Nootmuskaat en foelie: smaakmakers van een bloeiende economie

Nootmuskaat: smaakmaker van de economie

Nootmuskaat is zo ingeburgerd in onze keuken dat het misschien zelfs een beetje ‘oer-Hollands’ aanvoelt, we strooien er namelijk rijkelijk mee over onze gekookte groenten. Maar niets is minder waar. Om nootmuskaat te bemachtigen werd een levensgevaarlijke reis van een jaar afgelegd en keihard gevochten. Dit alledaagse specerij is een ware smaakmaker van onze bloeiende Nederlandse economie geweest.

Nootmuskaat: smaakmaker van de economie
Vers geoogste nootmuskaat van de Banda-eilanden, Indonesië

Hoe nootmuskaat de wereld heeft veranderd
Specerijen: het goud van de Middeleeuwen. En de reden om de allereerste multinational op te richten waarmee jongemannen hun leven riskeerden op zee. De VOC ging op weg naar The Spice Islands met het doel om de specerijenhandel te beheersen. En met succes. Bijna twee eeuwen lang wisten we een handelsmonopolie te handhaven.

Nootmuskaat: smaakmaker van de economie
Verse nootmuskaatvrucht nog aan de boom

Maar dit ging niet zonder slag of stoot. Er werd constant om deze kostbare specerijen gevochten en uiteindelijk lukt het Engeland om één van de eilanden waar de muskaatboom op groeit te veroveren. Zij verschepen enkele bomen met wortel en al naar de Malediven en wij doen snel handjeklap om het verloren eiland weer terug te winnen. We ruilen het voor een andere handelsstad in het westen die bij lange na niet zoveel oplevert: Manhattan.

Nootmuskaat: smaakmaker van de economie
Verse nootmuskaat noot met de foelie er omheen

Nootmuskaat en foelie
Aan de muskaatboom groeien zeer bittere vruchten die als ze rijp zijn openspringen en hun pit loslaten. Het omhulsel van deze pit kennen wij als foelie. In de pit zit de nootmuskaat. De foelie en pit worden 6 tot 8 weken afzonderlijk van elkaar gedroogd, pas daarna wordt de pit gekraakt en de nootmuskaat eruit gehaald en gesorteerd.

Nootmuskaat: smaakmaker van de economie

Wat is het verschil?
Je kan beide specerijen gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan custard, taart, koek, soep, stoofschotels en curry. De hele foelie kan je meekoken en gebruik je aan het begin van het koken terwijl je nootmuskaat pas op het eind over een gerecht raspt.

Nootmuskaat: smaakmaker van de economie
Nootmuskaat is onmisbaar in klassieke bechamelsaus

De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca