Solliciteren in het Corona tijdperk

De Horeca is zwaar getroffen door het Corona virus en dat wordt ieder dag gevoeld door de mensen die werkzaam zijn in deze prachtige branche. De verschillen tussen de periode voor Corona en nu zijn op vele vlakken enorm. Eén van die vlakken is solliciteren naar een nieuwe baan. Het aanbod van vacatures is vele malen minder en door verlies van banen is het aanbod juist veel groter. Hoe kom je dan weer aan een nieuwe baan?

Openstaande Horeca vacatures
Lang niet alle vacatures worden nu gepubliceerd. Bedrijven ontvangen veel open sollicitaties en vacatures worden vaak ingevuld via bestaande contacten en kennissen van de huidige medewerkers.

Solliciteren in het Corona tijdperk

Open sollicitaties kunnen goed werken in deze tijd en voor de vacatures die wel worden gepubliceerd is het handig om je in te schrijven voor de email alerts van de verschillende vacaturebanken zoals bijvoorbeeld www.WerkenindeHoreca.nl.

In de sociale media aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging kan ook goed werken om in het via via circuit terecht te komen. Er worden ook veel vacatures geplaatst in de sociale media, belangrijk dus om ook deze kanalen in de gaten te houden.

Tenslotte kan het UWV je ook adviseren en ondersteunen in zoektocht naar openstaande vacatures.

Zorg dat jouw sollicitatie eruit springt
Bedrijven ontvangen nu veel meer reacties op hun vacatures en om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het dus zaak dat je sollicitatie positief opvalt.

Een aantal zaken waar je op kunt letten:
• Je email adres. Gebruik een mailadres waarin je voor en achternaam voorkomen. Een goedbedoelde creatieve naam kan ervoor zorgen dat je sollicitatie wordt verwijderd of in de spam box terecht komt. Een adres uit de studietijd zoals zuiptijger@hotmail.com geeft geen goede indruk.

Bijlagen
• Let op de grootte van documenten die je als bijlage meestuurt. Als deze te groot zijn, dan levert dat problemen op bij ontvangen en versturen van de email.

Solliciteren in het Corona tijdperk

Inhoud sollicitatie mail
• Voeg een CV en sollicitatiebrief toe als bijlage en geef de documenten een naam waarmee je iets toevoegt aan je sollicitatie. Bijvoorbeeld motivatie kok met passie of CV van een smaakmaker.
• Gebruik ook de onderwerpregel om jezelf te promoten.
• Probeer de naam van de contactpersoon te achterhalen zodat je deze in het tekstvak van het bericht in de aanhef kunt gebruiken. In de deze tekst kun je verder refereren aan de functie waarin je interesse hebt en verwijzen naar de bijgesloten documenten.
• Of je bericht formeel of informeel moet zijn hangt af van de cultuur in het bedrijf waar je solliciteert. Als je dat niet weet, houd het dan formeel.

Sollicitatiegesprek
Bereid je goed voor, ga op zoek naar informatie over het bedrijf en weet wat er ongeveer op de menukaart staat. Wat kun je vinden over de chef kok, welke type gast ontvangt dit bedrijf?

Denk alvast na over je reactie op een aantal moeilijke vragen die gesteld kunnen worden en zorg ook dat je zelf een aantal vragen hebt die je kunt stellen, dat geeft vooral aan dat je interesse hebt in het bedrijf. Pas je kleding aan voor de gelegenheid en zorg dat je de naam van je gesprekspartner weet.

In het gesprek is het verder vooral belangrijk dat je jezelf bent en beide kanten elkaar een beetje beter leren kennen.

Als je enthousiast bent over het gesprek dan mag je dat tijdens of na het gesprek best laten weten. Dat kan ook nog via een berichtje achteraf.

Meer sollicitatietips voor de Horeca vind je op WerkenindeHoreca.nl, www.werkenindehoreca.nl/solliciteren_horeca/


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

Speciaalsauzen van Remia
natuurlijk de lekkerste

Rungis
enthousiast over groenten

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

Like!Mayo voor iedereen
plantaardig & allergeenvrij

BIOdisposables.shop
duurzame dUsposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Sauzen van C´est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Spectank
de schoonmaak oplossing

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca