Oeraardappel

Herkomst:
De 'ouders' van ons Oeraardappelras zijn ongeveer 20 jaar geleden uit Peru gehaald, het oorsprongsgebied van onze huidige dagelijkse aardappel. De Spaanse ontdekkingsreiziger Columbus bracht de aardappel al in de 17e eeuw naar Europa.

OeraardappelWetenschappers hebben vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw moeite gedaan om wereldwijd (wilde) aardappelrassen te verzamelen en te beschrijven. Op vijf locaties in de wereld bestaan uitgebreide genenbanken, waaronder in Wageningen.

Begin jaren tachtig heeft een aardappeltelersorganisatie kweekmateriaal uit Wageningen opgevraagd en is een apart kweekprogramma gestart. Recent heeft dat deze ‘Hollandse oeraardappel' opgeleverd, van het ras ‘Andean Sunrise’. Dit ras bevat nog zo’n 40% van de genen van de wilde oerdaardappel. De knolvorm en ‘de kiemlust’ verraadt nog duidelijk zijn herkomst.

Smaak en Kleur:
Deze Oeraardappel heeft een heerlijk onderscheidende sterke ‘’Oer-aardappel-smaak’’ en heeft een mooie diepgele bijna oranje kleur. De diepgele vleeskleur is een aanwijzing dat het ras een hoog gehalte carotenoïde bevat. De aardappel is geschikt om gewoon te koken, maar geeft ook een bijzonder mooie stamppot of mooie gele puree.

Oeraarappel‘Oergezond’; met verhoogd gehalte natuurlijke carotenoïden
Deze aardappelen bevatten een verhoogd gehalte aan natuurlijke carotenoïden. Carotenoïden vormen een groep van chemische stoffen in planten die een gele en oranje kleur geven. De carotenoïden in de aardappel wijken af van die in wortelen voorkomen en aan deze worden dan ook andere gezondheid bevorderende eigenschappen toegekend. Zo zouden ze bijdragen aan het voorkomen van ouderdomsblindheid. Carotenoïden zijn familie van de antioxidanten en dragen bij aan het immuunsysteem.

‘Oerprijs’:
De Oeraardappel is tot april beschikbaar èn goedkoper dan andere culinaire aardappelsoorten.



Deze informatie is aangeboden door Rungis BV
Groothandel met passie voor groente en fruit!

www.rungis.nl

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Patisserie Unique
patisserie, brood en ijs

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Rungis BV
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca