Future Talents wedstrijd 2018

Jacob Jan Boerma: “Deze wedstrijd geeft Nederland internationaal een gezicht.”

Op maandag 9 april 2018 vond voor de achtste keer de wedstrijd Future Talents plaats. De wedstrijd, die tot vorig jaar onder de naam Talent van de Toekomst werd gehouden, is gewonnen door het koksteam van de Cas Spijkers Academie Breda en het bedieningsteam van de Sterklas ROC van Amsterdam. Het is in Nederland de meest toonaangevende gastronomische wedstrijd voor talenten in opleiding.

Future Talents wedstrijd 2018
Foto's door: Maurice Vinken / kleurstof.eu

Witte en zwarte brigade gekoppeld
De wedstrijd is een initiatief van Miele, Koppert Cress en Food Inspiration. Aan de achtste editie deden 16 teams van 2 gastvrouwen/gastheren en 16 teams van 3 koks mee, waaronder teams uit Italië, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De witte en de zwarte brigades worden aan elkaar gekoppeld en hebben de opdracht een volledig verzorgd viergangendiner inclusief amuse, wijnen en kaas te koken en te serveren aan de jury en een gastentafel. Er wordt gekookt met ingrediënten uit de black box, waarin deze keer onder meer steenbolk (familie van de kabeljauw) en lamsbout. Plaats van handeling is het Miele Experience Center in Vianen, dat de ruimte heeft om 16 teams tegelijk te laten koken én om 100 dinergasten te verwelkomen.

Future Talents wedstrijd 2018

Vakjury met 13 Michelinsterren
De vakjury voor de witte brigade bestond dit keer uit sterrenchefs Jacob Jan Boerma (voorzitter), Onno Kokmeijer, Dick Middelweerd en Erik van Loo, samen goed voor 9 Michelinsterren. Zij beoordelen de koks op onder meer creativiteit, kooktechnieken, cuisson, smaak, presentatie, mise en place, werkplekverzorging, hygiëne en communicatieve vaardigheden. De zwarte brigade werd gejureerd door gastvrijheidscoryfeeën Petro Kools (voorzitter), Cindy Borger, Nadine Mögling, Joey de Kruijf en gastvrijheidsambassadeur Milo Berlijn.

Future Talents wedstrijd 2018

Koks Cas Spijkers Academie Breda winnaar 2018
De Cas Spijkers Academie Breda ging er net als in 2016 met de eerste prijs bij de koks vandoor. Dit jaar waren er extra prijzen:
Beste Visgerecht gewonnen door Deltion College Zwolle.
Beste Vleesgerecht gewonnen door Rooi Pannen Eindhoven.
Beste Aziatisch getinte gerecht gewonnen door University of West London (GB).
Beste Kaas-Wijn-combinatie gewonnen door Albeda College Maassluis.
Beste Hospitality Pitch gewonnen door University of West London (GB).

Future Talents wedstrijd 2018

Bocuse d’Or voor jeugdig talent
Ik vroeg een aantal juryleden van de witte brigade naar hun ervaringen. Patron-cuisinier Erik van Loo van restaurant Parkheuvel ** in Rotterdam: “Het niveau van de scholen wordt steeds hoger en ik zie jaarlijks progressie, maar niet bij allemaal. Je ziet dat bepaalde teams er met kop en schouder bovenuit steken. Deze wedstrijd gaat inmiddels al internationaal, als je dit doorzet zouden op langere termijn ook de buitenlandse teams in de rij moeten staan om hier te mogen koken. Mijn ideaalbeeld voor Future Talents is een soort Bocuse d’Or voor jeugdig talent. Een wedstrijd waar in het eigen land voorrondes worden gehouden en waarvan alleen de allerbesten hier in Nederland mogen strijden, dat zou geweldig zijn.”

Future Talents wedstrijd 2018

Oproep aan leermeesters
Onno Kokmeijer, executive chef van restaurant Ciel Bleu ** in Amsterdam beseft dat het jureren door chefs met een grote reputatie een belangrijke meerwaarde heeft voor de deelnemers van de wedstrijd. Om nog meer uit de jonge talenten te halen doet hij een oproep aan chefs en leermeesters zowel binnen als buiten het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Onno Kokmeijer: “Als leermeesters moeten we meegaan met onze tijd en kijken wat de behoefte is van de nieuwe generatie koks. Die is anders dan toen ik mijn opleiding deed. We roepen soms dat er geen passie meer is bij de jonge generatie, maar die is er wel. Met een andere aanpak halen we die passie naar boven en kunnen we de jeugd stimuleren om ervoor te gaan.”

Future Talents wedstrijd 2018
 
Echt leren koken
“Binnen de opleidingen zien we de laatste jaren dat er meer van de leermeester wordt verwacht en daar gaan wij nog niet goed genoeg mee om. Het koksvak leer je meest in de praktijk en niet op school. Die ene dag op school is grotendeels educatie, begeleiding, communicatie, sociale manieren. In onze keukens leren wij de jonge mensen trucjes, dingen die we van hen verwachten en die kunnen ze heel goed uitvoeren. Ik betrap mezelf daar ook vaak ook op. Maar we moeten ze leren om echt te koken en om zelf creatief na te denken. Jonge koks kunnen goed vertellen wat er op social media en Netflix te zien is, maar ze beheersen vaak niet de techniek en de combinatie van smaken. Wij moeten ze dat in de praktijk leren en daar ligt een enorme uitdaging voor ons.”

Future Talents wedstrijd 2018

Nederlandse gastronomie is ver
Chef en juryvoorzitter Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest *** in Vaassen wordt enorm geïnspireerd door de Future Talents. “Het kost veel energie, maar als ik hier wegrij denk ik: wanneer is het volgend jaar weer? Het is heel belangrijk dat de organisatoren, sponsoren en de pers bijdragen om deze wedstrijd tot stand te laten komen en bekendheid te geven. Wij laten aan de buitenlandse teams zien hoe ver de Nederlandse gastronomie is en dat is een compliment voor onze jonge talenten. De dag dat ik niet meer met jonge mensen kan werken is de dag dat ik stop.”

Future Talents wedstrijd 2018

Bevlogenheid leraren
“Ik wil de scholen een compliment geven dat ze mee willen doen. Het is geweldig om de bevlogenheid van leraren te zien en het is een soort prestige geworden om er als school goed uit te komen.”

Net als Onno Kokmeijer roept Boerma op om altijd te zorgen dat gerechten lekker smaken. “Social media zorgt voor een ontdekkingsreis waardoor je wereldwijd enorm veel ziet, ik had dat vroeger niet. Zorg dat je blijft internetten en dat je veel volgt, maar als je kookt, zorg dan dat het smaakt!”

Future Talents wedstrijd 2018

Smaak en liefde
Boerma heeft desgevraagd een boodschap voor de scholen als het gaat om Future Talents. “Zorg dat je als team opereert, dat maakt krachtiger. En stop smaak en liefde in het gerecht, zorg dat alles fucking lekker is. Dan heb je kans om in de top 5 van deze wedstrijd te eindigen en ben je een talent. En als ik later aan het eind van mijn carrière ga stoppen dan hoop ik dat ik bij deze talenten mag eten.”

Future Talents wedstrijd 2018
Winnaars witte brigade: Jesse Goyvaerts, Lars Brandwijk en Seni Batta van Cas Spijkers Academie Breda

Winnaars witte brigade Future Talents 2018
1. Cas Spijkers Academie Breda.
2. Sterklas ROC van Amsterdam.
3. Cas Spijkers Academie Nijmegen.

Future Talents wedstrijd 2018
Winnaars zwarte brigade: Kirsten van Roekel en Daisy Krop van Sterklas ROC van Amsterdam

Winnaars zwarte brigade Future Talents 2018
1. Sterklas ROC van Amsterdam.
2. Hotelschool Koksijde ‘Ter Duinen’ (BE).
3. Deltion College Zwolle.

Door Astrid Schreuders, AstridsTaste.com, in opdracht van Kokswereld


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca