Zilte zeegroente!

Het seizoen van de zeegroente is weer begonnen! Eerst de lamsoren en straks is er ook weer zeekraal.

Lamsoren
Lamsoren worden ook wel zeeasters genoemd, de Latijnse naam is Aster tripolium. De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het feit dat de blaadjes lancetvormig ('oortjes') zijn en 'schorre' schapen ze graag eten. Lamsoren groeien op de hoger gelegen delen van de schorre. Een schorre is een buitendijks gebied aan een zee of rivier die alleen bij springtij onder water komt. Lamsoren komen vooral voor in kustgebieden waar een groot getijdenverschil is, zoals Zeeland en de kusten van Bretagne en Normandië.

Zilte groente

Seizoen
Het seizoen loopt van ongeveer half maart tot en met eind oktober, afhankelijk van de temperatuur en hoeveelheid zon.

Zilte smaak
De lamsoor is een biologisch product met een zilte smaak. De zilte smaak komt door het zeewater wat zij opnemen. In het seizoen worden lamsoren dagelijks vers gesneden.  Aan het eind van het seizoen gaan de planten in bloei: ze krijgen dan mooie witte, lila of gele bloemetjes.

Zeekraal

Zeekraal
Zeekraal is een plant zonder bladeren, met dikke en gelede stengeltjes, de kraaltjes. Het seizoen loopt van half mei/eind mei tot begin september, afhankelijk van de temperatuur en hoeveelheid zon. Daarna komen de eerste witte bloemetjes en door de zaadvorming wordt de zeekraal geel/oranje tot bruin.

In de keuken
Zeekraal kan op verschillende manieren worden gebruikt: gekookt, gestoofd en als garnering. De harde en houterige stukjes aan de onderkant kunnen niet gegeten worden.

Meer over vis op schmidtzeevis.nl
Bekijk de verkrijgbaarheid van wilde vissoorten in de Kokswereld viskalender

Schmidt Zeevis


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Hellmann's Hotspot
ga voor méér gasten

Hollandia
samen grenzen verleggen

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
18 t/m 20 september 2017

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca