Fruit - Specials

Verse Japanse Yuzu

Yuzu, een Japans citrusvruchtje waar veel om te doen is. Deze zeldzame en tot op heden niet verkrijgbare citrusvrucht is geliefd vanwege de karakteristieke aromatische geur en smaak.
lees verder...

Cerisa

Cerisa (kers van de soorten Regina en Kordia)

De grootte van een Cerisa kers is minimaal 28 mm of groter en mooi van vorm. Een Cerisa is optimaal aan de boom gerijpt, zolang dat “de inkt in de steel komt”.
lees verder...

Cerisa

Lime Caviar

Lime Caviar, ook wel finger limes genoemd is een citrusvrucht met gevuld met mooie bolronde celletjes. lees verder...

Lime Caviar

Mirabelle

Een klein ras pruim, die oorspronkelijk uit West Azië komt en geel-oranje van kleur is. Een zeer aromatische vruchtje. De teelt vindt veelal nog plaats in frankrijk grotendeels in de regio Nancy-Metz. lees verder...

Mirabelle

Mispel

In de middeleeuwen werd de mispel nog veel gekweekt in kloostertuinen. Het vruchtvlees is na doorrijpen bruin, met een zachtere structuur. Erg lekker om als compote te bereiden waarbij de smaak zeer goed combineert bij mooie kazen als dessert. lees verder...

Mispel

Zacht fruit

Aalbes

Een licht zure bes, heel geschikt voor gelei.
verkrijgbaarheid...

aalbes

Bosaardbei, wild

Klein en vol van smaak.
verkrijgbaarheid...

bosaardbei

Bosbes of blauwe bes

Een zoete bes voor jam of gebak.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

blauwe bes

Cantaloupe

Een meloen met een muskusachtige geur en smaak en heeft een harde schil.
verkrijgbaarheid...

Cantaloupe

Charentais

Een kleine meloen met een grijsgroene gladde schil en donkergroene markering van de segmenten. Het oranje kleurige vruchtvlees heeft een exotische geur en smaak. Heerlijk als voorgerecht met gedroogde ham. verkrijgbaarheid...

Charentais

Cranberry

Een scherpe bes die met suiker tot compote moet worden gekookt.
verkrijgbaarheid...

Cranberry

Elsanta of lambada

Een populaire zoete aardbei.
smaakcombinatie...

lambada aardbei

Framboos

Klein, zoet en sappig, voor desserts en vruchtensalades.
verkrijgbaarheid...

framboos

Galia

Een kleine ronde meloen met een netwerk op de schil. Het rijpe vruchtvlees is wit, zoet en sappig. Serveer gekoeld of als onderdeel van een vruchtensalade. verkrijgbaarheid...

Galia

Kruisbes

Is onrijp scherp van smaak en groen van keur en wordt bij het rijpen zoeter en geler.
verkrijgbaarheid...

kruisbes

Mara de bois

Een kruising tussen een wilde en een geweekte aardbei.

mara de bois

Watermeloen

Deze grote meloen met hun donkere schil bevatten zoet, sappig, roze tot dieprood vruchvlees met grote zwarte pitten. Het wit onder de schil kan op zuur worden gezet en bij curry en koud vlees worden gegeten. Watermeloenen rijpen na het plukken niet meer na, dus let op dat ze zoet ruiken en aan de steelkant licht kunnen worden ingedrukt. Bewaar ze als ze aangesneden zijn, in de koelkast.
verkrijgbaarheid...

watermeloen

Zwartebes

Een zure bes, geschikt als taartvulling en licht gepocheerd in suikerstroop voor een zomers dessert.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

zwarte bes

Citrusfruit

Bloedsinaasappel

Een sinaasappel met rood vruchtvlees en sap. De smaak is bitterder en zuurder dan die van de gewone sinaasappel. Deze sinaasappel wordt net zoals de gewone sinaasappel zowel gegeten als geperst tot vruchtensap.
verkrijgbaarheid...

bloedsinaasappel

Citroen

De schil is een mooie smaakmaker zonder zure smaak. Gebruik alleen het geel van de schil, het witte is bitter. Gebruik het sap om de smaak van zowel zoete als hartige gerechten op te halen, het sap voorkomt ook verkleuring.
verkrijgbaarheid...

citroen

Clementines

Een kruizing van de mandarijn en de Noord-Afrikaanse wilde sinaasappel. Heeft een losse dunne schil, vrijwel geen pitjes en is zoet en sappig.
verkrijgbaarheid...

Clementines

Grapefruit

Ze hebben geel, roze of rood vruchtvlees. Wordt gebruikt in salades, cocktails, marmelade of wordt uitgeperst. De gele grapefruit varieerd van zoet tot zuur en de roze en de rode zijn wat zoeter. Koop zware vruchten zonder zachte plekken.
verkrijgbaarheid...

grapefruit

Kumquats

Zien eruit als miniatuursinaasappeltjes en groeien vaak in potten als decoratieve planten. Worden gestoofd bij vlees en wild. Er wordt marmelade en compote van gemaakt. Rijpe kumquats kunnen ook vers worden gegeten.
verkrijgbaarheid...

Kumquats

Limoen

In tegestelling tot citroenen blijven limoenen groen, ook als ze rijp zijn. Worden in plaats van citroen gebruikt, vooral in Thaise gerechten. Ook populair in Mexico en Tahiti.
verkrijgbaarheid...

limoen

Mandarijn

Familie van de sinaasappel met een vervijnde smaak.
verkrijgbaarheid...

mandarijn

Pomelo

Lijkt op een grote grapefruit. Bewaar op kamertemperatuur. Wordt zo gegeten, met ontbijtgranen, in vruchtensalades of in hartige salades.
verkrijgbaarheid...

pomelo

Sinaasappel

Heeft een hoog vitamine C-gehalte en werd om die rede over de hele wereld meegenomen om de zeevaarders voor scheurbuik te behoeden. Er zijn drie hoofdrassen; de navel, Sevilla en Valencia.
verkrijgbaarheid...

sinaasappel

Tangelo

Een kruising tussen de grapefruit en mandarijn.
verkrijgbaarheid...

tangelo

Ugli

Een kruising tussen een grapefruit, een sinaasappel en een mandarijn. Iets kleiner dan een grapefruit met een knobbelige geelgroene schil en zoet vruchtvlees.
verkrijgbaarheid...

ugli

Exotische vruchten

Ananas

Ananas rijpt niet veel na dus koop geurige vruchten met een frisgroene bladkroon. Sommige groene vruchten zijn rijp.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

ananas

Bakbanaan

Een stevige, melige en niet zo goed lid van de bananen familie; gekookt en gebakken onderdeel van Caribische gerechten.
verkrijgbaarheid...

bakbanaan

Banaan

Bananen groeien in trossen. Kleine bruine vlekjes duiden er op dat ze goed rijp zijn. Groene bananen kunnen op kamertemperatuur narijpen. Rijpe bananen kunnen in de koelkast worden bewaard. De schil wordt dan weliswaar donker, maar het vruchvlees blijft onaangetast.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

banaan

Broodvrucht

Een grote vlezige vrucht die meestal wordt gekakken en als groenten bij Caribische gerechten wordt gegeten.
verkrijgbaarheid...

broodvrucht

Cactusvijg

Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en door Columbus naar Europa gebracht. Groeit nu in de mediterrane gebieden en andere streken met een hoge temperatuur. Dit lid van de cactusfamilie moet voorzichtig worden behandeld vanwegen de scherpe stekels.
verkrijgbaarheid...

Cactusvijg

Carambola of stervrucht

De carambola is oorspronkelijk afkomstig uit het Verre Oosten. Ook als groente vrucht eetbaar en door de vorm heel decoratief in een vruchtensalade. Koop onbeschadigde vruchten en bewaar ze in de koelkast.
verkrijgbaarheid...

Carambola

Cherimoya

Heeft een leerachtige schil met een bobbelig patroon. Het heerlijke vruchtvlees wordt wat smaak betreft vergeleken met een kruising tussen aardbeien en ananas.
verkrijgbaarheid...

Cherimoya

Curuba of tacso of bananenpassievrucht

De curuba is de nationale vrucht van Colombia. Curuba's worden af en toe in Europa op de markt aangeboden.
verkrijgbaarheid...

Curuba

Doerian

Een Aziatische vrucht met een penetrante lucht. Het vrucht vlees is zoet, lijkt op ananas en wordt vaak in gerechten verwerkt.
verkrijgbaarheid...

doerian

Granaatappel

De dikke roodachtige en leerachtige schil bevat 'kamers' met stevige wanden waarin rode zoete zaden zitten. Bewaar ze op kamertemperatuur. Gebruik de zaden.
verkrijgbaarheid...

granaatappel

Guave

Familie van de suikerappel. De groene schil wordt bij het rijpen geel en het room- tot tot zalm kleurige vruchtvlees is geurig en sappig. Wordt meestal gebruikt om uit te persen en gelei te maken. Bewaar rijpe vruchten in de koelkast.
verkrijgbaarheid...

guave

Kaapse kruisbes of physalis

Afkomstig van de struik Physalis peruviana is deze vrucht familie van de decoratieve Chinese lampionnetjes die in bloemstukken worden verwerkt. Het papierachtige omhulsel wordt teruggevouwen waarna een kleine goudgele bes vrijkomt met een scherpzoete smaak.
verkrijgbaarheid...

Kaapse kruisbes

Kaki

Zijn oorspronkelijk afkomstig uit Japan en kunnen alleen worden gegeten als ze goed rijp zijn omdat ze anders te zuur zijn. Sharonfruit is een pitloze niet-zure verzie, afkomstig uit Israel. Kan als een appel worden gegeten als de vrucht nog vrij stevig is.
verkrijgbaarheid...

kaki

Kiwano

Het heldergroene binnenste wordt gebruikt voor hartige gerechten of gezoet met siroop of likeur.
verkrijgbaarheid...

Kiwano

Kiwi

De bruine harige schil van de kiwi verbergt heldergroen sappig vruchtvlees met kleine zwarte pitjes. Koop stevige vruchten en laat ze op kamertemperatuur narijpen. Bewaar ze daarna in de koelkast.
verkrijgbaarheid...

kiwi

Kweepeer

Deze familie van de appel en de peer is afkomstig uit Azie. Het harde, bittere, rauwe vruchtvlees kan niet gegeten worden. Gewassen, geschild en schoongemaakt, kan er uitstekend gelei, moes of compote van worden gemaakt.
verkrijgbaarheid...

kweepeer

Loquat of Japanse mispel

Heeft een geel-oranje schil en wit tot lichtgeel knapperig geurig maar lichtzuur vruchtvlees. Koop ze zo mogelijk aan de tak. Bewaar ze in de koelkast. Schil ze en eet ze vers of maak er gelei van.
verkrijgbaarheid...

Japanse mispel

Lychees

Rode Israelische lychees: Zeer fruitige doorschijnende vruchten, afkomstig uit China.
Thaise lychees: Een soort met een verleidelijke geur en een licht tropische smaak.
verkrijgbaarheid...

Lychees

Mango

De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur.
verkrijgbaarheid...

Mango

Nangka of Jackfruit

Een grote vrucht met een harde knobelige schil waarvan het vruchtvlees als het rijp is als fruit gegeten kan worden of in onrijpe vorm als groente kan worden gekookt. De vrucht is rijp als de groene schil geel wordt. De vele grote zaden kunnen als kastanjes worden gekookt en geroosterd.
verkrijgbaarheid...

Nangka of Jackfruit

Papaja

Een gele schil duidt meestal op rijpheid hoewel sommige soorten altijd groen blijven. De kleur van het vruchtvlees varieert van lichtgeel tot roze of oranje. Groene papaja's worden gebruikt voor chutneys en curry, vooral in de Thaise keuken. Papaja's bevatten het enzym papaïne, dat vlees mals maakt, maar waardoor gerechten met gelatine niet opstijven.
verkrijgbaarheid...

papaja

Passie vrucht

Sommige soorten worden ook wel granadilla genoemd, wat 'kleine granaatappel' betekent. De harde leerachtige schil varieerd van groen tot bruin en paars. De eetbare zaadjes zitten in een gele gelei die zoetzuur is.
verkrijgbaarheid...

passievrucht

Pepino

Wordt ook wel appelmeloen of meloenpeer genoemd en heeft de smaak van een meloen en een appel of een peer. Heeft een zachte geelgroene schil met paarse strepen en bleekgeel vruchtvlees. De vrucht rijpt na. Het rijpe vruchtvlees is aangenaam zacht.
verkrijgbaarheid...

Pepino

Pitahaya

Deze cactusvrucht komt oorspronkelijk uit de Zuid-Amerikaanse wouden. Gebruik op de zelfde manier als de cactusvijg.
verkrijgbaarheid...

Pitahaya

Rabarber

Eigenlijk een groente, maar vaak als fruit gebruikt. Familie van de zuring en enkel gekweekt voor zijn stelen.
verkrijgbaarheid...

rabarber

Ramboetan

Nauw verwant aan de lychee. De vruchten hebben en druiven smaak.
verkrijgbaarheid...

Ramboetan

Salak

Een kleine pruimvormige palmvrucht met een geschubde schil die familie is van de kokosnoot. Het stevige witte vruchtvlees bestaat uit drie segmenten die ieder een pit bevatten. De smaak is scherp en nootachtig.
verkrijgbaarheid...

salak

Sapodilla

Deze vrucht met een groenbruine schil en zoet geel vruchtvlees moet goed rijp zijn.
verkrijgbaarheid...

Sapodilla

Sapota

De lichtgroene schil wordt bij het rijpen donkerbruin en de kleur van het vruchtvlees varieerd van rood tot zwart. Lepel ze uit de schil of verwerk ze tot ijs, pudding of saus.
verkrijgbaarheid...

Sapota

Tamarillo of boomtomaat

De glade eiervormige donkerrode vrucht heeft licht bitter vruchtvlees met zaadje.
verkrijgbaarheid...

Tamarillo

Vijg

De kleur van dit familie lid van de moerbei kan varieren van wit tot groen tot bruin tot paars tot bijna zwart. Serveer met ham of kaas, in een vruchtensalade, gepocheerd of gekarameliseerd.
verkrijgbaarheid...

vijg

Appels

Elstar

De Elstar is een appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond. Er zijn echter zeer veel kleurmutanten van helderrood tot donkerrood. In tegenstelling tot Jonagold smaken appels zonder blos ook goed. De smaak heeft een karakteristiek aroma. Het vruchtvlees is roomwit en sappig. Elstar kan wel in het appelgebak, maar houdt veel vocht vast. Dit kan gecompenseerd worden door middel van gedroogde vruchten. Ook is deze appel geschikt voor appelmoes of sap.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Elstar

Golden delicious

Stevige handappel, ook voor gevruik in gebak. Sappig met een zachtzoete smaak. Stevig vruchtvlees met weinig sap.
verkrijgbaarheid...
smaakcombinatie...

Golden delicious

Granny smith

Een hardgroene friszure sappige handappel die op vele manieren kan worden verwerkt. Een van de populairste rassen.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Granny smith

Jonagold

Combineert zeer hoge productie per hectare en de uitstekende smaakeigenschappen van de 'Jonathan' met de goede bewaareigenschappen van de 'Golden delicious'. In Nederland de op een na meest geteelde appel, alleen de Elstar is meer geteeld.
verkrijgbaarheid...

smaakcombinatie...

Jonagold

Peren

Beurre Bosc

De kleur varieert van groenbruin tot donkerbruin. De structuur is zacht en de peer is sappig met een aromatische smaak. Geschikt om te pocheren in wijn of om te bakken bij hartige gerechten.
verkrijgbaarheid...

Conference

Conference is een lange slanke handpeer, die in 1855 zijn naam kreeg toen hij op een perenconferentie in het Engelse Chiswick tot beste peer werd uitgeroepen. Het vruchtvlees is sappig en heerlijk van smaak.
verkrijgbaarheid...

Doyenne du comice

Doyenne du comice is een grote brede onregelmatig gevormde Franse peer, voor het eerst gekweekt in 1849. Een verfijnde handpeer met sappig vruchtvlees.
verkrijgbaarheid...

Gieser Wildeman

De Gieser Wildeman is een stoofpeer en is van de stoofperen het meest in Nederland geteelde ras. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. De vrucht van Gieser Wildeman is klein en bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees. De peer kleurt bij het koken rood.
verkrijgbaarheid...

Williams

Een heerlijke peer met een gladde schil en een zoete muskaatachtige smaak.
verkrijgbaarheid...

Zandpeer of nashi

Deze knapperige sappige vrucht is een varieteit op de Aziatische peer. Ziet er uit als een appel en smaakt als een peer.
verkrijgbaarheid...

 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail