Grootspraak 2016

Grootspraak is dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Geschreven met het hart op de tong en met verstand van zaken.

Toegegeven: er zijn handenvol restaurantgidsen, maar in elke gids ontbreekt de extra aandacht voor het lekkere glas of arrangement bij uw maaltijd. Met Grootspraak heeft u eindelijk een gids in handen waarmee u zeker bij het juiste restaurant of de juiste wijnbar terechtkomt.

Opvallende top 2016
Wijnrestaurant van het Jaar – Jiu.nu, Eindhoven
Restaurant van het Jaar – Chapeau!, Bloemendaal
Wijnbar van het Jaar – Wijncafé Lefebvre, Utrecht

Grootspraak 2016

Ontvang als eerste het restaurantgidsen nieuws in de kokswereld nieuwsbrief

Naam

E-mail


De punten, de trosjes en de glaasjes

Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is er Grootspraak: dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Een van de speerpunten – misschien wel stokpaardjes – van Grootspraak is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant.

Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van groot belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd. Ook de nieuwe editie van Grootspraak wijst wijnliefhebbers op een heldere en toegankelijk geschreven manier de weg naar die restaurants waar grote liefde voor wijn gecombineerd wordt met topgastronomie.  Daarnaast benoemt Grootspraak elk jaar drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het Jaar, Restaurant van het Jaar, en de Wijnbar van het Jaar.

De onderscheidingen in 2016
Drie adressen in Grootspraak 2016 steken er bovenuit. De keuze hiervoor is gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat bij deze zaken wordt geboden. De onderscheiding voor ‘Wijnrestaurant van het Jaar’ gaat dit jaar naar restaurant Jiu.nu in Eindhoven:  “Alles in dit restaurant ademt liefde en passie voor wijn.” Chapeau! In Bloemendaal mag zich in 2016 ‘Restaurant van het Jaar’ noemen: “In alle rust en met volledige controle wordt er alles aan gedaan om de gasten zich thuis te laten voelen.” De titel ‘Wijnbar van het Jaar’ gaat dit jaar naar Wijncafé Lefebvre in Utrecht, een voorbeeld voor wijnbars: “Veel lekkere wijnen voor prijzen tussen de € 30 en € 40, van overal ter wereld. Zo hoort het!”

Trosjes en glaasjes
Met het trosjes- en glaasjessysteem wijst Grootspraak de wijnliefhebber de weg in het doolhof aan keuzemogelijkheden. Het is een misvatting om te denken dat een grote wijnkaart automatisch een goede wijnkaart is. Aan kop de restaurants met vier en vijf trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Al deze kaarten zijn zorgvuldig samengesteld, met wijnen die betaalbaar zijn, en liefst ook met een korte beschrijving van de wijn en/of een indeling op smaak. Een kaart waarbij het een genot is om er een keuze uit te maken.  Voor de wijnbars gelden dezelfde criteria, maar wordt de waardering uitgedrukt in glaasjes.

Belangrijkste verschuivingen en Lievelingsadressen
Naast de trosjes deelt Grootspraak ook punten uit voor restaurants, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is. De belangrijkste verschuivingen in deze puntentelling zijn voornamelijk te wijten aan faillisementen of opheffingen van restaurants. Het stijgen of zakken van een punt is vaak terug te voeren op een veranderde – of juist stagnerende – beleidsvoering, al dan niet ten opzichte van de wijn. Los van het stijgen of zakken van het cijfer zijn er 75 adressen waar Grootspraak haar hartje aan heeft verbonden: een lievelingsadres waar we hoe dan ook graag (blijven) komen.