Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomst en verschil

Hoewel er meer dan 3.500 soorten rijst bestaan is pandanrijst er geen van. En toch kan je dit product overal kopen. We kennen het zelfs als een betere rijst, die de hele keuken vult met zijn heerlijke zoete geur. Een echte aanvulling op elk Thais gerecht. Maar wat is het geheim van pandanrijst dan?

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen

 

Jasmijnrijst – de parel van Thailand
In het noorden van Thailand wordt de beroemde jasmijnrijst verbouwd. Met zijn lange korrel, parelwitte kleur en unieke zoete geur is jasmijnrijst de parel van Thailand. Deze rijst is eerder rijp dan andere soorten, wordt met de hand geoogst en 3 dagen zongedroogd tussen de rijstvelden.

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen
Jasmijn rijstveld in Thailand

Hom Mali
In 1950 kreeg jasmijnrijst zijn officiele naam: kao kao malin wat ‘witte jasmijnbloesem rijst’ betekent en verwijst naar de kleur van de geslepen witte korrel. De naam werd in de volksmond afgekort naar ‘hom mali’ wat zoveel betekend als ‘geurige jasmijn’.

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen
De jasmijnrijstkorrel is aan het rijpen voor de oogst

2-acetyl-1pyrroline
Dit is de werkbare stof die Jasmijnrijst zijn heerlijke geur geeft, het zit in veel mindere mate ook in andere rijstsoorten zoals Basmati, maar bijvoorbeeld ook in het pandanblad. Omdat jasmijnrijst staat voor een geurige rijst, die sterk lijkt op de geur van het pandanblad wordt jasmijnrijst ook vaak pandanrijst genoemd. Daarnaast wordt jasmijnrijst vaak gestoomd ín pandanbladeren om de geur te versterken.

Pandan- en jasmijnrijst: overeenkomsten en verschillen
Pandanblad: ook geschikt als smaakmaker in andere gerechten dan rijst

Jasmijnrijst is pandanrijst maar niet elke pandanrijst is ook jasmijnrijst
Jasmijnrijst is een exclusieve rijst die duurder is dan andere rijstsoorten. Er zijn verschillende kwaliteiten jasmijnrijst te koop, dat wordt bepaald door de hoeveelheid hele korrels en het vochtgehalte. Pandanrijst is vaak een mix ‘mindere’ kwaliteit jasmijnrijst, of zelfs ‘gewone’ witte rijst die gearomatiseerd wordt.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Cooking & Consultancy
uw partner voor topkoks!

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Hellmann's Hotspot
ga voor méér gasten

Debic
samen grenzen verleggen

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
23 t/m 25 september 2019

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca