Ontdek zeewieren: Groenten uit de zee

In Japan is zeewier een basisvoedingsmiddel, in ons eigen land begint zeewier langzaam meer voet aan de grond te krijgen. In de Hollandse restaurantkeukens beperkt het gebruik van zeewier, zich nog al te vaak, tot garnering, tot het laatste takje groen of rood op een gerecht.Zeewier soorten

De belangrijkste mogelijkheden van zeewier zitten ‘m echter in het gebruik als groenten, ‘zee groenten’. Dat het gebruik van zeewier als volwaardige groenten nog geen gemeengoed is, maakt het bij uitstek een manier om je als chef te onderscheiden.

In Europa wordt zeewier tegenwoordig op verschillende plaatsen gekweekt en in het wild gesneden, de verkrijgbaarheid is hierdoor enorm verbeterd. Zeewier is door de Europese aanvoer niet alleen gedroogd maar ook vers gezouten verkrijgbaar.

Zeewier cakeHet gezouten zeewier dient te worden af gespoeld, gedroogd zeewier moet worden geweekt. Vers gezouten zeewier blijft veel veerkrachtiger en heeft een betere bite dan de gedroogde variant. Vers gezouten zeewier komt veelal uit kwekerijen of wild geplukt uit Bretagne.

Voor de Nederlandse gastronomie is een doorbraak in gang gezet, het wordt mogelijk om echte verse zeewier voor de menukaart te gebruiken. Rechtstreeks uit het water en niet gezouten, uit ons eigen Nationaal park, de Oosterschelde. In de Oosterschelde komen 150 soorten zeewier voor, allen zijn ze eetbaar en er blijven nieuwe soorten ontdekt worden!

RungisBij het oogsten van de echt verse wieren is een belangrijke rol weggelegd voor de enige ‘wier snijder’ van Nederland: Jan Kruijsse. Jan snijdt wier in de Oosterschelde en verkoopt dagelijks aan restaurants als Pure C en De Kromme Watergang.


Schrijf je in voor de gratis kokswereld nieuwsbrief

Meer foto's

Samenwerking

Leveranciers

Rungis BV
enthousiast over groenten

Nice to Meat
meat is art

Unilever Food Solutions
ontvang gratis proeflepel!

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Schmidtzeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Webwinkels

Koksmessen
bij knivesandtools.nl

Libre Verpakkingen
vacuumzakken en meer

Kokswinkel.nl
online winkel voor koks

Werken en leren

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca

De Culinaire Makelaar
voor detachering van koks

Deel dit artikel

Gastronomie

Restaurantgidsen