Suiker en de bietencampagne

Het is herfst, de suikerbieten moeten van het land. Vrachtwagens sjezen af en aan om de pas geoogste witte knollen zo snel mogelijk naar de suikerfabriek te brengen. Elk jaar worden daar een paar miljoen ton suikerbieten tot suiker verwerkt.

Het is van half september tot half januari (de zogenoemde bietencampagne) even flink aanpoten om al het suikerwerk gedaan te krijgen – de suikerfabriek draait in deze periode 24 uur per dag. De rest van het jaar is de suikerfabriek dicht.

Suikerbieten groeien op het veld
Suikerbieten groeien op het veld

Snelle suiker

Waarom toch die haast? Hoe hoger het suikergehalte van een biet, hoe meer suiker hij oplevert. Wacht een boer te lang met oogsten dan kan een vroege vorst zijn suikerbieten laten afsterven, en hebben ze 3x zo weinig suiker dan de levende exemplaren. En als zijn pas geoogste bieten te lang aan de rand van het land liggen te wachten om door een vrachtwagen opgehaald te worden, loopt het suikergehalte in rap tempo terug. Op tijd rooien, meteen inladen en als de wiedeweerga richting fabriek dus.

Suikerbieten worden machinaal geoogst
Suikerbieten worden machinaal geoogst

Suiker wassen, centrifugeren en drogen

Als de bieten in de suikerfabriek aankomen, worden ze eerst grondig gewassen (modder maakt geen suiker) en in reepjes gesneden. De snijdsels gaan naar een ketel met warm water waarin ze worden gekookt. Suikersap loopt uit de reepjes. Door dit sap (ruwsap) verder te koken, wordt de vloeistof steeds dikker en zoeter (diksap), tot het een bruine suikerstroop wordt waarin je de witte suikerkristallen al ziet zitten. De korrelige stroop gaat in grote hard ronddraaiende centrifuges: de stroop (melasse) loopt eruit en de korreltjes blijven over.

Suikerbieten liggen klaar om naar de fabriek vervoerd te worden
Suikerbieten liggen klaar om naar de fabriek vervoerd te worden

Na het centrifugeren is het alleen nog een kwestie van de kristalsuiker goed drogen en, hup, de silo’s in voor opslag, klaar om verpakt en vervoerd te worden. En volgend jaar, precies rond deze tijd, begint de ‘snelle’ bietencampagne weer van voren af aan.

De suikerbieten verwerking gaat 24 uur per dag door
De suikerbieten verwerking gaat 24 uur per dag door

26 kg per persoon per jaar!

Het grootste deel van de suiker die we eten komt uit suikerbieten. Jaarlijks nemen we in Nederland gemiddeld 26 kg toegevoegde suikers. Dit is bijvoorbeeld de suiker die ‘puur’ wordt gebruikt in de koffie, maar ook die aan ijs, ketchup en zuivelproducten als vla wordt toegevoegd. Hoe knettersuiker wordt gemaakt lees je hier.

Tekst: Emmelien Smit
Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Noten fruit uit de frituur

Noten: fruit uit de frituur

In zijn geheel, als meel of als pasta. Noten zijn terecht de sterspelers in de patisserie maar óók onderdeel van hartige gerechten. Wat zijn noten eigenlijk?

Tips over werken met eiwitschuim

Tips over werken met eiwitschuim

Onder eiwitschuim verstaan we een zeer luchtig product gemaakt van eiwit. Dit wordt verstevigd door en vermengd met suiker, kleur en smaakstoffen.

Muscovado suiker

Muscovado suiker: fris, licht bitter en dropachtig

Bruine suiker werd vroeger ‘armelui-suiker’ genoemd. Inmiddels zijn we juist heel blij met een zo-min-mogelijk bewerkt product als Muscovado suiker.

Onze partners