Een ode aan de rode Palamós garnaal

De rode Palamós garnaal, oftewel, Gamba de Palamós is bekend, gelief en bemind. Deze prachtige verschijning heeft een eigen kwaliteitskeurmerk en is 2 maanden lang de ster van elk menu in Palamós.

Rode Palamos garnaal

Confraria de Pescadors de Palamós
Palamós is een klein vissersplaatsje met een grote reputatie. Het ligt in het hart van de Costa Brava aan de Middellandse Zee. Hier wordt de kunst van het vissen generaties lang binnen de families doorgegeven. Al sinds 1920 bestaat er, in min of meer dezelfde vorm, het vissersgilde: Confraria de Pescadors de Palamós. Vissers die hierbij aangesloten zijn, profiteren van gezamenlijk inkopen zoals ijs en onderdelen voor hun vloot.

Heel vroeg in de morgen, voor sommigen eerder midden in de nacht, trekken de vissers van het gilde erop uit. Op zoek naar de sterspeler van deze stad. Om bij terugkomst hun vangst op de veiling te verkopen.

Rode Palamos garnaal
Kleine vissersboten op het strand in Palamos aan de Costa Brava in Spanje

Gamba de Palamós Marca de Garantia
Op de visafslag is het rond de lunch dan ook een drukte van jewelste.  Iedereen verzamelt zich hier om zijn waren te verkopen óf zijn handen te kunnen leggen op kakelverse Gamba de Palamós. Het is serious business. Zo serieus zelfs dat in 2013 een keurmerk voor deze bijzondere rode garnaal is opgericht: Gamba de Palamós Marca de Garantia.

Vanaf het moment dat de netten worden opgehaald wordt er alles aan gedaan om de garnalen zo goed mogelijk op de visafslag te krijgen. De felrode beestjes worden direct gesorteerd en gekoeld, en tijdens het hele transport mag de temperatuur niet boven de 4 graden uitkomen.

Rode Palamos garnaal

Menu de Gamba de Palamós
De rode Palamós garnaal is met zijn felrode kleur natuurlijk een lust voor het oog maar ook ontzettend lekker. Ze zijn vrij groot en het vlees is stevig en lichtzoet. En hoewel Gambas de Palamós altijd wel ergens op de menukaart staan, steelt deze rode blikvanger van mei t/m juni in elk restaurant de show met zijn eigen Menu de Gamba de Palamós!

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca