Patisserie tips over bladerdeeg

Bladerdeeg

Saucijzen, pasteitjes en vruchtenflappen

Raamwerk voor saucijzen
Saucijzenbroodjes met behulp van een aluminium raamwerk. Hiervoor op een aluminium plaat aluminium strips vastklinken. De strips zijn hoekprofielen die wel worden toegepast als hoekranden voor betegelde muren. De hoekprofielen zijn 4½ cm breed. Op het raamwerk bladerdeegplak aanbrengen en vervolgens in de gleuven de saucijzenvulling spuiten. Daarop weer een plak bladerdeeg aanbrengen.

bladerdeeg
Bron afbeelding; Bakkerswereld
bladerdeeg
Bron afbeelding; Bakkerswereld
bladerdeeg
Bron afbeelding; Bakkerswereld

Vervolgens plastic folie over leggen en er vervolgens een plank overheen aanbrengen, het geheel omdraaien en lossen. De saucijzenstrips kunnen dan zo in de vriezer worden gezet, of gesneden en gebakken worden. De plank zorgt ervoor dat de vulling op zijn plaats komt en het bladerdeeg rond de vulling hoeft niet nog eens apart te worden aangedrukt.

Oranje bollen (flappen)
Breng eens oranje gekleurde suiker aan op uw appelbollen of appelflappen.

bladerdeegWK Oranje fruitflap
Hiervoor plakjes bladerdeeg uitsteken met 5- kant steker (of driehoek maken). In het midden bakroom spuiten, twee plakjes aanbrengen, of flap dubbel vouwen. Instrijken met water en in oranje gekleurde rietsuiker drukken.(Voor) bakken 170-180ºC (circa 30ºC lager dan normale baktemperatuur) circa 25 minuten.
Na bakken flappen in vriezer bewaren. Na ontdooien vullen met licht gebonden fruitvulling. Bak de gevulde flap af op circa 210-220ºC in circa 10-15 minuten.


bladerdeegRecht opgetrokken pasteitjes
(Met siliconenmatje)

Om pasteitjes mooi recht te krijgen is niet altijd even makkelijk, er gaan er nog wel eens wat krom de mist in. Een siliconenmatje is heel geschikt voor dit karweitje. Voordat de gestreken pasteitjes de oven in geschoven worden wordt het matje er op aan gebracht. Het resultaat is verrassend.

korstdeeg(Met metalen hulzen)
Bladerdeeg uitrollen op 2 mm en op 5 mm dikte. Met goed scherp stekende pasteisteker eerst plakken steken van 5 mm dikke bladerdeeg. Met behulp van een rubber kussentje middenplakjes er van los maken. Deze bladerdeegringen aanbrengen op de licht bevochtigde plak van 2 mm waarna het geheel kan worden uitgestoken. De strak uitgestoken pasteitjes strijken met ei en voorzien van ingevette metalen hulzen. Hierdoor trekken de pasteitjes mooi gelijkmatig op. Doordat de middenplakjes al zijn verwijderd hoeven ze na het bakken niet te worden uitgehold.

Snijroller
Erg handig om een snijroller op bakplaatbreedte te monteren op de uitrolmachine. Bij de laatste maal uitrollen op de juiste dikte van bijvoorbeeld bladerdeeg wordt de snijroller ingesteld. Resultaat deegplakken die precies op maat zijn voor de bakplaten.

Smaakvolle vruchtenflappen
Fruitflappen waarbij het licht gebonden fruit niet uitbakt en waarbij de smaak optimaal behouden blijft. Uitgaan van bladerdeegplakjes waarop banketbakkerspudding (koude methode) aangebracht wordt, dicht vouwen en dit licht voorbakken bij een temperatuur van 30°C lager dan normaal voor flappen wordt genomen. Koel deze en maak ze af of plaats ze in de diepvries. Voor het afmaken aan de onderkant circa 40 gram fruitvulling aanbrengen en verder afbakken bij een temperatuur van 210°C. Voor het aanbrengen van deze vulling zijn tegenwoordig handige doseervul-apparaten in de handel waarbij naar gewenst gewicht geportioneerd kan worden en handig in het product kan worden ingespoten.

Slaapmuts
Als nepvulling kan gebruik gemaakt worden van papierwol of dik schuimplastic. Het kan nog slimmer namelijk: Hazelnoten in aluminiumfolie inpakken en daar een bol van vormen. Dit gaat het best als de folie even over een taartring of pan wordt gelegd. Na het bakken kunnen de hazelnoten er gemakkelijk worden uitgehaald.

Korstschelpvormer
Mooi regelmatig korstschelpen maken is een hele kunst. Er is meestal nog al wat tijd voor nodig om de bladerdeegplakjes glad en zonder ”naden” te krijgen. Om dit werk probleemloos te laten verlopen een conisch cakeblikje nemen en er een hengseltje aan solderen.
Het maken ervan gaat nu als volgt: steek plakjes uit de geprikte bladerdeeg en maak ze aan een kant nat om er suiker op aan te brengen. Leg ze vervolgens op aluminiumbakjes op een met siliconenpapier bedekte bakplaat en tenslotte kan nu met het vormpje in één handbeweging de plak om ieder bakje worden gevormd.

Korstschelpen
Ook een handige manier om korstschelpen te maken is de volgende:
Bladerdeeg natmaken, plakjes uitsteken en in de suiker leggen. Met de besuikerde kant op schuimplastic leggen en de Moscovische- of gladde blikjes erop drukken.

Geen ergernis meer over schelpen die bij het bakken wegglijden door deze aan de boven kant van de blikjes te voorzien van opgelaste puntjes.

Als onder bakblikjes voor korstschelpen houten blokjes worden aangebracht raakt het bladerdeeg het bakpapier niet, waarop mogelijk gekarameliseerde suiker ligt. Het voorkomt bruine of zelfs verbrande randen aan de schelpen.

Vierkante schelpen
Deze zijn sneller te maken en geven bijna geen bladerdeegrestanten. Ze kunnen, net zo makkelijk, over vierkante vormpjes als ronde standaardvormpjes worden aangebracht.

Appelcarrés
Voor het traditioneel in voorraad maken van appelcarrés uitgaan van repen ingevroren appelvulling. Deze worden verkregen door op (bak)platen voorzien van plastic een dikke laag appelvulling aan te brengen, ze in te vriezen en ze vervolgens met een stevig mes op de juiste breedte te snijden.

Bladerdeeg uitrollenen op (bak)platen leggen die bedekt zijn met siliconenpapier. Meteen snijrol de maten aangeven en de repen vulling aanbrengen. Vervolgens met eenbloemenspuit het bladerdeeg bevochtigen en de volgende bladerdeegplak aanbrengen. Deze met de hand even aandrukken en met de snijrol doorsnijden. Met een langmes, zodat meer repen tegelijk kunnen worden bewerkt, voorzien van reepjes.Door de stevige ondergrond blijven de reepjes nu strakker naast elkaar liggen. Dan weer terug de diepvries in, klaar om uit voorraad tepakken.

Zo ook voor de productie van appelcarrés is het gemakkelijk de vulling eerst aan te brengen in halve pvc-buizen die voorzien worden van dun plastic of plasticfolie. Voor de productie van appelmandjes en appelflappen is het portioneren met een ijsknijper ideaal, dat werkt netjes en de hoeveelheid vulling is steeds mooi gelijk.

Maak banen voor appelcarrés eens wat langer en smaller. Als u er dan carrés van snijdt met het normale gewicht lijken ze beslist groter. Een voordeel is bovendien dat de vulling meer opgesloten blijft.

Bron afbeelding; Bakkerswereld
korstdeegkorstdeegkorstdeeg
korstdeeg


korstdeegDeegwerkplaten
Gebruik voor bladerdeegwerk eens speciale bakplaten zonder rand die passen in een los frame.
Bladerdeeg op deze platen aanbrengen gaat snel en netjes. Verder zijn de gebakken producten gemakkelijker op de juiste maat te snijden als u de platen even uit het frame tilt. De randen van de bakplaten zitten niet in de weg bij het aanbrengen van het bladerdeeg. Even de plaat uit het frame tillen en het snijden van de bladerdeegproducten gaat een stuk makkelijker en sneller.

Victoria’s
Klassieke victoria’s kunnen ook vierkant of rechthoekig worden gemaakt om weinig deegrestanten over te houden. Ook kunnen hiervoor onder- en bovenplakjes apart worden gemaakt en afzonderlijk worden gebakken zodat ze na het bakken niet hoeven te worden doorgesneden en na te drogen.
Onderplak 1,75 mm dik en prikken, bovenplakjes 2 mm dik bladerdeeg.
Zo ook een praktische manier is tussen bladerdeeg een plakje harde wenerdeeg aanbrengen, waardoor zonder doorsnijden de bovenzijde makkelijk met de hand van de onderzijde is te halen. Hiervoor bladerdeeg uitrollen op 6 mm dik, op de helft van het deeg harde Wenerdeeg aanbrengen van 2 mm dik.
Vervolgens dichtvouwen en uitrollen op 3 mm dik, het werkt perfect.
Tweelingspuit

korstdeegPatissier Löffler uit Terneuzen werk zoals meer banketbakkers doen de appelvulling van zijn appelcarrés af met een mengsel van half Wellington- en half bitterkoekjesspijs. Het mooiste is om er twee banen van te spuiten, kruislings over elkaar. Hij gebruikt er een tweelingspuit voor, waarmee je dat effect met één keer spuiten al verkrijgt. Hij heeft er twee gladde spuitjes voor aan elkaar gesoldeerd. Dubbele spuitjes zijn ook kant en klaar verkrijgbaar, maar voor het hier beschreven werkje verdient het zelfgemaakte exemplaar de voorkeur. De tuitjes staan namelijk iets uit elkaar, wat het spuiten er vergemakkelijkt.

Bladerdeeg koelen
Laat bij het bladerdeeg toeren de laatste vouw achterwege voor het bladerdeeg in de koelkast wordt gelegd om te rusten. Die vouw kan immers beter later gegeven worden, als het bladerdeeg weer wordt getoerd. Door zo te werken is het bladerdeeg sneller door en door koel en stevig, want het geheel is dunner.

Bladerdeeg voor de diepvries
Zo ook bladerdeeg gemaakt voor de diepvries, het bladerdeeg bij de laatste toer niet dicht vouwen, maar na het ontdooien. Een plat stuk bladerdeeg is eerder ontdooid.

Bladerdeeg uitrollen
Voor het uitrollen en toeren van bladerdeeg kunnen we gebruik maken van degen van drie kilo bloem of meer om handzamer te werken dan van één kilo bloem. Als er nu twee bladerdegen tegelijk worden uitgerold om te toeren bespaart dit de helft van de tijd.

Voorraad appelbollen
Voor appelbollen in voorraad te maken de boorgaten vullen met kaneelspijs en sluiten met stukjes kapsel. Het kapsel zorgt er voor dat er geen vocht uit de appel treedt tijdens het bakken of het verblijf in de koelkast. Zo kunnen appelbollen voor een week tegelijk worden gemaakt,en dagelijks naar behoefte worden afgebakken.

korstdeegFranse appelbollen
Voor een variatie op de appelbol namelijk een ‘’Franse’’appelbol, appels goed uitboren, zodat er geen scherpe stukjes van de klokhuizen in zitten. Appels overdwars doorsnijden. En lekkere vulling, bijvoorbeeld gehakte noten met kaneelsuiker en wat roomboter, of amandelspijs met gehakte amarenekersen erdoor. Vouw bladerdeeg zo om de halve appels dat de sluiting aan de onderzijde komt. Strijken met ei en breng er lichte kaneelsuiker omheen. Afbakken als appelbollen, maar hou er rekening mee dat ze eerder gaar zijn. Het product is prijsvriendelijker.

Hartige bladerdeegkoekjes
Een even iets andere, fijnere smaak van bladerdeegkoekjes krijgen we als tussen het zout wat bouillonpoeder wordt gestrooid.

korstdeegKrakelingen gesuikerd uitrollen
Normaal worden besuikerde krakelingen met de hand uitgerold. Het kan ook anders namelijk op de uitrolmachine. Hiervoor uitgaan van een lange plank die er precies op past. De krakelingen daarop in de suiker leggen. De machine wordt niet onnodig vuil en het heeft twee voordelen. Krakelingen met de hand door de suiker halen kost meer tijd en op de machine krijg je een veel regelmatiger product. Je voorkomt bovendien dat je per ongeluk de suiker te ver door het deeg drukt, waardoor de werking minder wordt en de krakeling zelfs wat kan verbranden.

Invriezen ongebakken kransen
Alvorens grote partijen in te vriezen eerst even uitproberen of het resultaat goed is. Om uitdrogen te voorkomen goed in plastic verpakken. Producten niet te dicht bij elkaar zetten en zo snel mogelijk invriezen. Bij voorkeur in het vriesgedeelte plaatsen en niet in de bewaarcel. Producten niet te lang ontdooien op de bakplaat alvorens te bakken (minder werking). Zorg ervoor dat de producten ook niet voor de ventilator worden gezet (droogt sneller uit).

Letter S
De letter S is de mooiste om te maken omdat deze makkelijk is te vormen en ook door zijn simpele vorm niet zo snel uitbakt. Harstikke leuk ook in zijn prijsklasse. Verpak ze in tompoucedoosjes (code tv3 doosjes) zodat geen aparte doosjes hoeven te worden aangeschaft. Als u in het bladerdeeg 2% hardbroodpoeder verwerkt verkrijgen we een nog knapperige korst.

Bladerdeegproducten uit de diepvries
Binnen en uur heerlijke warme appelflappen en andere bladerdeegproducten uit de oven. Bladerdeegproducten direct vanuit diepvries in oven plaatsen. Hierdoor een betere werking van het bladerdeeg en geen onnodige condens waardoor de suiker gedeeltelijk oplost en daardoor niet mooi egaal bakt. Zo ook hoeft het niet eerst in de koelkast of in de ( mogelijk toch te warme werkruimte) onder plastic te worden klaargezet. Afbakken op een temperatuur die 20 graden lager is dan normaal, en ongeveer 15 minuten langer bakken. Zo nodig de laatste vijf minuten in een hetere oven plaatsen of de thermostaat van de oven wat hoger zetten.

Eiwit
Strijk bladerdeeg dat aan elkaar moet hechten met eiwit in plaats van water. Bij producten als boterletters en amandelbroodjes minder kans op losbakken.

Glanzend oppervlak
Bladerdeeg krijgt een mooi glanzend oppervlak als aan het eind van het bakproces met poedersuiker wordt bestoven en het vervolgens in een zeer hete oven wordt gezet.

Mal open confituretaart
Een sjabloon voor een open confituretaart is als volgt te maken:
Vouw een stuk papier van bijvoorbeeld 30 x 30 cm in vieren en eenmaal diagonaal. Knip het breedste deel rond, vouw open en het is voor de bakker.

Luchtige vruchten- / fruitsloffen
Het maken van originele appel- of abrikozenmeisjes (bladerdeegsloffen) is te vereenvoudigen met behulp van een ovale steker van circa 6 cm breed en 15 cm lang. Het bladerdeeg op 2,5 mm dikte licht met water instrijken in plaats van uit een dikke bladerdeegplak ronde plakken te steken, en deze in de suiker te rollen. Vervolgens uitsteken en de bovenzijde in de suiker drukken en middenin prikken. Zo kunnen de sloffen ook na het bakken voorzien worden van abrikozen of vers fruit. Deze sloffen bakken luchtiger en zullen minder snel verbranden. De afgeslapte spijs kan vervangen worden door bakroom.

Suikerstengels
Mogelijk werkt het handiger als niet de bladerdeegreepjes in de suiker worden gerold, maar de complete bladerdeegplak aan beide zijden in de suiker drukt, zoals bij het maken van suikervlinders. Vervolgens reepjes van snijden en te spiraliseren tot het gewenste model.

Witrol
Gebruik een witrol om bladerdeegplakken vochtig te maken. Zo krijg u namelijk een dunne en gelijkmatige hoeveelheid water op het deeg.

Tompoezen
Tompoezen blijven langer krokant door tompoesdeegplak in te strijken met eistrijksel.

Snijraam voor bonboninterieurs
Als het te snijden product te stevig voor een snijraam voor bonboninterieurs is kan deze toch dienst doen. U geeft er gewoon de snijlijnen mee aan. Een uitkomst bij de productie van bladerdeegproducten als zoete krakelingen.

Bladerdeegverdelers
Deegtandems kunnen nogal eens verschuiven, mogelijkheid is op verschillende stalen pijpen en staven rolwieltjes vast te lassen op regelmatige afstand van elkaar. Voor ieder te maken product kan daarvoor een standaardmaat worden gemaakt. Zo ook hoeft een deegtandem waarvan een of meer wieltjes niet meer functioneren niet geheel te worden weggegooid.

Dun bladerdeegwerk
Leg een dunne bladerdeegplak eerst even in de diepvries voor het  te gaan uitsteken Het dun uitgestoken bladerdeeg zal dan zijn model beter behouden.

Bladerdeegbakjes
Pittenbakjes kunnen op geprikt bladerdeeg vervangen worden door vormpjes van dezelfde grootte, met daarop een rekje (grille). Haal het rekje en de vormpjes eraf als de deegbakjes gaan kleuren en droog die nog even na.

korstdeegTompouceplakken zonder breuk
Omdat tompouceplakken nogal eens breken is mogelijk een oplossing hiervoor lange smalle plaatjes te gebruiken van de speculaaswalsmachine.
De plakken zijn gemakkelijk te hanteren, waardoor vrijwel geen breuk optreedt en ook geen restanten oplevert. De plaatjes zijn ook handzaam te plaatsen in de droogkast.

Abrikoteren
Gebruik voor het abrikoteren van appelcarrės en dergelijke geen kwast maar een stoffertje.

Appelbollen
Het is te proberen of het vullen van appelbollen sneller en correcter gaat door de vulling in de vorm van staafjes aan te brengen.
Hiervoor van boter met ruim tweemaal zoveel kaneelsuiker en wat citroenrasp (eventueel amandelspijs) banen spuiten en die na koelen tot staafjes te snijden. Makkelijk om in voorraad te maken.

Bitterkoekjesspijs
Breng eens een dun plakje bitterkoekjesspijs aan op het bladerdeeg voor amandelgebakjes of op het harde Wenerdeeg van penseegebakjes voor ze worden gevuld met amandelspijs dan wel frangipane. Het levert een pittiger product op.

Passende boterletters en kerstkransen
Kunststofplaatjes, een stevig plankje of karton kan ook, van 22 x 22 cm voor kerstkransen en 22 x 27 cm voor boterletters. Als de gevormde boterletters of kerstkransen goed onder het plaatje blijven na het vormen kunnen we er zeker van zijn dat ze na het bakken precies in de betreffende doos passen in plaats van dat ze net even te groot zijn geworden.

Grote pasteien
Grote gevulde pasteien voor bijvoorbeeld de koopavonden:
Bladerdeeg uitrollen 5 mm dik,ronde plakken uitsteken van 14 cm doorsnede. Met een kleine steker van 10 cm net niet tot op de bodem uitsteken. Plakken strijken en na rusttijd afbakken. De ontstane dekseltjes eruit halen en in een wat flauwere oven drogen.
Op deze manier zijn ook gewone pasteitjes te maken.

korstdeegVruchtenvlaatjes maken zonder blikjes
Bladerdeeg uitrollen 3 mm dik en met steker van 10 of 11 cm doorsnede plakken uitsteken. Strijken met eistrijksel en aan laten drogen. Nogmaals strijken en in het midden goed prikken. Op ieder plakje banketbakkerspudding (instant) spuiten tot op 1 cm van de rand. Bakken na voldoende rust bij een temperatuur van 220°C. Vul ze na het bakken met vers fruit en glans ze af.

Snel kerstkransen rollen.
Een vlot lopend systeem voor het maken van kerstkransen en boterletters:
Het op dikte uitgerold bladerdeeg aanbrengen op een linnen band(zoals van een uitrolmachine).Dat voorkomt al dat het deeg aan de werkbank zal vastplakken, bovendien is zo minder stuifbloem nodig. Vervolgens bladerdeegplak nat maken en één voor één de spijspillen inrollen.
Dat gaat heel snel ,want staande aan het smalle eind van de linnen band kun je steeds het bladerdeeg iets naar je toe trekken. De ingerolde spijspil kan met een rolwieltje afgesneden en doorgegeven worden. Uiteraard moet de linnen band wel op een schone plaats worden opgevangen. Tenslotte de ingerolde spijspillen ook op een linnen band op lengte rollen en vormen.

Spijs-kersenpillen
Het werkt sneller als we spijspillen die met kersen worden gevuld niet te lang uitrollen. De korte spijspillen half open snijden, kersen aanbrengen en dan op de gewenste lengte rollen.

Saucijzenroller
Om met een fiets (tandem) aan te geven op bladerdeeg waar vulling moet worden gespoten zal moeten worden opgemerkt dat je er gemakkelijk door het deeg snijdt. Handig is een rolstok te gebruiken waarop gelijkmatige afstand van elkaar ringen zitten. Met een draaibank kan zo’n speciale stok snel gemaakt worden.

Handig betonplex
Betonplex is een soort multiplex met een keiharde toplaag, flexibel, waterbestendig en vrij licht in gewicht. In de bouwwereld dient het als bekistingsmateriaal. Handig om er saucijzenbroodjes en amandelbroodjes op te maken. De platen zijn zo hard dat je er op kan snijden. Daarna kunnen ze zo de diepvries in en hoeven de producten niet meer te worden overgepakt. De diepvriesproducten laten gemakkelijk los als je de flexibele platen iets buigt. En dankzij de grote waterbestendigheid kunnen de platen in de vaatwasmachine.

Pittige gehaktvulling
Zoveel zinnen, zoveel smaken.
Het kruiden van de vulling voor saucijzenbroodjes en dergelijke is voor het product een essentiële zaak. De aanpak is heel persoonlijk, want de een houdt van lekker pittig, de ander geeft de voorkeur aan minder zout. Zo heeft ook het gebruik van nootmuskaat voor - en tegenstanders, om over ui en knoflook nog maar te zwijgen. Wie kant en klare kruidenmengsels toepast is in ieder geval verzekerd van een constante smaak. Een mogelijkheid hiervoor:
Kook goudbouillonpoeder mee in het vocht van het soezenbeslag dat door het gehakt gaat. Per liter vocht 80 gram goudbouillonpoeder. Uitgaande van 1500 gram soezenbeslag op 3500 gram gehakt.
Mogelijk ook weer wat van deze tijd gehakt op smaak te brengen met souvlakikruiden en alvorens dicht te vouwen wat gyrossaus op het gehakt aan te brengen, en met kwast modellen insmeren met kruidenolie.

korstdeegIndiase saucijzen
Hiervoor gehaktvulling aanpassen.
Per 1000 gram gehakt:
* 15 gram kipkruiden
* 5 gram komijn (gemalen Djinten)
* 50 tot 100 gram satésauspasta naar smaak.

Krokante kersenflappen
Hiervoor bladerdeegflappen bakken zonder vulling.
Doorsnijden, krokant bakken en vullen met licht gebonden kersen en slagroom en bestuiven met poedersuiker (decoratiesuiker).

Grasmatjes en oranjekrakers
Kaaskoppen en grasvreters, als het beestje maar een naam heeft. Leuke naam voor kaasknappers die er in gaan als koek bij belangrijke voetbalwedstrijden. De bladerdeegplakjes wat groter maken en de kaas erop hiervoor kleuren. In een plastic zak geraspte kaas en groene kleurstof aan brengen en door elkaar mengen. Dit uitspreiden en laten drogen. Met kruiden kunt u ook de kaas kleuren.

Kroketbroodjes
Kroketten rollen in plakjes bladerdeeg van 1½ mm dik.
Bakken in plusminus 12 minuten bij 250°C.

Losbakkende zoute koekjes
Het losbakken van zoute bladerdeegkoekjes is te voorkomen door overtollige stuifbloem te verwijderen en voor het opstrooien van het zout bladerdeegplak of opengevouwen bladerdeeg instrijken met eiwit.

Hardbroodpoeder
Voeg eens 0,4% (van het bloemgewicht) hardbroodpoeder aan het bladerdeeg toe. Het zorgt voor een goede werking en het product blijft langer krokant.

Bron afbeeldingen; Bakkerswereld

Door Wil Doomen

Wil DoomenDe kennis, passie en liefde voor het vak willen delen met andere vakmensen. Jaren lang als docent op het Albeda College in Rotterdam en door vele publicaties.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.

Patisserie tips
Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca