterlijk als inhoudelijk getuigen ze van liefde voor het uitgeven, het eten en de mensen voor wie ze bestemd zijn.

Wilde venkel en rabarber, Caroline Zeevat & Ans Winthagen (Uitgeverij Het Spectrum)
Twee dames die ons verassen met zeer originele bruikbare recepten uit de moestuin. De volkstuin anno 2007 brengt ingrediënten op het bord die we nog maar zelden in een winkel kunnen kopen.

De smaak van Texel, Annette van Ruitenberg & Ruth de Ruwe (Nauta Boek)
Was tot voor kort de regionale keuken van Nederland een onontgonnen gebied, met dit boek van, over en door Texelaars wordt overduidelijk aangetoond dat regionale specialiteiten gekoesterd moeten worden.

Harmonie op je bord, Sieberen Meerema (Trichis Publishing)
Zo zien we een chef boek graag. Geen gigantisch koffietafelboek waar de receptuur overkomt als culinaire hoogstandjes waar je thuis in de keuken weinig mee kunt, maar een boek waaruit samenwerking, genieten en liefde voor het vak de boventoon voert.

Genomineerde kookboeken vertaald

Geheimen van de Rode Lantaarn, Pauline Nguyen (Uitgeverij Terra)
Een levenswerk, een meesterwerk. Uitgeverij Terra heeft oog voor het opkopen van de rechten van bijzondere buitenlandse producties. De voor Nederland onbekende Vietnamese keuken wordt hier in woord en beeld thuisgebracht.

Thuis bij Jamie, Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers)
Hoe hij het doet? Het is een raadsel, het lijkt wel of ieder boek waar hij mee komt het vorige overtreft.

Duizend-en-een-smaken, Claudia Roden (Fontaine Uitgevers)
Op culinair gebied de beste auteur van de wereld, foutloze receptuur en op zowel, sociologisch, historisch als cultureel gebied leert Claudia Roden hele volksstammen hoe de wereld culinair gezien in elkaar zit.

De zilveren lepel (Van Dishoeck)
Al vijfenvijftig jaar het meest gebruikte kookboek in Italië, laten we allemaal opnieuw beginnen met de échte Italiaanse keuken en dus echte carpaccio, saltimbocca en semifreddo gaan maken. Alleen wie de basis goed beheerst kan daarop verder gaan. Maakt heel veel andere Italiaanse kookboeken overbodig.

Made in Italy, Giorgio Locatelli (Fontaine Uitgevers)
Het is een genot dat dit Italiaanse meesterwerk van Locatelli nu in het Nederlands vertaald is. Een mooi uitgegeven boek, het geeft de geheimen van de indrukwekkende Locatelli prijs en laat ons genieten van de receptuur.

www.kookboekvanhetjaar.nl

Bron: http://www.jonahfreud.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

De keuken van ons Moeder Kookboek van het Jaar 2007

Bericht door Webmaster »

Gistermiddag werd in Amsterdam het Kookboek van het Jaar bekendgemaakt. In de categorie Nederlands won De keuken van ons Moeder, in de categorie vertaald Thuis bij Jamie.

Op 3 november vond de allereerste verkiezing van het kookboek van het jaar plaats. De jury bestond uit: Jonah Freud (de Kookboekhandel), Peter Kooijman (fotograaf), Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious), Sandor Schiferli (culinist), Maartje Stuive (oprichter kookschool Keizer Culinair) en Janneke Vreugdenhil (schrijvende kok & kokende schrijver). Zij hadden in twee categorieën vijf werken genomineerd: oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaalde boeken.

De keuken van ons Moeder
In de categorie Nederlands won De keuken van ons Moeder. Over dit boek rapporteerde de jury: ‘Uitgeverij Homarus uit België heeft de laatste jaren bewezen dat het maken van mooie kookboeken geen liefdewerk oud papier is. De boeken die ze tot nu toe in het Nederlands taalgebied hebben uitgegeven blinken uit door hun prachtige uitstraling en de inhoudelijk hoge kwaliteit.
De samenwerking tussen culinair journalist Filip Verheyden en culinair fotograaf Tony le Duc toont aan dat het maken van dergelijke kookboeken vraagt om vakmanschap.
Het onderwerp van dit boek is voor iedereen herkenbaar. In de keuken van ons moeder wordt immers de basis gelegd voor ieders culinaire leven. Veel mensen proberen dagelijks in hun keuken een gerecht te maken “zoals moeder dat vroeger deed”.
De recepten in het boek zijn helder en voor een zeer groot publiek toegankelijk. Doordat er niets gekunsteld is aan de fotografie krijg je wat je ziet op tafel. Een boek wat zowel uiterlijk als innerlijk aan de eisen van een mooi kookboek voldoet.’

Thuis bij Jamie
In de categorie Nederlands won Thuis bij Jamie. Over dit boek schreef de jury: ‘Hoe iemand uit kan groeien van slissende keukenhulp tot wereldwijde culinaire goeroe. Jamie Oliver bewijst keer op keer dat hij inspeelt op de culinaire onderbuik gevoelens. Velen kijken reikhalzend uit naar ieder nieuw boek waarmee hij op de markt komt. Natuurlijk heeft hij inmiddels een enorm imperium waar allerlei zeer vakbekwame mensen hem dag en nacht ondersteunen maar zijn naam en image blijven de drijvende kracht.

De zeer inspirerende werking van de recepten waar hij mee komt hebben voor de jury de doorslag gegeven om zijn nieuwst boek Thuis bij Jamie tot winnaar te kiezen uit het enorme aanbod culinaire vertalingen. Dat er bij al zijn boeken veel aandacht wordt geschonken aan vormgeving en fotografie heeft ook een grote rol gespeeld bij deze beslissing.
Het hoofdthema van het boek: het verbouwen en gebruiken van ingrediënten van dicht bij huis speelt in op de culinaire actualiteit. Jamie groeit en bloeit.’

Terugkerend evenement
De kookboek van het jaar-verkiezing is een initiatief van de Wonderneming. Dit jaar vond de eerste editie plaats in kookwinkel/-studio/brasserie Studio Bazar, gevestigd in de Kauwgomballenfabriek te Amsterdam. ‘Volgend jaar keert het evenement weer terug,’ zegt Fusina Verloop. ‘Het was een groot succes. Julius Jaspers heeft al gezegd dat hij graag weer zijn Studio Bazar winkel ter beschikking stelt. Het is een prima ruimte omdat uitgevers er met hun kookboeken kunnen staan, er gekookt kan worden door koks en er proeverijen, demonstraties & workshops gehouden kunnen worden.’

Bron: http://zestz.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks
Plaats reactie