Noten: fruit uit de frituur

Gebrand, geroosterd of gewoon rauw. In zijn geheel, als meel, pasta of plantaardige melk. Met noten kan je echt alle kanten op. Ze zijn terecht sterspelers in de patisserie maar óók een gewaardeerd onderdeel van hartige gerechten. Maar wat zijn noten eigenlijk precies?

Diervriendelijke foie gras: het bestaat!

Macadamianoten aan de macadamiaboom

De meeste noten zijn eigenlijk geen noten
Puur wetenschappelijk is een noot: een enkele vrucht met een harde (houtachtige) vruchtwand. Een harde dop dus waar de noot in zit. Denk bijvoorbeeld aan de hazelnoot of een kastanje. Maar in het dagelijks leven noemen we veel meer dingen een noot. In het algemeen bedoelen we met de term ‘noten’ de verzameling van olieachtige vruchten met een pit in een (al dan niet) harde schaal. En als je bij het woord ‘vruchten’ meteen moet denken aan fruit dan zit je goed. Noten vallen inderdaad onder het fruit.

Diervriendelijke foie gras: het bestaat!

Macadamianoten zijn keihard om te kraken en de hardste noot ter wereld!

Schaal-, steen- en schijnvruchten
Waarbij fruit natuurlijk een verzamelnaam is voor een heleboel verschillende vruchten. En die vruchten worden weer verdeeld in diverse types, zoals schaal-, steen-, pit-, bes- en schijnvruchten. Binnen enkele van deze types vallen de verschillende noten. Zo zijn schaalvruchten ‘boomvruchten met een harde schaal’. Hieronder vallen onder andere amandelen, hazelnoten, macadamianoten, pistachenoten, paranoten en pecannoten.

Steenvruchten zijn vruchten met vruchtvlees en binnenin een harde pit. Bekende voorbeelden zijn kersen en pruimen maar hier vallen dus bijvoorbeeld ook walnoten onder. En dan zijn er nog de schijnvruchten, dat is een heel technisch verhaal diep de biologie in waarbij een plant een vrucht maakt uit een ander onderdeel van de plant dan het vruchtbeginsel. Vooral interessant is het om te weten dat hier de cashewnoot onder valt.

Diervriendelijke foie gras: het bestaat!

Amandel: gepeld, in de dop en groen

Notenallergie
Overigens doet dit verder niks met de onderverdeling van een notenallergie waarbij iemand tegelijkertijd heftig kan reageren op verschillende noten zoals amandel, cashew en walnoot. Het gaat bij een allergie uiteraard niet om de naam of binnen welke vrucht het nou precies valt, maar om de (samenstelling van) eiwitten die de verschillende noten bevatten. Wat dan meteen verklaard dat pinda’s wél buiten de boot vallen. We noemen pinda’s vaak in één adem met noten, maar dit zijn peulvruchten en vallen dus in een heel andere categorie en hebben een heel andere samenstelling van (onder andere) eiwitten.

Diervriendelijke foie gras: het bestaat!

Marsepein: een deegachtig mengsel van gemalen amandelen en suiker

Noten eet je rauw, gebrand of geroosterd
Tenzij je dus allergisch bent zijn noten eigenlijk harstikke gezond. Noten bevatten namelijk veel vitamine B en E, mineralen, vezels, eiwit en onverzadigd vet. Je kan (de meeste) noten rauw eten maar ook gebrand of geroosterd. Noten roosteren gebeurt in de oven of een droge koekenpan. En hoe ambachtelijk ‘gebrande noten’ ook klinkt, dit betekent eigenlijk dat ze een frituurbad hebben gehad. Nu zijn noten die uit de frituur komen trouwens niet te vergelijken met al het andere dat gefrituurd wordt. Noten bevatten al zoveel vet van zichzelf dat ze bijna niks extra’s opnemen. Hoera!

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca