Nieuwe kookwedstrijd Slag op de Velden 2021 open voor inschrijving

Nieuwe kookwedstrijd Slag op de Velden

De organisatie van kookwedstrijd Slag op de Schelde introduceert Slag op de Velden, de grootste culinaire veldslag van de Benelux. Met deze nieuwe kookwedstrijd worden gastronomie, wildpluk en bushcraft samengebracht en battelen teams om de prijs voor het beste gerecht op basis van Zeeuws wild en wildpluk op een zelfgemaakte hittebron in de Zeeuwse natuur. De wedstrijd vindt plaats op 16 november 2021 en is open voor inschrijving voor teams uit de Benelux. Rond de wedstrijd is een programma samengesteld met workshops, masterclasses, livemuziek, foodtrucks en cocktailbars.

De wedstrijd is een nieuw initiatief van Schelde Events, dat ook verantwoordelijk is voor de kookwedstijd Slag op de Schelde. Mede ingegeven door de coronamaatregelen wordt Slag op de Velden in de open lucht gehouden op dinsdag 16 november 2021. De teams bestaan uit een kok, een wildplukker en een bushcrafter die een gerecht met Zeeuws wild of schelpdieren en wildpluk bereiden op een zelfgemaakte hittebron in de Zeeuwse natuur.

Nieuwe kookwedstrijd Slag op de Velden

Topjury
De teams worden beoordeeld door bushcrafter en hoofdinstructeur buitensport Siegurd van Leusen van SIEGURD, wildplukker en natuureducator Mirjam Scholten van Kruidenkunst, chef  Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken in Zeeuws-Vlaanderen (een Michelinster), chef Bart de Pooter van restaurant Pastorale in België (Mastercook of Belgium en twee Michelinsterren) en voorzitter van Escoffier Benelux chef Daniël Lassaut van Restaurant-Salons Lassaut in België (Mastercook of Belgium).
Naast de eerste prijs, die gekozen wordt door de vakjury, bepalen vipgasten de winnaar van de publieksprijs. Beide winnaars ontvangen een unieke bokaal gemaakt door kunstenares Marjan van Garsel. Voor de eersteprijswinnaar is er een reportage in horecavakmagazine Culinaire Saisonnier en daarnaast zijn er veel andere prijzen te winnen die op een later moment bekendgemaakt worden.

Zeeuws wild(pluk) op open vuur
Voorzitter Dennis Willems van Schelde Events: “Na vijf jaar Slag op de Schelde was het tijd om een aanvullend wedstrijdconcept te ontwikkelen met andere invalshoeken, meer publiek en meer mogelijkheden voor het publiek om er een culinaire en educatieve dag van te maken.

De zes teams maken een gerecht op basis van Zeeuws wild en of schelpdieren plus wieren en groenten. Het gerecht moet daarnaast minimaal vijf wildplukingrediënten bevatten, verzorgd door de wildplukker. Er mag alleen gekookt worden op het door de bushcrafter aangelegde kookvuur. De wildplukker kan de chef als rechterhand terzijde staan. Bij het gerecht moet een passende drank geserveerd worden met wildpluk in de hoofdrol. Teams kunnen tot en met 16 mei 2021 inschrijven. Mocht een team nog op zoek zijn naar bijvoorbeeld een bushcrafter, dan kunnen wij binnen ons netwerk kijken of er iemand beschikbaar is.”

Culinair en educatief aanbod
Slag op de Velden wordt gehouden op een nog nader bekend te maken grote en goed uitgeruste eventlocatie in Zeeland. Bestuurslid Alfred Jitta: “We verwachten meer dan 1000 bezoekers, zoals bushcrafters, wildplukkers, jagers, horecaprofessionals, foodies en muziekliefhebbers. Zij kunnen naast de kookwedstrijd genieten van een ruim culinair en educatief aanbod. Zo is er een horeca- en bushcraftbeurs, zijn er workshops, masterclasses, foodtrucks, cocktailbars en livemuziek. Er is volop ruimte om te netwerken en om bekende bushcrafters en topchefs te ontmoeten.”

Benefiet voor Enrico Patist
Eregasten zijn de gewaardeerde wildplukchef Enrico Patist van restaurant De Prins in Rotterdam en zijn vrouw. Dennis Willems: “Enrico kreeg in 2020 een herseninfarct met zeer ernstige gevolgen. We gaan deze dag geld ophalen voor een braintrainer, waarmee we een bijdrage kunnen leveren aan zijn revalidatie. Dat doen we door kaarten te verkopen voor de viptafel waar 20 gasten kunnen genieten van de gerechten en de bijpassende dranken die de teams maken. De kaarten kosten € 250,- per persoon inclusief entree en kunnen besteld worden bij onze penningmeester Jorick Cardon via mail jorick@scheldeevents.nl.”

Inschrijven teams
Teams kunnen zich tot en met 16 mei 2021 inschrijven via de website van Schelde Events, waar tevens alle wedstrijdvoorwaarden te zien zijn.

Bezoekersinformatie
Informatie over het culinaire en educatieve programma, het reserveren van vipkaarten, overnachtingsmogelijkheden en andere praktische zaken volgt in juni 2021, als de namen van de finalisten bekend zijn.

Geïnteresseerde standhouders, sponsoren en andere partijen die een bijdrage willen leveren, kunnen contact opnemen met Dennis Willems via mail dennis@scheldeevents.nl of telefoon 06 - 11959826.


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca