Smakelijke zoete knollen: Yacón (Smallanthus sonchifolius)

Yacón is een eenjarige plant, familie van de zonnebloem en komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte. Yacón is een onregelmatige langwerpige knol met een geelbruine schilkleur. Onder de schil komt een helderwit vruchtvlees Yacontevoorschijn.

Seizoen: Van november tot augustus

Smaak: Yacón is vooral bekend om dat het 'goede' suikers bevat. De knollen hebben een eigen zoete smaak die wordt vergeleken met appel, peer en watermeloen. Het vruchtenaroma en de 'byte' maken de Yacón bijzonder verrassend. Yacón levert fructosestroop en geeft een andere zoetsensatie dan stroop uit bijvoorbeeld suikerbieten.

Gezond: In de diabetes wereld is het product bekend als suikervervanger. De knollen bevatten voor het grootste gedeelte obligofructose dat niet door het lichaam wordt opgenomen, waardoor de knollen een gunstig effect kunnen hebben voor diabetici. Bovendien zijn deze zoete knollen caloriearm en stimuleren ze de ontwikkeling van een goede darmflora.

YaconGebruik: Yacón kunt u rauw gebruiken als 'verfrissing' in gerechten. Het is een smaakdrager en een smaak verbinder. Het kan goed worden gecombineerd in een salade, maar ook in sausen en dressings. Als specerij in vlees- en groente gerechten maakt het vlees of de groentes extra zoet. Bij langer koken blijft de textuur gehandhaafd, maar wordt de smaak steeds neutraler. Dit kan, afhankelijk van de toepassing, een voordeel zijn. De knollen zijn prima te verwerken als carpaccio of kunnen bereid worden als koolrabi. Door het te koken blijft de unieke 'byte' instant, mooi als toevoeging in een soep.Deze informatie is aangeboden door Rungis BV
Groothandel met passie voor groente en fruit!

www.rungis.nl

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca