Weet jij het fijne van porselein?

Porselein blijft tot op de dag van vandaag een populair materiaal op tafel. Voor de beleving van onze gasten in de horeca is het belangrijk dat porselein een aantrekkelijke uitstraling heeft. Kom in dit artikel meer te weten over de samenstelling en eigenschappen van porselein. Met korte toelichtingen maken wij jou wegwijs in de boeiende wereld van porselein.

Horeca porselein

Ingrediënten
De drie basisingrediënten voor porselein zijn kaolien, kwarts en veldspaat. Kaolien is klei die een dichte en vaste structuur aan porselein geeft. Het kwarts, zand dat ontdaan is van alle onzuivere elementen zoals ijzer, dient om kaolien te verfijnen, om het product te verglazen en te harden. Het harde gesteente veldspaat bindt het kaolien en de kwarts. De verhouding van deze grondstoffen bepaalt de kwaliteit en prijs van het porselein.

Porselein grondstoffen
De winning van kaolien, de klei die de basis van porselein vormt

Hardheid & dichtheid
De hoofdbestanddelen worden vermengd en gedraaid en geperst of gegoten tot de gewenste vorm. Zodra de vormen voldoende gedroogd zijn, kan het bakken beginnen. Op hoge temperatuur gaat kaolien sinteren (net niet smelten). De poriën in de klei openen zich en het gesmolten veldspaat vult de poriën volledig. Hierdoor is porselein hard en niet poreus. De hardheid van porselein verhoogt naarmate de gekozen temperatuur hoger is.

Kleur
De kleur van het porselein is afhankelijk van de herkomst van het verwerkte kaolien (klei), maar ook van de verhouding tussen de verschillende basisingrediënten.

Wit porselein

 

Glazuur
Na de eerste bakbeurt, ook wel het voorbakken of de biscuitbrand genoemd, heeft men een ongeglazuurd product als resultaat. De fabrikant voorziet het product nog van een beschermende glazuurlaag. Glazuur of email bestaat uit gemalen glas dat in water opgelost is. Het glazuur wordt er ofwel op gespoten of de producten worden ondergedompeld in een glazuurbad. Daarna gaan de producten opnieuw de oven in voor een tweede bakbeurt, de zogenaamde glazuurbrand. In de meeste gevallen gebeurt de glazuurbrand op een hogere temperatuur dan de biscuitbrand.

Decor
Er bestaan verschillende methodes om een decor op porselein aan te brengen. De fabrikant kan na het voorbakken of de biscuitbrand het decor op het biscuit aanbrengen, pas daarna de voorwerpen glazuren en een tweede maal in de oven laten verdwijnen voor de glazuurbrand. Deze techniek wordt “onderglazuur” genoemd. Het decor zit beschermd onder het glazuur.

Donker porselein

Bij de “inglazuur” techniek wordt de decoratie na de glazuurbrand op het glazuur aangebracht en bij een derde bakbeurt zakt ze in het glazuur weg. De decoratie versmelt als het ware met het glazuur. Bij “opglazuur” of “bovenglazuur” wordt dezelfde werkwijze gevolgd, alleen gebeurt de derde bakbeurt bij lagere temperatuur. Het decor wordt gefixeerd op het glazuur, maar zakt niet echt weg in het glazuur. De decoratie blijft als het ware voelbaar op het glazuur. Veel heeft te maken met kleurbeperkingen. Niet alle kleuren zijn geschikt voor de inglazuur techniek. Heel wat kleuren verdragen de hoge temperaturen bij het bakken niet.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Borden&Zo


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca