Langoustine: het chique neefje van de kreeft

De langoustine is een bijzonder verfijnd schaaldier en heeft een licht zilte en zoete, bijna romige smaak. Er zijn weinig producten waar men zo onverdeeld enthousiast over is als dit delicate zeebeestje. Langoustine hoort absoluut thuis in het rijtje van topproducten zoals truffel, witte asperges, kaviaar en foie.

Langoustines houden van koud, schoon water. Ze graven zich in op zandige zeebodems, diep in de Noordzee, rond de Schotse kust, in de wateren bij Noorwegen en helemaal tot aan de Middellandse Zee. Noorse wateren leveren de meeste en vaak ook de mooiste exemplaren. De omstandigheden daar – ijskoud, zuurstofrijk, rijk aan voeding – zorgen voor die kenmerkende stevige structuur en die lichtzoete, romige smaak.

Langoustines

Vangst: precisiewerk

Verwacht geen massale netten of grof geweld. Langoustines worden meestal gevangen met zogenaamde twinrig-netten: twee netten naast elkaar, zorgvuldig getrokken over de zeebodem. Zo minimaliseer je bijvangst en beschadiging. De vangst is seizoensgebonden, afhankelijk van het weer, het water en de migratie. Wat aan boord komt, wordt direct gesorteerd op grootte, gekoeld en razendsnel naar de veilingen en markten gebracht. Vers betekent écht vers en soms zelfs nog leverend.

Een kreeftachtige

Met zijn oranjeroze schaal, langwerpige scharen en verfijnde smaak is de langoustine het chique neefje van de kreeft. Hoewel de kleur misschien eerder aan een (gegaarde) gamba doet denken, behoren deze twee dus niet tot dezelfde familie. Een langoustine behoort tot de kreeftachtige en een gamba tot de garnalen.

Vissersschip met twinrig netten voor de vangst van langoustine
Vissersschip met twinrig netten voor de vangst van langoustine

Wie ook tot de kreeftachtige hoort is de langoest. Een langoest lijkt een stuk minder op een langoustine dan je misschien denkt. Een langoest lijkt het meest op een kreeft. Maar dan zonder scharen en ook qua smaak is het een minder uitgesproken versie van de kreeft. Hier houdt de spraakverwarring rondom de langoustine echter niet op.

Langoustines het chique neefje van de kreeft
Langoustines het chique neefje van de kreeft

Langoustine, scampi, Dublin bay prawn… hetzelfde of wat anders?

In het Italiaans heet de langoustine ‘scampo’, hebben ze het over meerdere langoustines dan zijn het ‘scampi’. En in Nederland praten we wel eens over ‘scampi’ maar dan bedoelen we vaak een diepzeegarnaal met kop, die kennen we trouwens zonder kop weer beter als gamba. In Ierland heet deze delicatesse een ‘Dublin bay prawn’. Niet gek dat we dus dat er af en toe spraakverwarring tussen een gamba en een langoustine ontstaat.

Langoustine: familie van de kreeft

De Noorse vertaling komt het meest in de buurt van de waarheid: Norway Lobster. Zoals gezegd is de langoustine familie van de kreeft én hij wordt onder andere gevangen in de Atlantische Oceaan rond Noorwegen. Het leefgebied van langoustines is trouwens enorm, want een heel stuk verderop in dezelfde oceaan komen ze ook voor tot aan Noordwest-Afrika (Marokko). Maar ook in de Noordzee vlakbij Schotland en in de Middellandse Zee komen ze in grote getalen voor. Lees ook over de rode Palamós garnaal, Hollandse garnalen of soft shell krab.

Langoustine: gepeld en gebakken
Langoustine: gepeld en gebakken

Wat je ermee doet

Langoustines vragen om respect. Zo vers mogelijk, zo puur mogelijk. Kort grillen, snel bakken of rauw serveren – meer heeft het niet nodig. Te lang verhitten en het vlees wordt taai, de finesse verdwijnt. Rauw? Een scheutje citrus, wat olijfolie en klaar. Gegaard? Een gloeiendhete grillplaat, een beetje beurre noisette, en dat vlees blijft sappig en zijdezacht. Bouillons trekken? Koppen en pantsers zijn pure umami, ideaal voor een diepe, rijke fonds of een krachtige saus.

Rauw, gekookt, gebakken of verwerkt: als je langoustine in handen hebt, ben je verplicht om er iets bijzonders van te maken. Geen poespas, geen maskerade. Alleen de smaak, puur en vol in beeld.

Wil je dit artikel delen?

Gerelateerd in Ingrediënten

Zeekomkommers

Zeekomkommer: hoe zet je daar je tanden in?

Anders dan de naam misschien doet vermoeden is een zeekomkommer geen plant maar een dier. Officieel: een stekelhuidige en familie van de zee-egel en zeester.

Zee-egels zilt romig en intens

Zee-egels: zilt, romig en intens

Zilt, romig en intens - zee-egels behoren tot de meest verfijnde delicatessen uit de zee. Ze herbergen een geliefde schat: hun vettige koraal.

Hollandse garnalen bereisd en bepoederd

Hollandse garnalen: bereisd en bepoederd

Vers aan boord van de garnalenkotter gekookte Hollandse garnalen smaken licht zoet, de bepoederde erg zout, en dat komt niet door het zeewater.

Tekst: Emmelien & Niels van den Berg

Onze partners