Kokswereld Magazine: ingrediënten

alles (111) | ingrediënten (55) | recepten (4) | ondernemen (23) | opleiding (14) | quiz (1)

Bonito vlokken: dansende umamiingrediënten
Bonito vlokken: dansende umami
Je kan de bonito vlokken direct serveren. Door de warme lucht dansen de flinterdunne schaafsels op het gerecht. Bonito flakes worden ook gebruikt om andere gerechten mee te maken, zoals de Japanse dashi bouillon.
Lees verder
Kan elke rijst risotto worden?ingrediënten
Kan elke rijst risotto worden?
Voor het maken van de perfecte risotto - lekker romig maar toch stevig - heb je naast een goede bouillon, kwalitatieve garnituren en een beetje liefde óók de perfecte rijstkorrel nodig. Want niet zomaar elke rijst veranderd in dit klassiek Italiaanse gerecht.
Lees verder
Cacao: hoe maak je daar chocola van?ingrediënten
Cacao: hoe maak je daar chocola van?
Diep in Zuid-Amerika, in de Amazone, groeit van oorsprong de cacaoboom. Inmiddels groeit ‘ie ook in Azië en Afrika om de cacaoproductie op peil te houden. Chocola is er in oneindig veel varianten en valt natuurlijk niet zo van de boom.
Lees verder
Mozzarella, burrata en stracciatellaingrediënten
Mozzarella, burrata en stracciatella
Mozzarella en burrata kennen we wel, al denkt men daar in Italië waarschijnlijk heel anders over. Hoe wij ze hier eten is zelden zoals oorspronkelijk bedoeld.
Lees verder
Sesam: geroosterd, als olie of pastaingrediënten
Sesam: geroosterd, als olie of pasta
In de Oosterse, Aziatische én Afrikaanse keuken is sesam een belangrijk ingrediënt. Ze zijn er in het wit en zwart, en zo’n beetje alle kleurschakeringen daartussen in. Rauw, geroosterd, als olie of pasta, dit kleine zaadje kent een groot scala aan toepassingen!
Lees verder
De impact van de Michelinsteringrediënten
Pandan- en jasmijnrijst
Pandanrijst is geen rijstsoort maar een bereiding. Een echte aanvulling op elk Thais gerecht. Maar wat is het geheim van pandanrijst dan? En hoe verhoudt pandanrijst zich tot jasmijnrijst?
Lees verder
Sumak: fris dieprood poederingrediënten
Sumak: fris dieprood poeder
We noemen Sumak wel een kruid, maar eigenlijk zijn het gedroogde en vermalen steenvruchten. Sumak wordt met trossen tegelijk geoogst, gedroogd en fijngemalen. Als poeder over gegrild vlees te strooien of als marinade of dressing.
Lees verder
Tamarinde – de Indische dadelingrediënten
Ansjovis
Dit kleine visje leeft in grote scholen over de hele wereld. Er zijn ongeveer 150 soorten ansjovis en minimaal net zoveel verschillende bereidingswijzen. Van verrassende zoute smaakmaker tot vers van de grill.
Lees verder
Tamarinde – de Indische dadelingrediënten
Tamarinde – de Indische dadel
In de kaneelbruine tamarinde peulen zitten enkele zaden, het vruchtvlees om die zaden is het eetbare deel van deze peul. Het vruchtvlees is donkerbruin en kleverig. Tamarinde in meerdere keukens geliefd, lees hier waarom.
Lees verder
Sidney Schutte eerste Cerisa kerseningrediënten
Sidney Schutte eerste Cerisa kersen
Wat maakt deze grote dieprode Hollandse kers nu zo bijzonder en wat zijn de favoriete smaak­combinaties. We vragen het Sidney Schutte, Executive Chef Waldorf Astoria Amsterdam en verantwoordelijk voor tweesterren restaurant Librije's Zusje.
Lees verder
Zeeduivel: monsterlijk lekkeringrediënten
Zeeduivel: monsterlijk lekker
Deze vis leeft op de bodem van de Atlantische Oceaan en Middellandse zee en is op zijn zachts gezegd niet echt moeders mooiste. Sterker nog, met zijn reusachtige kop en scherpe tanden is ‘ie niet om aan te zien.
Lees verder
Rode Palamós garnaalingrediënten
Rode Palamós garnaal
Palamós is een klein vissersplaatsje met een grote reputatie. De kunst van het vissen wordt hier al generaties lang binnen families doorgegeven. De rode Palamós garnaal is met zijn felrode kleur een lust voor het oog en ontzettend lekker. Ze zijn vrij groot en het vlees is stevig en lichtzoet.
Lees verder
Jamón Ibérico de Bellotaingrediënten
Jamón Ibérico de Bellota
Je hoeft er gelukkig niet voor naar Spanje af te reizen maar mocht het wel zo zijn, dan is Jamón Ibérico de Bellota elke kilometer waard. Wat maakt Jamón Ibérico de Bellota de beste ham ter wereld?
Lees verder
Dijonmosterdingrediënten
Dijonmosterd
Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en is naast Crème de Cassis en de indrukwekkende wijngaarden wereldberoemd vanwege zijn mosterd.
Lees verder
Kaneel of cassia?ingrediënten
Kaneel of cassia?
Bestaat er wel zoiets als ‘echte kaneel’? Wat zijn de verschillen, en misschien nog wel belangrijker, wat zijn de overeenkomsten tussen kaneel en cassia?
Lees verder
Vissaus: smaakmaker vol umamiingrediënten
Vissaus: smaakmaker vol umami
De naam verklapt het al: vissaus wordt gemaakt van vis. En zout, heel veel zout. Kokswereld duikt in de wereld van umami, catsup en kê-tsiap.
Lees verder
Nootmuskaat en foelieingrediënten
Nootmuskaat en foelie
Nootmuskaat is zo ingeburgerd dat het oer-Hollands aanvoelt. Niets is minder waar. Om het te bemachtigen werd een levensgevaarlijke reis afgelegd en gevochten.
Lees verder
Beurre noisetteingrediënten
Beurre noisette
Wat is nog beter en lekkerder dan roomboter? Juist: Beurre noisette. Deze roomboter 2.0 tilt elk gerecht naar een hoger niveau. Van rogvleugel tot Madeleines.
Lees verder
Muscovado suiker: fris, licht bitter en dropachtigingrediënten
Muscovado suiker: fris en dropachtig
Bruine suiker werd vroeger afkeurend ‘armelui-suiker’ genoemd. Tijden veranderen en inmiddels zijn we juist heel blij met een zo-min-mogelijk bewerkt product als Muscovado suiker.
Lees verder
Yellowtail Kingfish uit Zeelandingrediënten
Yellowtail Kingfish uit Zeeland
Rond oktober 2017 komt ie op de markt: de eerste in Zeeland gekweekte Yellowtail Kingfish. Wat maakt deze kweekvis die we ook wel kennen als hamachi zo bijzonder?
Lees verder
Barramundi: echt vers uit Australiëingrediënten
Barramundi: echt vers uit Australië
Dé hit uit Down Under komt nu vers bij jou in de keuken. Leer deze echte rover kennen en bekijk het gerecht wat Cees Helder er mee maakt.
Lees verder
Smaakverdieping met laurieringrediënten
Smaakverdieping met laurier
Wat is een bouillon of saus zonder laurier? De aromatische, ovaalvormige bladeren worden al meer dan tweeduizend jaar als krachtige smaakmaker gebruikt. Vers of gedroogd, in bescheiden hoeveelheden.
Lees verder
Olijfolie sterk in gerechteningrediënten
Olijfolie sterk in gerechten
Topkoks zijn er gek op: Masia El Altet olijfolie. Tijdens een inspiratiesessie lieten chef Kelvin Lin en de cocktailshakers van De Smaak Ambassade zien en proeven hoe deze karakteristieke olijfolie verwerkt kan worden in gerechten en dranken.
Lees verder
Vadouvan: beste van twee wereldeningrediënten
Vadouvan: beste van twee werelden
Pondicherry, een kustplaats in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, was tot 1954 in handen van de Fransen. Een overblijfsel uit dit koloniale verleden is vadouvan: de Franse interpretatie van een Indiaas kerriemengsel.
Lees verder
Het neusje van de zalmingrediënten
Het neusje van de zalm
Zalm is altijd een topper op de menukaart, dus er is veel vraag naar. Zowel naar wilde als naar gekweekte zalm. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? En hoe maak je het verschil met gerookte zalm?
Lees verder
Saffraan: puur handwerkingrediënten
Saffraan: puur handwerk
De gedroogde rode stampers van een paarse herfstbloeiende krokus: dat is saffraan. Er zijn wel tweehonderd bloemen nodig om één gram van het kostbare specerij te produceren.
Lees verder
Zeeuwse scheermesseningrediënten
Zeeuwse scheermessen
Ze staan rechtop zo’n tien tot vijftien centimeter in het zand en steken nét boven de zeebodem uit. Nietsvermoedend. Totdat een van de Zeeuwse scheermes­vissers hen opvist. Grote kans dat ze niet op een Nederlands bord eindigen, maar op reis gaan naar Zuid-Europa.
Lees verder
Het neusje van de zalmingrediënten
Duke of Berkshire, vlees van adel
Berkshire-varken is van origine een Keltisch ras, dat al in de 18e eeuw werd geroemd om zijn smaak. Het ras dreigde te verdwijnen en in 1976 was er nog maar één beer over. Dierenarts en varkens-goeroe Kees Scheepens besloot het Berkshire-varken een glorieuze comeback te bezorgen.
Lees verder
Eerste Cerisa's naar de Kersentuiningrediënten
Eerste Cerisa's naar de Kersentuin
Een fantastisch product om mee te werken en zeker niet alleen in desserts. Zo typeert chef Wessel Ruijmgaart van restaurant de Kersentuin in Amsterdam de Cerisa-kers. Wat maakt deze grote dieprode Hollandse kers nu zo bijzonder?
Lees verder
Zeeuwse platte oestersingrediënten
Zeeuwse platte oesters
Het seizoen van de Zeeuwse platte oesters weer van start gegaan. De Zeeuwse Platte wordt geroemd als dé Koningin onder de oesters, met een zeer verfijnde smaak. De Zeker Zeeuws® oesters groeien op in de Grevelingen en Oosterschelde, hier zijn de omstandigheden ideaal.
Lees verder
Mangalitza varken van dicht bijingrediënten
Mangalitza varken van dicht bij
Geen stallen, en geen hutje mutje dus. Het Mangalitza valt sowieso met geen enkel ander vleesvarken te vergelijken. De meesten varkens zijn kruisingen van meerdere rassen om meer vlees en meer biggen te krijgen. Het Mangalitza is daarentegen raszuiver.
Lees verder
De nieuwe haring: vol en vetingrediënten
De nieuwe haring: vol en vet
Er staat een mooi haring seizoen voor de deur volgens de specialisten van Schmidt Zeevis. Op dit moment worden de eerste partijen geproefd om de beste haring aan te kunnen kopen. De start van het haringseizoen is later dan afgelopen jaar geplant, dit maakt samen met de natuurlijke omstandigheden die mee zitten, dat mooi volle en vette haring kunnen verwachten dit jaar.
Lees verder
Wiedenlam: proef de Nederlandse wetlandsingrediënten
Wiedenlam: proef de wetlands
Natuurreservaat De Wieden in de kop van Overijssel is een uitgestrekt laagveenmoeras met een grote variatie aan planten. Het Wiedenlam onderscheidt zich door een voortreffelijke vlees-vet verhouding, een fijne structuur en zachte smaak.
Lees verder
Horecabeurzen en evenementeningrediënten
Peperkorrels: in geuren en kleuren
Zwart, wit, groen, rood. Hoewel iedere peperkorrel zo zijn eigen kleur heeft, komen ze wel allemaal van dezelfde Indiase slingerplant. Het verschil zit hem in het moment waarop de boer de peperbesjes plukt, en in wat hij daarna met ze doet.
Lees verder
Olijfolie: de besteingrediënten
Olijfolie: de vier kwaliteiten
Niet iedere olijfolie doet een gerecht goed. Grijp je mis, dan kan één scheutje de hele boel verknallen. Om dat te voorkomen: hoe maak je nou onderscheid tussen olijfolie van hoge en lage kwaliteit?

Lees verder

Tonkaboneningrediënten
Tonkabonen
Houd een tonkaboon onder je neus en je ruikt vanille, bittere amandel, kaneel en kruidnagel - een bijna hypnotiserende geur is het. Op de lijst van verboden planten maar onweerstaanbaar.

Lees verder

De Zeeuwse oesteringrediënten
De Zeeuwse oester
Oesterschip YE60 vist met een kor de allereerste Zeeuwse oesters van het seizoen op. We nemen je mee naar Yerseke, een bedrijvig vissersdorp met de Oosterschelde als achtertuin.

Lees verder

Wilde eendingrediënten
Wilde eend
Weet jij het verschil tussen kooi- en schieteend? Deze week is het seizoen van de wilde eend geopend, een oer-Hollandse delicatesse die op jouw menukaart niet mag ontbreken.

Lees verder

Grotgerijpte Zwitserse Emmentaleringrediënten
Grotgerijpte Zwitserse Emmentaler
Omdat de Emmentaler AOP een rauwmelkse kaas is, is het kaasmakingsproces niet te automatiseren, de samenstelling van de melk is elke dag weer anders. We nemen je mee naar Kaltbach, naar kaasmaker Markus Hodel en kaasmeester Stephan Scherrer.

Lees verder

Alle vanille op een stokjeingrediënten
Alle vanille op een stokje
Vanille is een klimorchidee waarvan de groene peulen door fermentatie veranderen in zwarte, glimmende stokjes. Waar komen ze vandaan? En wat zijn de smaakverschillen?

Lees verder

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Zilte zeegroenteingrediënten
Zilte zeegroente
De lamsoor en zeekraal zijn een biologisch product met een zilte smaak. De zilte smaak komt door het zeewater wat zij opnemen. In het seizoen worden lamsoren dagelijks vers gesneden.

Lees verder

Ree: het zomerwildingrediënten
Ree: het zomerwild
Wild heeft vooral een associatie met de herfst, terwijl het toch het hele jaar verkrijgbaar is. Ook in de zomer. Dé tijd voor reewild.

Lees verder

De lekkerste asperge: Superior Queensingrediënten
De lekkerste asperge: Superior Queens
De allerlekkerste asperges zijn er weer! Superior Queens zijn dit jaar niet alleen voor chef-koks verkrijgbaar maar ook voor de foodie die graag zelf in de keuken staat.

Lees verder

Cold Brew Coffee versus Dutch Coffeeingrediënten
Cold Brew Coffee versus Dutch Coffee
Koude koffie. Daar kun je toch niet mee aankomen bij je gasten? Heus wel! De smaak van koffie die op een langzame manier is gezet met ijswater is juist minder bitter, fruitiger, veel complexer.

Lees verder

Oosterschelde kreeftingrediënten
Oosterschelde kreeft
's Winters kruipt deze kreeft weg in de diepe kuilen van de Oosterschelde. Om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen, te verschalen en zich voort te planten. In maart gaat het vangstseizoen van de Oosterschelde kreeft weer van start.

Lees verder

Hollandse garnaleningrediënten
Hollandse garnalen
Vers gevangen en gekookte garnalen aan boord van een garnalenkotter smaken licht zoet, de bereisde en bepoederde garnalen juist erg zout, en dat komt niet door het zeewater.

Lees verder

Skrei kabeljauwingrediënten
Duurzame skrei kabeljauw
Begin januari start het seizoen van de Noorse Skrei kabeljauw. Het seizoen begint bij de eerste volle maan van het nieuwe jaar en loopt tot april.

Lees verder

Bottarga van harderingrediënten
Bottarga van harder
Een bonk gedroogde viseitjes van hardervrouwtjes boven een bord pasta raspen… op Sardinië en Sicilië kijkt niemand er raar van op. Sinds kort wordt deze delicatesse ook in ons eigen Zeeland geproduceerd.

Lees verder

Suiker & de bietencampagneingrediënten
Suiker & de bietencampagne
Het is herfst, de suikerbieten moeten van het land. Vrachtwagens sjezen af en aan. Elk jaar worden daar een paar miljoen ton suikerbieten tot suiker verwerkt.

Lees verder

Kies wilde vis in het wildseizoeningrediënten
Kies wilde vis in het wildseizoen
Het wildseizoen is weer begonnen! Met vis kunt u ook wild op de kaart zetten! Wat dacht u van wilde heilbot, wilde zeebaars of snoekbaars?

Lees verder

Zaadje, wortel, witlof!ingrediënten
Zaadje, wortel, witlof!
Vroeger smaakte witlof bitter. Nu niet meer. Of in elk geval een stuk minder. Bitter of zoet, onder de grond of in water, dit is hoe de stronkjes geteeld worden.

Lees verder

Kleurrijke oer-aardappeleningrediënten
Kleurrijke oer-aardappelen
Van de gekleurde aardappelen is de truffelaardappel bij veel chefs het meest bekend. Er is echter veel meer te ontdekken.

Lees verder

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Zeeuwse mosseleningrediënten
Zeeuwse mosselen
Wist u dat er in Nederland twee soorten mosselen zijn? Bodemcultuur en hangcultuur. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten mosselen?

Lees verder

Quinoa: van hype tot schaarsteingrediënten
Quinoa: van hype tot schaarste
Oorspronkelijk is quinoa het volksvoedsel van arme boeren in het Andes-gebergte. Nu wil de hele wereld het eten. Een voedingshype, jaren geleden begonnen bij de toprestaurants, met een keerzijde.

Lees verder

Hollandse Nieuweingrediënten
Hollandse Nieuwe
Het is elk jaar weer een feest wanneer de eerste vracht Hollandse Nieuwe aan wal komt. Maar hoe Hollands en hoe nieuw zijn die maatjesharingen eigenlijk?

Lees verder

Texels lamsvleesingrediënten
Texels lamsvlees
Uitgestrekte zilte grasweiden geven het lamsvlees een lichtzilte smaak. De Fransen noemen dit Agneau de pré-salé.

Lees verder

Lijngevangen zeebaarsingrediënten
Lijngevangen zeebaars
Een populaire vis bij vele chefs. Niet zonder reden. Hij komt duurzaam gevangen, zonder kneuzingen en bloedingen, en verser dan vers de keuken binnen.

Lees verder

Fleur de Selingrediënten
Fleur de Sel
Fleur de Sel is de trots van het Franse schiereiland Guérande. In zoutpannen harken zoutboeren op zonnige dagen het delicate zout bij elkaar. Volledig ambachtelijk.

Lees verder

Vroege Hollandse aspergesingrediënten
Vroege Hollandse asperges
Het seizoen van ons 'witte goud' lijkt steeds eerder te beginnen. Welke methoden maken de vroege start mogelijk?

Lees verder

Escargots: niet één pot natingrediënten
Escargots: niet één pot nat
Voorstelrondje van de vier eetbare soorten: de wijngaardslak, Petit-Gris, Gros-Gris en de Turkse wijngaardslak. Ook de slakken valkuilen en de bereiding.

Lees verder

Japanse Wagyuingrediënten
Japanse Wagyu
Tot 150 jaar geleden was het in Japan streng verboden om rundvlees te eten – eerst door het boeddhisme, later door de overheid.

Lees verder

Hollandse Paling: Delicatesse van veringrediënten
Hollandse Paling: Delicatesse van ver
Hoe Hollands is Hollandse paling? En waarom slaan onze vissers die vette jongens bijna niet meer aan de haak?

Lees verder

Productie hoge kwaliteit olijfolieingrediënten
Productie hoge kwaliteit olijfolie
Dankzij de gastvrijheid van José Valderrama laten wij u op Kokswereld kennis maken met de productie van zeer hoge kwaliteit Spaanse olijfolie.

Lees verder

Flyshoot visserijingrediënten
Flyshoot visserij
De flyshoot-visserij is een seizoensvisserij met als belangrijkste doelsoorten rode mul, rode poon, inktvis, zeebaars, makreel, schol en schar.

Lees verder

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

CHEF®
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Sauzen van C’est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Cooking & Consultancy
uw partner voor topkoks

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
23 t/m 25 september 2019

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca