Zeeuwse mosselen

Wist u dat er in Nederland twee soorten mosselen zijn? Bodemcultuur en hangcultuur. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten mosselen?

Zeeuwse mosselen hangcultuur

Bodemcultuur mosselen
Bodemcultuur mosselen de algemeen bekende mosselen. Ze worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt, op zogenaamde mosselpercelen. Het zaad van de mosselen wordt uitgezet op percelen op zee. Zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem. Daarna worden ze verwaterd, gesorteerd en verpakt. De mossel zoals wij gewend zijn te eten is ca. 2 jaar oud, maar de mossel kan zelfs tot 20 jaar oud worden.

Zeeuwse mosselen bodemcultuur

Hangcultuur mosselen
De naam hangcultuur zegt het al: deze hangen in het water. Nadat mosselzaad is opgevangen wordt dit mosselzaad bevestigt aan rafelige touwen die omwikkeld worden door een sok. De reden hiervan is om de mosselen de eerste weken te laten hechtten aan het touw. De sok lost na een paar weken vanzelf op en de mosselen kunnen zo groeien aan verticale touwen tot 8 meter diepte.

Zeeuwse mosselen hangcultuur

Na 12 tot 18 maanden zijn deze mosselen geschikt voor consumptie. De touwen worden opgevist en er wordt geoogst al naar gelang de behoefte van die dag. Vervolgens worden de ruwe mosselen in tubes aan de wal gebracht. Aan wal worden ze gespoeld met zeewater en vervolgens worden ze “gedraaid” (Zeeuwse uitdrukking voor verwerkt). Dat betekent dat de mosselen worden losgemaakt van de trossen en dat de baarden worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van borstels en sproeien(spuiten) van zeewater. Hierna worden in een soort centrifuge eventueel aanwezige pokken verwijdert. De schone mosselen gaan vervolgens in een sorteermachine waar de mosselen worden gesorteerd op maat en daarna verpakt.

Zeeuwse mosselen hangcultuur

Keurmerk Zeker Zeeuws
We constateren in de markt dat er steeds meer ‘gemengde’ mosselen worden verkocht (onder andere in supermarkten), maar deze worden wel als Zeeuwse mosselen verkocht. Zeeuwse mosselen worden bijvoorbeeld vermengd met mosselen van de Duitse wadden of Ierse mosselen. Dit zijn dus geen Zeeuwse mosselen en worden veel goedkoper verkocht.

Zeeuwse mosselen

Sinds kort is er het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’
Als u deze mosselen in handen heeft weet u zeker dat u echte Zeeuwse mosselen heeft. Schmidt Zeevis verkoopt als één van de weinigen mosselen met dit keurmerk. Na jaren is er eindelijk onderscheid tussen een écht Zeeuwse mossel en geïmporteerde mosselen die we veel in supermarkten en groothandels tegenkomen.


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca