Pandan- en jasmijnrijst: hetzelfde of toch niet?

Hoewel er meer dan 3.500 soorten rijst bestaan, is pandanrijst er geen van. En toch kan je dit product overal kopen en wordt het vaak in 1 adem genoemd met jasmijnrijst. We kennen pandanrijst zelfs als één van de betere soorten, die de hele keuken vult met zijn heerlijke zoete geur. Een echte aanvulling op elk Thais gerecht. Maar wat is pandanrijst dan?

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen

 

Jasmijnrijst – de parel van Thailand
Om te weten wat pandanrijst is of juist niet is, moeten we eerst goed weten wat jasmijnrijst is. Deze delicate rijstsoort wordt in het noorden van Thailand verbouwd. Jasmijnrijst is eerder rijp dan andere soorten, wordt met de hand geoogst en vervolgens 3 dagen lang zongedroogd tussen de velden. Met zijn lange korrel, parelwitte kleur en unieke zoete geur wordt jasmijnrijst ook wel de parel van Thailand genoemd.

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen
Jasmijn rijstveld in Thailand

Hom Mali
In 1950 kreeg jasmijnrijst zijn officiële naam: kao kao malin. Betekenis: witte jasmijnbloesem rijst. Deze naam verwijst naar de kleur van de geslepen witte rijstkorrel. In de volksmond werd deze naam afgekort naar ‘hom mali’ wat weer ‘geurige jasmijn’ betekend. En zo ontstond de naam jasmijnrijst.

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen
De jasmijnrijstkorrel is aan het rijpen voor de oogst

2-acetyl-1pyrroline
Dit is de werkbare stof die jasmijnrijst zijn heerlijke geur geeft. Dezelfde stof zit in veel mindere mate ook in andere rijstsoorten (zoals Basmati) maar bijvoorbeeld ook in het geurige pandanblad. De geur van het pandanblad lijkt vanwege dezelfde werkzame stof dus heel sterk op de geur van jasmijnrijst. Daarnaast wordt jasmijnrijst vaak gestoomd ín pandanbladeren om de geur nog eens te versterken.

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen
Pandanblad: ook geschikt als smaakmaker in andere gerechten dan rijst

Jasmijnrijst is pandanrijst maar niet elke pandanrijst is ook jasmijnrijst
Waar jasmijnrijst dus vanwege de werkzame stof 2-acetyl-1pyrroline heerlijk geurt, is pandanrijst geen officiële rijstsoort. Pandanrijst is vaak een mix van gewone rijst met ‘mindere’ kwaliteit jasmijnrijst, óf gewone rijst die gearomatiseerd is met de geur/ het extract van het pandanblad.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca