Texels lamsvlees

Schapen. De Texelse zilte graslanden staan er vol mee. 14.000 stuks maar liefst. En in de lente huppelen daar nog tienduizenden lammeren bij - befaamd om de superieure kwaliteit van hun vlees met een zilte smaak.

Texels lam

Breed geschapen

Texelaar: dat is de naam van het inheemse schapenras met haar roots op Texel. Al in de 15e eeuw werden er Texelaars op het eiland gesignaleerd. Ze zagen er toen wel wat anders uit dan nu. Mid-19e eeuw kruisten Texelse schapenboeren het ‘eilandschaap’ met Engelse rassen om de bevleesdheid en wolkwaliteit te verbeteren. Toen in 1909 het Texelse Schapenstamboek werd opgericht, stopte het kruisen, en werden de kenmerken van de ‘verbeterde’ Texelaar vastgelegd. Qua uiterlijk is de Texelaar de Bulldog onder de schapen: stevige nek, brede schouders, brede heupen en stevige billen. Een dier met een ideale vlees-beenverhouding: veel vlees, weinig been en vet.

Texelaar

Voorgezouten
Volwassen ooien werpen en zogen 1 keer per jaar 1 tot 2 lammeren. De pasgeborenen huppelen zorgeloos in de frisse zeelucht en grazen op uitgestrekte zilte grasweiden. Deze natuurlijke omstandigheden geven het fijne, malse, licht-roze lamsvlees een lichtzilte smaak. De Fransen noemen dit Agneau de pré-salé. Ofwel: voorgezouten door de zilte omgeving. Een unieke smaak waar Texels lamsvlees zo wereldberoemd om is.

Texels lam bereid

100 dagen gras
Texels weide lamsvlees komt van lammeren die minimaal 100 dagen in de wei rondliepen en het zilte gras aten. Geen dag minder. Het Nederlandse lamsvleesseizoen begint in april met zuiglam: het jongste, malste lamsvlees dat maar een paar maanden verkrijgbaar is. Vanaf september verkoopt men weide- of graslam, dat wat sterker smaakt. Voor de slacht is een stressvolle lange rit naar het vaste land niet nodig. De slachtrijpe lammeren gaan stressloos naar een slachtbedrijf op Texel zelf. Ook weer gunstig voor de vleeskwaliteit.

Tekst: Emmelien Smit


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca