Oosterschelde kreeft: de smaak zit ik het DNA

In maart gaat het seizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start. Deze smakelijke kreeft is van eind maart tot half juli verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor er verschillen in smaak met de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen zijn ontstaan.

Oosterschelde kreeft vangst

Strenge winter
In de strenge winter van 1963 zijn vrijwel alle kreeften in de Oosterschelde gedood. Ook de mosselen en oesters liepen toen linke schade op. Na circa 20 jaar was er pas weer volop kreeft in de Oosterschelde. Inmiddels is er zelfs weer voldoende om een aantal beroepsvissers weer op kreeft te laten vissen. Deze beroepsvissers moeten zich aan strenge richtlijnen houden, met als doel een duurzame visserij te weerborgen.

Zeeuwse kreeft

Erecode
In de winter kruipt de kreeft weg in diepe kuilen van de Oosterschelde. In het voorjaar komt de kreeft weer tevoorschijn om te verschalen en zich voort te planten. In het seizoen, van eind maart tot medio juli, wordt er regelmatig een vrouwtjeskreeft, ook wel zaadkreeft, aangetroffen. De vissers hebben onderling een erecode om deze kreeft terug te zetten en te merken met een watervast labeltje, voorzien van het nummer van de kreeftenvisser. Elke visser heeft namelijk zijn eigen nummer.

Kreeften kooi

Watertemperatuur
Er kunnen in 10 maanden wel 50.000 jonge kreeftjes onder de moederstaart zitten. Wanneer je dus een zaadkreeft meeneemt als beroepsvisser, vis je later vanzelf achter het net. Officieel gaat het seizoen eind maart van start, maar de kreeften gaan pas lopen als de watertemperatuur boven de 10 graden Celsius komt. Dus als je een koud voorjaar hebt, komt de aanvoer moeizaam op gang.

Oosterschelde kreeft

Neerlands trots voor een goed doel

Het seizoen start traditiegetrouw met de veiling van de eerste kreeft.

Elk jaar gaat de opbrengst van deze veilig naar een goed doel, zoals KiKa en het Liliane Fonds.

70 jaar oud
Een kreeft kan vrij oud worden, er zijn gevallen bekend van 80 tot 90 jaar. De Oosterschelde kreeft kan ca. 70 jaar oud worden. Met name in de eerste fase van het leven verschalen zij vaker, soms meerdere malen per jaar. Na 15 jaar wegen de kreeften circa 1 kilogram en verschalen zij minder vaak.

Kreeften soorten
Links: Canadese kreeft | rechts: Oosterschelde kreeft

Verschillen
Het verschil met kreeften uit het Amerikaanse Main of uit het Canadese Nova Scotia is de opvallende kleur. De Amerikaanse of Canadese kreeften kunnen groen/bruin zijn. De Europese kreeft is prachtig blauw en heeft over het algemeen, na bereiding, een wittere onderkant. Na het koken is de kleur van het kreeftenvlees van de Europese kreeft dieper rood dan die van de Amerikaanse of Canadese soortgenoten. Bekijk de verkrijgbaarheid van wilde vissoorten in de Kokswereld viskalender.


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca